Alleen op reis: 7 redenen waarom jij het zou moeten doen

Alleen op reis

Alleen op reis. Voor de één klinkt het als een spannend avontuur. Jij en je backpack helemaal alleen op pad, kunnen gaan en staan waar je maar wilt… Voor de ander klinkt beangstigd en eenzaam, want je bent op jezelf aangewezen en hebt niemand anders om herinneringen mee te delen. Toch zou iedereen ten minste één keer in zijn leven alleen op reis moeten gaan. Alleen reizen verandert je leven. Echt waar.

Waarom jij een keer alleen op reis zou moeten gaan

1. Je maakt sneller vrienden

Als je met een groep reist, sluit je jezelf (onbewust) af voor nieuwe mensen. Je hebt tenslotte je squad al bij je en brengt graag tijd met hen door. Anders was je natuurlijk niet met jouw familie of vrienden op reis gegaan. Als je daarentegen alleen reist, word je gedwongen om nieuwe vrienden te maken. Zelfs voor de meest introverte reizigers onder ons, wordt de drempel verlaagd om op anderen af te stappen, een biertje te drinken en reisverhalen te delen. Door alleen te reizen, maak je sneller vrienden en heb je voor je weet een enorme lijst aan nieuwe toekomstige vakantieadressen.

vrienden op reis

2. Je bent makkelijker aanspreekbaar

Je stapt niet alleen zelf makkelijker op andere mensen af om een praatje te maken wanneer je alleen reist, maar anderen zullen ook sneller naar jou toekomen omdat je veel meer aanspreekbaar bent. Want stel je voor, je zit in een lokale bus en ziet twee andere reizigers die druk met elkaar aan het praten zijn. Verderop zit een backpacker alleen uit het raam te staren. Naast wie ga je zitten? Waarschijnlijk die benaderbare solo-reiziger. Door in je eentje op pad te gaan, heb je veel sneller interessante en onverwachte ontmoetingen met mensen die je anders nooit zou spreken.

3. Je moet uit je comfort zone stappen

In het dagelijks leven word je niet de hele tijd uitgedaagd om uit je eigen comfort zone te stappen. Je hebt waarschijnlijk een vaste baan, een stabiele vriendengroep en wekelijkse sportclubs. Geen grote verrassingen. Maar het mooie aan alleen reizen is dat je telkens weer wordt gepusht om uit je eigen comfort zone te komen. Het alleen reizen op zich is al de eerste grote horde voor veel mensen. Maar ook tijdens de reis zul je vele keren jezelf eraan moeten herinneren dat het niet erg is om alleen in een restaurant te zitten, die groep backpackers aan te spreken of te proberen om jezelf met handen en voeten verstaanbaar te maken. Grenzen zijn er om verlegd te worden toch?

4. Je wordt zelfverzekerd

Natuurlijk is het enorm spannend om de eerste keer alleen te reizen. Het idee dat je alles zelf moet doen, dat er niemand is om op terug te vallen…. Er zijn maar weinig mensen die er de eerste keer niet van wakker liggen. Maar door alleen te reizen, bouw je een enorm zelfvertrouwen op. Je komt erachter dat je op jezelf kunt bouwen. Geloof ons, het zelfvertrouwen dat je voelt op het moment dat je voor het eerst alleen in het vliegtuig stapt, zul je voor altijd herinneren. Wanneer je thuis komt merk je dat je veel steviger in je schoenen staat. En dit gevoel kan niemand je meer afnemen!

Scooter vakantie

5. Je wordt beter in problemen oplossen

Helaas weten alle backpackers dat geen reis vlekkeloos verloopt. Maar dat geeft niet. Dit zijn juist de momenten waarop je kunt leren om problemen op te lossen. Heb je het vliegtuig gemist? Dan blijkt dat je best wel flexibel bent en kies je gewoon een nieuwe bestemming. Wordt je tas gestolen? Dan blijkt het lokale politiebureau een goede plek om je Spaans te oefenen en maak je nieuwe vrienden. Is je geld op? Dan bied je aan om een aantal nachten in een hostel te werken in ruil voor een slaapplek. Door alleen te reizen, leer je om je eigen problemen op te lossen. Je bent flexibeler en vindingrijker dan je denkt.

6. Je kunt doen waar je zin in hebt

Als je samen met familie of vrienden reist, is het toch wel noodzakelijk om plannen te maken en keuzes te overleggen. Hoeveel willen jullie uitgeven? Willen jullie op het strand bakken of een vulkaan beklimmen? Waar wil je eten? Als je alleen reist, ben je jouw eigen baas. Je kunt doen waar je zin in hebt, op elk moment van de dag. Wil jij pas om 12 uur uit je bed komen? Niemand die er iets van zegt. Wil je urenlang in een museum voor dat ene schilderij doorbrengen, dan is er niemand die achter je staat en vraagt ‘of je nu al eens klaar bent’. Hoe vaak in het leven kun je precies doen waar jij zin in hebt zonder compromissen te hoeven sluiten? Precies.

Alleen op trein

7. Je leert dat alleen zijn best leuk is

Veel mensen zien alleen zijn als iets vervelends. Maar even helemaal alleen zijn, weg van je vrienden en het dagelijks leven, kan soms ook juist fijn zijn. Zoek tijdens het reizen maar eens een plek op waar jij je echt prettig voelt; een verlaten strand, bovenop een berg of in een donker bos. Ga zitten. Luister naar je eigen gedachten. Waar zit je mee? Welke dromen heb je? In het dagelijks leven nemen we nauwelijks de tijd om écht naar onszelf te luisteren. En tijdens onze me-time, staren we meestal naar het scherm van onze telefoon. Door alleen te reizen, kun je die tijd voor jezelf pakken en eens echt alleen zijn. En dat blijkt best leuk.

Alleen strand vrouw

Heb je de solo-travelbug te pakken? Dan wordt het tijd om de eerste stap te zetten en jouw eerste solo-reis te plannen. Wij geloven dat je het kunt!

Hulp nodig bij het inpakken? Kijk dan in onze webshop voor handige producten die het reizen makkelijker maken. Happy travels!

Onze bestsellers

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WINACTIE - Speel nu GRATIS mee!

€ 25 aan reisartikelen

Vul je email adres in en speel direct gratis mee!
We geven per 100 deelnemers €25 shoptegoed weg!
close-link

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 510 reviews.