Backpacken door Myanmar? Ontdek de hoogtepunten met deze 10 tips

Tips Backpacken Myanmar pinMyanmar is een land in Zuidoost-Azië en was lange tijd gesloten voor toeristen. Hoewel er tegenwoordig nog steeds delen zijn waar toeristen niet mogen komen, is het grootste gedeelte van het land open voor toeristen. Het land beschikt over een prachtige natuur, een gastvriendelijke bevolking en een groot aantal indrukwekkende bestemmingen. Bovendien zijn de kosten in Myanmar voor de meeste producten en diensten relatief erg laag, ideaal om te gaan backpacken dus!

Waar er vroeger nog problemen waren met pinnen, zijn deze vandaag de dag ook opgelost. De bevolking verwelkomt alle toeristen met open armen en steeds meer gebieden zijn beschikbaar om te bezoeken. Hierdoor ben je niet de enige toerist in het land, maar dat zorgt natuurlijk ook voor een hoop gezelligheid.

Hoe je de cultuur, bezienswaardigheden en de mooiste plekken allemaal kunt ontdekken, hebben we voor je uitgezocht. Hieronder vind je 10 tips over het backpacken in Myanmar!

Tip #1: Maak kennis met de lokale bevolking

Waar het in sommige landen in Zuidoost-Azië niet een aanrader is om in aanraking te komen met de lokale bevolking, is dit in Myanmar compleet anders. De bevolking is gastvrij en enorm vriendelijk. 90% van de mensen die je aanspreekt is oprecht geïnteresseerd in je verhaal en neemt echt de tijd voor je. De andere 10% die je probeert iets te verkopen neemt snel genoegen met ‘nee’ en wenst je vervolgens een fijne dag.

Bovendien probeert de bevolking je te helpen met je reis. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan één van de inwoners. Zij weten hoe het land precies in elkaar steekt en kunnen je echt de mooiste plekjes vertellen. Laat de lokale bevolking in Myanmar daarom zeker niet links liggen tijdens je reis!

Checklist voor jouw reis naar Myanmar

vinkje Ontdek de beste accommodaties.
vinkje Je kan helaas niet overal met Euro betalen. Bestel lokaal geld eenvoudig online.
vinkje Leer meer over je bestemming met een reisgids.
vinkje Ontdek je bestemming met een huurauto.
vinkje Je bestelt de handigste reisartikelen gemakkelijk online.

Tip #2: Begin je reis in Yangon

Wie naar Myanmar vertrekt, moet zijn/haar reis zeker beginnen in Yangon. Het is niet alleen de stad waar nagenoeg alle internationale vluchten heengaan, maar tegelijkertijd ook een prachtige stad met unieke bezienswaardigheden. Yangon was tot 2005 de hoofdstad van Myanmar, maar heeft deze status overgedragen aan Naypyidaw. Veel andere landen erkennen deze verhuizing van de titel niet en zien Yangon nog steeds als hoofdstad. Dat is ook niet heel vreemd als je ziet dat de stad met ruim 4 miljoen inwoners veruit de grootste stad van het land is.

In Yangon zelf is genoeg te beleven. Downtown is toch wel één van de leukste en populairste wijken in de stad. Deze bijzondere wijk beschikt over verschillende Engelse koloniale gebouwen. Je vindt deze gebouwen terug in verschillende straten van de wijk.

Voor de wat meer speciale bezienswaardigheden moet je het centrum verlaten. Een paar kilometer ten noorden van de stad ligt de grootste tempel van Myanmar: Shwedagon Paya. Van een afstand is al duidelijk dat het hier om een erg bijzondere tempel gaat, maar als je dichterbij komt wordt dit nog duidelijker. De tempel is 98 meter hoog en is bedekt met 50.000 kilo bladgoud. S’ avonds wordt de tempel nog indrukwekkender dankzij de verlichting. Breng hier zeker even een bezoek aan!

Tip #3: Het collectief van Bagan

Veel landen in Azië beschikken over een groot aantal tempels en in Myanmar is dit niet heel anders. Waar je in Yangon al een prachtige tempel kan bekijken, kijk je in Bagan helemaal je ogen uit. Hoewel de tempels individueel niet heel erg bijzonder zijn, is het collectief prachtig.

Bagan beschikt over ruim 4000 tempels en geeft – zeker vanaf een hoge plek – een prachtig uitzicht over het gebied. Zeker de zonsopkomst is een absoluut hoogtepunt in Bagan. Vergeet daarom zeker je fotocamera niet!

Tip #4: Maak zeker een tussenstop in Inle Lake

Inle Lake is een echte top bestemming om even een tussenstop te maken. Het prachtige meer wordt omringt door bergen en barst van de bewoners die pendelen op wankele bootjes. Je gaat hier dan ook echt heen om het prachtige uitzicht. Helaas ben je niet de enige, aangezien Inle Lake een populaire plek is geworden onder de toeristen. Dit heeft het prachtige gebied geen goed gedaan.

Toch is blijft het uitzicht nog altijd adembenemend en is er de mogelijkheid om een boottocht te maken. Tijdens deze boottocht wordt je meegenomen over het meer en stop je onderweg bij bezienswaardigheden en workshops. Bij sommige bootjes is de route vastgelegd, maar er zijn ook boottochten te vinden waar je zelf de route mag bepalen. Dit is toch wel echt een aanrader!

Wie de andere toeristen even zat is, kan altijd nog kiezen voor een wat meer sportievere uitdaging. Neem de fiets en maak een mooie fietstocht langs het meer en verken meteen de prachtige natuur. Onderweg zijn er genoeg spots te vinden waar je de zonsondergang kan meemaken. Je hebt meteen een sportieve ervaring te pakken en bent even verlost van al je mede-toeristen.

Tip #5: De bezienswaardigheden van Mandalay

Mandalay is de tweede grootste stad in Myanmar en is niet bepaald een toeristische trekpleister. Mandalay is een drukke en vooral een vrij sfeerloze stad. Toch is het zeker een prima stad voor een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Bovendien heb je weinig last van andere toeristen en maak je kennis met een unieke cultuur die je op veel andere plekken in Myanmar niet gaat vinden.

De Mandalay Hill is een echte aanrader. Na een lange klim sta je op zo’n 230 meter hoogte. Je krijgt hier meteen een prachtig uitzicht over de stad zelf en de natuur dat om de stad gelegen is. Op de heuvel zelf vind je ook nog verschillende tempels en beelden. Misschien niet de meest speciale beelden en tempels, maar een bliksembezoek kan geen kwaad.

Naar Mandalay ga je niet voor de sfeervolle stad, maar vooral voor de omgeving. Breng ook zeker even een bezoekje aan de stad Amarapura. Je vindt hier onder andere de U Brein-brug. Een brug van 1,2 kilometer lang, die volledig gemaakt is van teakhout. Hiermee is het de langste teakhoutenbrug ter wereld. Zeker met zonsopkomst en zonsondergang heb je de ideale mogelijkheid om een aantal mooie foto’s te maken. Alles bij elkaar is Mandalay zeker niet de meest bijzondere bestemming, maar het is zonde om het over te slaan!

Tip #6: Relaxen op de stranden van Ngapali

Myanmar beschikt over een lange kustlijn, maar staat nu niet echt bekend om de prachtige stranden. Gelukkig is er toch nog een plek te vinden waar je wel lekker kunt relaxen op het strand, en dat is in Ngapali. Ngapali beschikt over een aantal prachtige stranden waar je even een paar dagen heerlijk kunt bijkomen van je reis. Hoewel het de enige plek is die beschikt over een mooi strand, is Ngapali niet een echte toeristische trekpleister. Dit komt vooral door het feit dat het gebied niet echt op een logische plek ligt. Je zult er helaas wel een kleine omweg voor moeten maken.

In Ngapali zelf is vrij weinig te doen, maar de natuur en sfeer maakt een hoop goed.

De stranden zijn hagelwit, de zee is prachtig blauw en de plaats is zeker niet overspoelt met toeristen. Houd wel rekening met het regenseizoen. Dit seizoen loopt van half mei tot half september.

Op het strand heb je natuurlijk het liefste de zon, maar die zal in deze maanden niet echt aanwezig zijn. Bovendien zijn een hoop hotels en restaurantjes gesloten in deze maanden. Het hoogseizoen loopt van november tot maart en is deze maanden is het dan ook genieten in Ngapali.

Verwacht zeker geen drukke stranden, maar voor een paar dagen relaxen op het strand is deze plaats uitermate geschikt!

Tip #7: Nog meer toeristen vermijden in Hpa-An

Myanmar is erg populair onder de toeristen en dat merk je meteen in de populaire plaatsen in dit prachtige land. Het kan soms erg vervelend worden om constant omringt te zijn door andere toeristen. In Hpa-An heb je hier nagenoeg geen last van. Het geeft daarom ook als één van de weinige plaatsen in Myanmar, een echte backpacksfeer. De meeste toeristen trekken toch liever naar andere plekken en hierdoor kan je echt de sfeer onder de lokale bevolking proeven.

In het plaatsje zelf is eigenlijk – op de pagode na – weinig te beleven. De natuur en de omgeving is wel prachtig en hier kan je dan ook zeker een tijdje van genieten. Bovendien zijn de inwoners erg vriendelijk en helpen ze je graag verder met je reis.

In Myanmar is de bevolking eigenlijk altijd vrij vriendelijk, maar in Hpa-An wordt hier nog een schepje bovenop gedaan. Breng ook gerust een bezoek aan de leuke ochtend markt. Hier is vooral veel kleding en eten te koop. Ook hier wordt je zeker niet overladen door toeristen, dus kan je echt even op je gemak rondkijken.

Alles bij elkaar opgeteld is Hpa-An zeker geen plek waar je je hele vakantie wilt doorbrengen, maar voor een paar dagen is het heerlijk om even te genieten zonder alle toeristen om je heen.

Tip #8: Een trekking maken vanuit Kalaw

Wie een trekking wilt maken in Myanmar, moet absoluut naar Kalaw toe. Vanuit deze stad kan je een trekking maken naar verschillende plaatsen en gebieden. Een groot voordeel is dat je geen toestemming van de autoriteiten nodig hebt om mee te doen met een trekking.

In Kalaw zelf is er eigenlijk vrij weinig te beleven. Dat geeft niet, want je gaat hier natuurlijk heen voor een bijzondere wandeltocht. Het is mogelijk om een trekking van een aantal uur te maken, maar ook een trekking van meerdere dagen is een optie. Je overnacht dan onderweg. De meest populaire en bijzondere trekking is die naar Inle Lake. Deze trekking duurt normaal gesproken 2 dagen, maar het is ook mogelijk om hier een paar dagen langer over te doen. Met de verschillende gidsen die aanwezig zijn in Kalaw kan je hier afspraken over maken.

Tijdens de trekking kom je langs prachtige plekken, bezienswaardigheden en ontdek je tegelijkertijd ook de indrukwekkende omgeving. Houd er wel rekening mee dat het soms zwaar kan zijn. Ga daarom niet aan een trekking van meerdere dagen beginnen, als je al last van het lopen krijgt na een aantal uur. Een trekking in Myanmar is een echte aanrader!

Tip #9: Voor de echte liefhebbers van een trekking: Hsipaw

De meeste toeristen beginnen hun trekking vanuit Kalaw. Dit is op zich een perfecte mogelijkheid, maar je zult wel te maken krijgen met veel andere toeristen. Voor een echte authentieke trekking zonder veel mede-toeristen, kan je terecht in Hsipaw. Deze bestemming is één van de meest noordelijke in Myanmar en geeft je een ideale mogelijkheid om een trekking zo authentiek mogelijk te houden.

Ook in Hsipaw is het mogelijk om te kiezen voor een trekking van een paar uur, maar natuurlijk ook meerdere dagen. Tijdens een trekking van meerdere dagen overnacht je onderweg. De trekkingen van Hsipaw zijn zoals gezegd een stuk lokaler en authentieker en dit merk je ook aan de slaapplaatsen. Je slaapt bijvoorbeeld in kleine bergjes of zelfs bij mensen thuis. Gezien de vriendelijkheid van de bevolking is dit zeker niet verkeerd. Hsipaw is er dus voor de echte backpackers. Voor iedereen die graag wat comfort inlevert voor een geweldige ervaring, is Hsipaw daarom ook zeker het bezoeken waard.

Tip #10: Maak vooraf een duidelijke en logische planning

De laatste tip alweer! Deze tip gaat niet over een top bestemming of een speciale ervaring die je moet meemaken in Myanmar, maar is zeker niet onbelangrijk. Het is namelijk van groot belang dat je van te voren een duidelijke planning maakt. We hebben de leukste plekken op een rij gezet, maar het is niet altijd mogelijk om al deze plekken te bereiken in een korte tijd.

Maak een planning van plekken waar je absoluut heen wilt activiteiten die je zeker mee moet maken. Maak een ruime berekening van het aantal dagen dat je hiervoor nodig hebt en neem deze planning mee tijdens je reis. Het is namelijk vaak het geval dat mensen hun vakantie langer inschatten dan dat deze daadwerkelijk is. Hierdoor moet je soms plekken en activiteiten laten gaan en dat is natuurlijk zonde.

Wil je het maximale uit je reis naar Myanmar halen? Bekijk dan eens deze speciale Backpackgids Azië met fantastische routes door Azië.

Ben je ook in Myanmar geweest en heb je nog tips voor onze lezers? Laat ze dan hieronder achter.

Veel succes met het maken van de planning en geniet zoveel mogelijk van het prachtige Myanmar.

Reisartikelen
koffer-icon

Bestel de handigste Sunflake reisartikelen
Vliegen
vliegtuig-icon

Vliegtickets v.a. €75? Vind de goedkoopste vliegtickets
Valuta
valuta-icon

Je kan helaas niet overal met de Euro betalen. Bestel eenvoudig de lokale valuta online

Bekijk de best verkochte reisartikelen

(7) 9.9914.99
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

Beste reistijd Belize, Eilanden, Stranden en Natuur

De beste reistijd Belize is in de maanden november tot en met april. Tijdens deze [...]

Beste reistijd Uruguay, Montevideo en Stranden

De beste reistijd Uruguay is in de maanden november tot en met maart. Tijdens deze [...]

Beste reistijd Lissabon, de Taag en kleurrijke gebouwen

De beste reistijd Lissabon is in de maanden mei tot en met september, gedurende het [...]

Beste reistijd Florida, zon strand en shoppen

De beste reistijd Florida is in de winter- en lentemaanden, tussen december en mei. Tijdens [...]

Beste reistijd Israël – Oude Schatten én Moderne Pracht

Wanneer in het jaar is het de beste reistijd Israël te ontdekken? In dit artikel [...]

Beste reistijd Sri Lanka – van Witte Stranden tot Olifanten

De beste reistijd Sri Lanka is lastig te bepalen, want ondanks dat het land 1,5 [...]

Beste reistijd Taiwan – Prachtige Natuur en Stranden

De beste reistijd Taiwan is afhankelijk van waar je naar op zoek bent voor jouw [...]

Beste reistijd Aruba – Zwemmen in de Zee op het Feesteiland

De beste reistijd Aruba is in de lente en in de winter. Dit komt doordat [...]

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1675 reviews.