Backpacken door Sri Lanka? 9 must-see’s tijdens jouw reis.

Tips backpacken Sri LankaJarenlang werd Sri Lanka gemeden door toeristen. Dankzij de zware oorlog en de verwoestende tsunami in 2004 waren er veel prachtige plekken op het eiland beschadigd. Waar veel toeristen naar Sri Lanka trokken, bereikte dit aantal opeens een dieptepunt in de jaren die volgden. Gelukkig is daar verandering in gekomen!

Tegenwoordig zijn de meeste plekken weer hersteld en is de dreiging van gevaar nagenoeg niet meer aanwezig. Met een enorm aantal aan UNESCO werelderfgoed plekken, het heerlijke eten, de vriendelijke bevolking, prachtige stranden en indrukwekkende tempels is Sri Lanka populairder dan ooit. Toch wordt het eiland nog niet overladen met toeristen en kan je nog genoeg prachtige plekken bezoeken zonder dat je omringt wordt door medereizigers. Dit in combinatie met de lage prijzen zorgen voor ideale omstandigheden tijdens het backpacken.

Hieronder vind je een aantal tips om het backpacken op dit prachtige eiland tot een onvergetelijke ervaring te maken!

Checklist voor jouw reis naar Sri Lanka

vinkje Ontdek de beste accommodaties.
vinkje Je kan helaas niet overal met Euro betalen. Bestel lokaal geld eenvoudig online.
vinkje Leer meer over je bestemming met een reisgids.
vinkje Ontdek je bestemming met een huurauto.
vinkje Je bestelt de handigste reisartikelen gemakkelijk online.

Tip #1: Geniet van de heerlijke stranden in Sri Lanka

Thailand heeft een groot aantal wonderschone stranden en of de stranden van Sri Lanka ook zo mooi zijn valt te betwisten, maar de stranden in Sri Lanka hebben één groot voordeel: Je vind er veel minder toeristen. Ideaal om echt even tot rust te komen. Bovendien is de zee op de meeste plekken in Sri Lanka prachtig om te zien en ideaal om op te surfen, maar hier komen we later nog op terug!

De stranden in Sri Lanka zijn prachtig en worden niet overspoelt door commerciële activiteiten. Op het eiland heb je een grote keuze uit verschillende stranden. Hikkaduwa is bijvoorbeeld een badplaats die het dichts bij de hoofdstad van Sri Lanka ligt. Het is hier iets drukker, maar er hangt ook meteen een gezellige sfeer! In het oosten zijn de stranden misschien nog wel mooier, maar ze worden er niet drukker op. Mirissa en Trincomalee zijn voorbeelden van heerlijke stranden met een rustige sfeer. Minimaal één keer een strand bezoeken in Sri Lanka is zeker een aanrader!

Tip #2: Houd er rekening mee dat de lokale bevolking je erg interessant vindt

Zoals we hierboven al aan hebben gegeven: Toeristen hebben jarenlang Sri Lanka gemeden, maar het aantal toeristen dat jaarlijks naar het eiland komt groeit elk jaar. Toch is het voor de lokale bevolking vaak een speciale gebeurtenis als ze een toerist tegenkomen. Probeer hier rekening mee te houden.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat mensen je een tijd lang blijven aanstaren in de trein. De beste oplossing is om vriendelijk te lachen en misschien een andere plek op te zoeken. De lokale bevolking vind de toeristen nu eenmaal erg interessant. In de meeste gevallen hebben de mensen goede bedoelingen en komen ze erg vriendelijk over. Het is ook niet vreemd dat de lokale bevolking uit Sri Lanka vaak als de meest vriendelijke bevolking in Azië wordt gezien.

Tip #3: Kies de juiste vorm van vervoer tijdens je reis

Backpacken moet natuurlijk zo authentiek mogelijk blijven en het mooiste zou zijn als je alles te voet of op de fiets zou kunnen bereiken. Het eiland is hier helaas veel te groot voor en daarom is het gebruiken van een trein, auto of bus onvermijdelijk. Kijk van te voren wel welk vervoer de beste optie is.

De trein is de geeft de meest fijne ervaring tijdens het reizen. Je komt langs prachtige plekken, hebt een mooi uitzicht en bovendien gaat het vaak erg snel. Voor de kortere afstanden is het mogelijk om de bus te pakken. De bus geeft een prachtige ervaring en je hebt veel mogelijkheden om de plekken waar de bus langskomt even goed te bekijken. Het is geen aanrader om heel Sri Lanka door te reizen met de bus, maar probeer het voor korte afstanden eens een keer uit.

Er is ook nog de optie om een auto met chauffeur te boeken. Hier heb je de echte luxe en kan je zelf bepalen welke plekken je graag wilt zien. Het neemt natuurlijk wel een beetje de echte ervaring van het backpacken weg. Kies voor een goede manier van vervoer en je zult versteld staan van de mooie plekken die je onderweg tegenkomt!

Tip #4: Breng een bezoek aan Anuradhapura

Anuradhapura is een één van de oude koningssteden in Sri Lanka. De stad is noordelijk centraal gelegen en beschikt over een groot aantal indrukwekkende bezienswaardigheden. De bezienswaardigheden zijn ook meteen de enige reden om de stad te bezoeken. Verwacht geen leuke activiteiten, gezellige restaurantjes of andere vormen van entertainment. De historische bezienswaardigheden zijn echter reden genoeg om de stad te bezoeken.

Anuradhapura staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet één plek, niet één gebied, maar de hele stad staat op de werelderfgoedlijst. Dit geeft wel aan hoeveel bijzondere plekken er terug te vinden zijn. Tempels, stoepa’s en overgebleven ruïnes zijn overal in de stad te vinden en hebben een enorme historische waarde. Ook is het de stad waar de oudste boom ter wereld staat: De Sri Maha. Voor boeddhisten is dit een heilige boom en dus zeker een speciale plek om te bezoeken!

Tip #5: Kies voor de juiste reistijd tijdens het backpacken door Sri Lanka

Het tropische klimaat in Sri Lanka zorgt voor hoge temperaturen. Gemiddeld ligt de temperatuur op het eiland rond de 27 graden, dit zijn soms lastige omstandigheden om in te backpacken. Zeker in de zomermaanden kan het extreem warm worden op het eiland en zijn de omstandigheden bijna onmogelijk om in te backpacken.

De maanden december tot en met april zijn de beste maanden om te backpacken door Sri Lanka. Vooral de westkust en het bergachtige centrum van het eiland maken hier de droogste maanden door. Na deze maanden begint het steeds meer te regenen en wordt ook de zee een stuk wilder. Iedereen houdt van andere omstandigheden en daarom is het een aanrader om echt even goed te bekijken in welke tijd je je reis precies gaat plannen.

Tip #6: De indrukwekkende grotten van Dambulla

Dambulla is perfect geschikt voor een korte stop. Je hoeft hier geen dagen rond te lopen, maar toch zijn er een aantal prachtige plekjes terug te vinden in deze stad. De grotten zijn absoluut het hoogtepunt van deze stad. Met bijzondere muurschilderingen, een groot aantal Boeddhabeelden en een speciale indeling zijn de grotten absoluut een bezoek waard. De in totaal vijf grotten bevinden zich in een rots en de ene grot is nog mooier dan de ander.

Boven op de rots is er ook nog een indrukwekkende gouden tempel te vinden. Deze tempel staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Zeker bijzonder om even te bezoeken.

Eén dag inclusief overnachting is in Dambulla wel genoeg. Naast de grotten en de speciale tempel is er eigenlijk vrij weinig te beleven. Kijk wel even goed naar de prijzen van de accommodaties. Dankzij de vele toeristen die langskomen zijn de prijzen flink gestegen. Het is natuurlijk zonde om hier teveel geld aan uit te geven!

Tip #7: Maak gebruik van de lage prijzen

Sri Lanka is een land met lage prijzen voor de meeste diensten en producten. Als er de komende jaren meer toeristen naar het eiland trekken zullen de prijzen waarschijnlijk omhoog gaan, maar op dit moment kan je er ook met een klein budget prima uit de voeten. Het is echt een aanrader om hier dan ook goed gebruik van te maken.

Eten, vervoer, accommodaties en het bekijken van bijzondere bezienswaardigheden; Het zijn allemaal dingen waar je niet op hoeft te besparen. De prijzen zijn al laag genoeg en met bepaalde zaken is het goed om het beste alternatief te kiezen. Op eten besparen is natuurlijk helemaal geen goede oplossing, maar ook op het gebied van accommodaties raden wij je zeker aan om voor de beste mogelijkheden te kiezen. Wil je er echt een typische budget/backpack reis van maken? Dan is Sri Lanka zeker een plek voor jou!

Tip #8: Probeer het surfen eens een keer uit

\

We hadden het hierboven al even over de prachtige stranden. Bij dit grote aantal stranden hoort natuurlijk ook een zee en dit geeft de ideale mogelijkheid om te surfen. In sommige maanden is de zee die grenst aan Sri Lanka erg wild, maar in de meeste maanden kan je er prima surfen. Voor de beginners en de gevorderden zijn er voldoende plekken waar gesurft wordt!

Weligama is de perfecte plek om het surfen onder de knie te krijgen. Voor iedereen die nog nooit op een surfboard heeft gestaan leer je hier de kneepjes van het vak. De zee is er nog vrij rustig. De omstandigheden zijn dus ideaal voor de beginners.

De gevorderden surfers onder ons kunnen terecht in Hikkaduwa of Arugam Bay. Beide plekken zijn ideaal geschikt voor als je al enige ervaring met het surfen hebt. De zee is er iets wilder en de golven zijn van een prima hoogte. Backpacken door Sri Lanka? Pak zeker een keer het surfboard!

Tip #9: Genieten van het bergachtige Hill Country

Sri Lanka beschikt over een aantal mooie regio’s en Hill Country is er zeker één van. Dit bergachtige gebied is centraal gelegen op het eiland en beschikt over een groot aantal verschillende dorpjes. Maar de theeplantages zijn de reden waarom dit gebied zo populair is. Overal om je heen zal je merken dat je de theeplantages tegenkomt. Deze uitgestrekte groene velden geven een prachtig uitzicht.

Ella is met afstand de mooiste bestemming om dit allemaal eens goed te bekijken. De meeste toeristen zal je dan ook in deze plaats tegenkomen. Er zijn gelukkig ook nog dorpjes die wat minder populair zijn onder de toeristen. Nuwara Eliya en Haputale zijn hier perfecte voorbeelden van. De theeplantages kom je hier in mindere maten ook nog tegen en je proeft meteen de sfeer onder de lokale bevolking. Hill Country is een prachtig gebied waar je zeker een paar dagen tot misschien wel een week voor moet uittrekken om alles goed te bekijken!

Tip #10: Plan je backpackreis vooraf goed

Backpacken geeft dat spannende en onvoorspelbare gevoel en dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk in stand houden. Een planning hoort daar niet echt bij, maar het is toch zeker iets dat we echt aanraden. Sri Lanka beschikt namelijk over een enorm aantal prachtige plekken, stranden en bezienswaardigheden. Met een goede planning kan je al deze plekken bezoeken en bekijk je precies wat jij graag wil zien.

Tenzij je er maanden voor uit trekt, is de kans groot dat je maar een gelimiteerde tijd hebt om te reizen over dit prachtige eiland. Zonder een goede planning zal je veel plekken niet kunnen bezoeken en mis je dus een hoop mooie ervaringen. Lever daarom iets van het onvoorspelbare backpackgevoel in en plan je reis van te voren alvast erg goed. Zoek de plekken op die je graag wilt bezoeken en voeg ze toe aan je planning. Je zult jezelf tijdens én na afloop van de reis erg dankbaar zijn!

Reisartikelen
koffer-icon

Bestel de handigste Sunflake reisartikelen
Vliegen
vliegtuig-icon

Vliegtickets v.a. €75? Vind de goedkoopste vliegtickets
Valuta
valuta-icon

Je kan helaas niet overal met de Euro betalen. Bestel eenvoudig de lokale valuta online

Bekijk de best verkochte reisartikelen

(7) 9.9914.99
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

Beste reistijd Belize, Eilanden, Stranden en Natuur

De beste reistijd Belize is in de maanden november tot en met april. Tijdens deze [...]

Beste reistijd Uruguay, Montevideo en Stranden

De beste reistijd Uruguay is in de maanden november tot en met maart. Tijdens deze [...]

Beste reistijd Lissabon, de Taag en kleurrijke gebouwen

De beste reistijd Lissabon is in de maanden mei tot en met september, gedurende het [...]

Beste reistijd Florida, zon strand en shoppen

De beste reistijd Florida is in de winter- en lentemaanden, tussen december en mei. Tijdens [...]

Beste reistijd Israël – Oude Schatten én Moderne Pracht

Wanneer in het jaar is het de beste reistijd Israël te ontdekken? In dit artikel [...]

Beste reistijd Sri Lanka – van Witte Stranden tot Olifanten

De beste reistijd Sri Lanka is lastig te bepalen, want ondanks dat het land 1,5 [...]

Beste reistijd Taiwan – Prachtige Natuur en Stranden

De beste reistijd Taiwan is afhankelijk van waar je naar op zoek bent voor jouw [...]

Beste reistijd Aruba – Zwemmen in de Zee op het Feesteiland

De beste reistijd Aruba is in de lente en in de winter. Dit komt doordat [...]

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1675 reviews.