Voorkom een boete: let op de afmetingen van je handbagage!

Daar sta je dan. Op het vliegveld probeer je met man en macht je kleine trolley in de daarvoor bestemde vakken te passen om te meten of hij niet te groot is. Waarom past hij nu niet? Vorig jaar ging je ook een weekend weg en toen paste hij makkelijk. Helaas lopen meerdere passagiers tegen dit probleem op. De bagageregels veranderen vaak en de grootte van de toegestane handbagage is niet overal hetzelfde. Wat zijn de toegestane afmetingen van handbagage en waar moet je rekening mee houden?

Afmetingen handbagage

De afmetingen van de handbagage zijn per vliegtuigmaatschappij verschillend. Toch hanteren de meeste maatschappijen ongeveer dezelfde maten met een verschil van maximaal een paar centimeter. Hier een kort overzicht van een aantal maatschappijen:

KLM

1 stuk handbagage (55 x 35 x 25 cm, de grootte van een trolley) en 1 accessoire (40 x 30 x 15 cm, een kleine tas of laptoptas).  Het totale gewicht mag maximaal 12 kilo zijn (bron).

Transavia

Transavia verdeelt de handbagage onder in rode en groene labels. In tegenstelling tot KLM is maar één stuk handbagage toegestaan. Deze mag 55 x 40 x 25 cm zijn (rood label) of 45 x 40 x 25 cm (groen label). De rode labels gaan boven het hoofd en de groene labels moeten onder de stoel (bron).

Ryan Air

Ryan Air heeft voor veel ophef gezorgd de afgelopen jaren. Het handbagage beleid is strenger geworden en op dit moment mag je maar 1 stuk handbagage mee van 40 x 20 x 25 cm. Voor €6,00 mag je een naast je kleine tas ook een koffertje van maximaal 10 kg die in het opbergvak boven het hoofd past meenemen. Ook stap je in met prioriteit (bron).

Wizz Air

Wizz Air heeft dezelfde regels ingevoerd als Ryan Air. Maar met net weer iets andere afmetingen. Je mag gratis handbagage meenemen van 40 x 30 x 20 cm. Wil je een koffertje meenemen naast de eerder toegestane handbagage dan moet je Wizz Priority aanschaffen. Het koffertje mag dan 55 x 40 x 23 cm zijn. Hierbij mag je dan ook met prioriteit inchecken en instappen (bron).

Easyjet

Bij Easyjet is één stuk handbagage toegestaan van 56 x 45 x 25 cm. Er is geen limiet aan gewicht maar je moet het zelf boven je hoofd in de opbergvakken kunnen tillen of iemand meenemen die heel erg sterk is (bron).

Boete

Elke vliegtuigmaatschappij hanteert zoals hierboven te zien is zijn eigen afmetingen en prijzen. Ook de boetes zijn per maatschappij verschillend. Waar je bij Easyjet het ruimbagagetarief betaalt voor extra kilo’s, betaal je bij Transavia minimaal €40,- toeslag.

Het vervelende is dat elke vliegtuigmaatschappij net iets andere toegestane maten heeft. Je kan er dus niet vanuit gaan dat elk koffertje overal bij mee kan. Kijk daarom voor vertrek altijd even op de website van de maatschappij wat de toegestane maten zijn.

Handbagage en kinderen

Voor kinderen gelden andere regels in het vliegtuig. Elk kind dat zijn eigen stoel heeft heeft recht op handbagage zoals een volwassen dit heeft. Met jonge kinderen is het toegestaan om de kinderwagen of buggy mee te nemen tot het instappen. Deze wordt op het laatste moment in het ruim geplaatst.

De regels veranderen als een kind op schoot meereist. Bij Transavia heeft het op dat moment geen recht op extra handbagage terwijl dit bij KLM wel zo is. De regels die voor kinderen gelden hangen af van de maatschappij, de soort vlucht en de soort ticket. Nu kan het reizen met jonge kinderen over het algemeen al stressvol zijn dus een goede voorbereiding is hierbij van belang. Check de regels van de maatschappij en lees van te voren deze blog met handige tips en extra informatie!

Voorkom de pijn van een boete

Er zijn natuurlijk veel meer vliegtuigmaatschappijen dan hierboven beschreven. Check van te voren altijd wat de afmetingen zijn en houd ook rekening met de bagageregels bij de aanschaf van een trolley. Uit eigen ervaring kunnen we vertellen: Niks is zo vervelend als de start van je vakantie met een boete van €50,- omdat je trolley net een cm te groot is!

Bekijk de best verkochte reisartikelen

-17%
Bestseller
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 1201 reviews.