Backpacken door Myanmar – een land dat je hart steelt

Myanmar is met bijna 700.000 km2 niet alleen groter dan Thailand, maar ook groter dan Vietnam en Cambodja bij elkaar. Toch bezoeken jaarlijks vele malen meer mensen Thailand en Vietnam dan het prachtige Myanmar.

De uitleg hiervoor is simpel; tot aan 2011 was Myanmar helemaal niet open voor toerisme. Toen maart dat jaar de politieke situatie veranderde en een civiele regering het land mocht gaan besturen, veranderde ook de toegankelijkheid van Myanmar.

Het land opende langzaam maar zeker haar deuren, en voor backpackers betekent dat: nog een mooi land om te ontdekken.

Doordat Myanmar dus pas kort open is, is het dus ook nog vrij onontdekt.

Het is authentiek: de gebouwen staan er grotendeels nog voor zijn ware doel in plaats van voor toerisme. Daarnaast zijn er genoeg plekken en bezienswaardigheden waar het relatief rustig is, wat zorgt voor het echte ontdekkingsreizigers-gevoel.

Een andere charme zijn de hartverwarmende mensen in Myanmar, die ongelooflijk gastvrij en vriendelijk zijn. Twee eigenschappen waarvan ik geloof dat ze met de toekomstige stormvloed aan bezoekers langzaam zullen veranderen.

Op dit moment wordt de toestroom aan toerisme als iets positiefs gezien; het is een grote inkomstenbron en dus schieten souvenirkraampjes als paddenstoelen uit de grond. Ook komen er steeds meer hostels en hotels tevoorschijn, wat betekent: nog meer banen. (Op het moment is de keuze in slaapplaats nog niet reuze, wat ook betekent dat je per nacht iets meer betaald dan in de omliggende landen. Verandering is dus onderweg, en waarschijnlijk zullen de prijzen met tijd ook dalen.) Verder is de bevolking hard bezig met het leren van de Engelse taal en oefent dit graag met bezoekers aan de vele pagodes.

Wat mij betreft een onwijs leuke ervaring, omdat je ook de kans krijgt vragen terug te stellen, en meer te weten kunt komen over het dagelijks leven in de steden. Helaas, zoals veel reizigers weten, verandert een plek op lange termijn vaak niet positief door een toerismegolf; grote groepen toeristen worden een last voor de bevolking, en bijzondere plekken raken vervuild.

Gelukkig is het voorlopig nog niet zover in Myanmar, maar steeds meer mensen lijken dat door te hebben! Daarom is nu het moment om die reis te maken naar dit charmante land. Het klinkt dramatisch, maar echt: ga nu, voordat het te laat is.

Een bezoek aan Myanmar is wat mij betreft niet compleet zonder een bezoekje aan Yangon, Inle Lake, Bagan, en Mandalay. Om die plaatsen te bezoeken is de volgorde waarin ze genoemd zijn ook een logische reisroute. De lijst andersom werkt natuurlijk ook, want zowel in Yangon als in Mandalay zijn grote vluchthavens te vinden!

Yangon

Yangon, ook wel Rangoon, was tot in 2005 de hoofdstad van het land, en heeft op dit moment naar schatting zo’n 5 miljoen inwoners.

Het ultieme bezoek in Yangon is aan de Shwedagon pagode, de grootste tempel van Myanmar! Hij is maar liefst 98 meter hoog en bedekt met zo’n 50.000 kilo bladgoud. Het is een absoluut plaatje al dat goud om je heen. Zelfs in de regen is het een prachtige plek om te bezoeken, omdat het goud dan nog mooier lijkt te schijnen. Zorg er natuurlijk voor dat je de schouders en knieën bedekt hebt.

Entree voor deze tempel is 8000 Kyat. Kijk niet gek op als bij deze of andere pagodes in Myanmar mensen zonder te betalen voorbij lopen, de bevolking mag gratis naar binnen, enkel toeristen worden geacht te betalen. Ook een bezoekje aan Yangon’s Zoological Garden is aan te raden.

Je kan hier naar toe lopen vanaf de pagode, met eventueel een tussenstop in het heerlijke rustige Bogyoke park!

De dierentuin is voornamelijk interessant omdat je heel dicht bij de dieren kan komen. Dat de veiligheidsstandaarden anders zijn dan zoals we dat hier in Nederland kennen, mogen duidelijk zijn.

Pas dus goed op jezelf en denk logisch na.

Op olifanten rijden is hier ook een mogelijkheid, maar wat mij betreft absoluut geen optie. De olifanten lijken streng te worden behandeld, en daarnaast is berijden slecht voor de fysiek gezondheid van deze pracht dieren.

Yangon

Inle Lake

Inle Lake is een meer 12 uur ten noorden van Yangon, en bekend vanwege zijn dorpen op palen boven het water.

Reizen naar Inle Lake gaat het makkelijkst met de (nacht)bus. Het meest ingewikkelde deel is op het bus terrein in Yangon het juiste kantoortje te vinden van je gekozen busmaatschappij. Het terrein is gigantisch, en laat je dus vooral niet uit de taxi zetten tot je bij de juiste bus bent. Zelf koos ik voor een nachtbus van JJ expres, met veel beenruimte en heerlijke stoelen met zelfs een eigen tv-scherm zoals je dat kent van in het vliegtuig.

Een prima rit, al was het ijs en ijs koud: neem dus dikke kleding mee!

Boek in Inle Lake een tour in één van die onwijs leuke maar wiebelige bootjes die je meeneemt naar verschillende plekken in de waterdorpjes. De tour die ik geboekt had vanuit het hostel nam ons mee langs verschillende ambachtelijke werkplekken waaronder een zilversmid en sigarenwinkel.

Onderweg naar en van Inle Lake kom je verschillende vissersbootjes tegen met vissers die met net en peddel op één been op hun bootjes balanceren.

Een onwijs leuk gezicht, maar weet wel dat als je hier foto’s van neemt dat je geacht wordt er voor te betalen.

Inle Lake

Bagan

Bagan is de stad waar ik mijn hart verloren ben, en waar ik het liefst zo snel mogelijk nog eens naar toe terug vlieg.

Bagan is de stad van de tempels, en die zijn dan ook daadwerkelijk overal waar je kijkt.

Als je Bagan niet kent doe dan even snel een Google image search, en zie hoe bij zonsopkomst en -ondergang, de stad adembenemend is!

Één van mijn allermooiste ervaringen heb ik in deze stad mogen beleven; namelijk een ballonvlucht bij zonsopgang over de tientallen tempels in Bagan.

De vluchten zijn prijzig, en er is geen garantie dat je ook daadwerkelijk kan vliegen (als de vlucht niet door gaat krijg je natuurlijk wel die rib uit je lijf weer terug). Wat mij betreft is het al dat geld meer dan waard.

Ik heb m’n ogen uitgekeken en raakte binnen no-time verliefd op alle curves en edges van de stad.

Er zijn drie grote ballonvaartmaatschappijen, allemaal met westerse piloten, die de dagelijkse vluchten maken. Zelf heb ik gevlogen met Balloons over Bagan, de maatschappij van de iconische rode ballonen. Mocht je geen ballonvlucht maken, dan is de ballonen zien varen over de stad tijdens zonsopkomst een zeer goed alternatief.

Het best kan je dit doen vanaf de Shwesandow Pagode. Deze pagoda is één van grootste tempels, en geeft dus het mooiste uitzicht over de stad.

Overdag is de scooter de beste en leukste manier om je van tempel naar tempel te begeven. Het kan erg heet worden, en de verkoelende wind van het rijden is dus een welkome bijkomstigheid. Neem gerust ook eens een toeristische route, want overal waar je komt zal je pagodes tegen komen. Maak er je eigen ontdekkingstocht van!

Bagan

Mandalay

Vanuit Bagan kan je op verschillende manieren reizen naar Mandalay.

Aangezien met de boot niet altijd een optie is, is het leuk om dat eens te proberen!

Zelf vond ik de rit lekker rustgevend, en het uitzicht over het water was heerlijk.

Mandalay is te vergelijken met Yangon qua sfeer en bezienswaardigheden.

Een leuk bezoekje is aan de Su Taung Pyae Pagoda, boven op Mandalay Hill. Sommige zeggen dat de weg naar boven goed te lopen is, maar ik was toch blij dat we hadden gekozen voor een taxi toen we behoorlijk wat nat en bezweette mensen zagen onderweg naar de top.

De pagode is kleurrijk, en biedt mooi uitzicht over de stad.

Een ander indrukwekkend bezoek is er eentje aan de Mahar Gandar Yone Monastry. Dit is een groot klooster met meer dan 1250 monniken. Elke ochtend vormen zij een lange rij om hun enige maaltijd van de dag in ontvangst te nemen. De maaltijden zijn allemaal gedoneerd en bereid door mensen uit de stad. Het is een mooie gebeurtenis, maar ook vrij intiem. Het is belangrijk de monniken genoeg ruimte te gunnen. Ik merkte zelf dat ik bang was ze het gevoel te geven dat ze een attractie waren in een dierentuin.. maar met de grote hoeveelheid bezoekers en hun camera’s is dit denk ik moeilijk te voorkomen.

Ook erg leuk is de U Bein Bridge, de langste teakhouten brug ter wereld! Je kan er zelf overheen wandelen en weer terug, maar ook besluiten halverwege een bootje te pakken en je terug te laten varen naar één van de begin punten. Met blond/rood haar wordt je op deze brug zelf ook beschouwd als een toeristische attractie.

Het is geen uitzonderlijk fenomeen dat je hier (of ergens anders in Myanmar) aan je mouw wordt getrokken voor een selfie!

Mandalay


Hallo! Ik ben Merel van den Boom, en heb afgelopen september tot aan december door gebracht in 8 verschillende landen in Zuidoost Azië. Alles over de 101 dagen durende reis, die ik samen heb gemaakt met een goede vriendin van mij (Julia Hoogenboom), is terug te vinden op onze website www.101daysinasia.com.

Heb je genoten van bovenstaande blog, of wil je meer weten over mijn avontuur in Myanmar? Laat dan gerust een berichtje achter of stuur een mailtje! Heel veel reisplezier!

Bekijk de best verkochte reisartikelen

-17%
Bestseller
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 1225 reviews.