De beste reistijd Ijsland: Noorderlicht, walvissen of warme bronnen? 🤔

Het (ei)land van midzomer, festivals, paarden, walvissen, noorderlicht en warme bronnen.

 

Beste reistijd Ijsland om Orca’s te zien.

Beste reistijd Ijsland tijdens de winter

Maart

Langer licht en minder koud waardoor je meer buitenactiviteiten kan doen. De nog altijd lange zonsopkomsten en -ondergangen maakt dat je als fotograaf lang genoeg kunt genieten van ‘the golden hours’ en de sneeuwkwaliteit voor skiën is over het algemeen in maart beter dan in November.

Daarnaast is het nog lang genoeg donker mét over het algemeen actief Noorderlicht om dit magische lichtspel te kunnen bewonderen.

Beste reistijd Ijsland tijdens de zomer

Eind mei, juni, half augustus en september

Minder toerisme, midzomernachtzon en grote kans om het nautische wilde leven te bewonderen. In september wordt het zelfs al weer wat donker ‘s nachts zodat je nog een kansje maakt op het zien van het Noorderlicht.

Winter in Ijsland

Beste reistijd Ijsland voor Noorderlicht

Om het Noorderlicht te kunnen zien heb je uiteraard donkere nachten nodig. En zoals dat gaat in de Nordics blijft het in de zomer dag en nacht licht. Vandaar dat het Noorderlicht-seizoen in Ijsland van oktober tot maart loopt. Maar niet elke maand in de winter is gelijk in Ijsland.

De maanden oktober en maart staan erom bekend dat het Noorderlicht het meest ‘actief’ is. Wat natuurlijk je kans om het Noorderlicht te zien vergroot. Echter, deze wintermaanden hebben ook het meeste daglicht, waardoor je ‘pas’ vanaf 6 uur ‘s avonds op jacht kan gaan naar het magische lichtspel.

December en januari zijn het meest donker waar je in Ijsland maar 3 tot 4 uur daglicht hebt (en dus 20 tot 21 uren om het Noorderlicht te zien).

Echter het nadeel van deze maanden is dat ze ook het koudst zijn, waardoor je sneller weer naar binnen gaat willen. En daarbij zijn deze maanden over het algemeen ook iets onstuimiger met meer bewolking, wat uiteraard het Noorderlicht weer onzichtbaar maakt.

Kortom, volgens de meeste noordelingen is maart de meest favoriete wintermaand met beter weer, actief Noorderlicht, warmere temperaturen zodat je langer van het buitenzijn kan genieten én meer daglicht om naast het Noorderlicht van al het andere prachtige van Ijsland kunt genieten.

Beste reistijd voor de warmwater bronnen in Ijsland

Omdat ze warm zijn, kun je het hele jaar in principe in een warm water bron duiken. Ze bevriezen immers niet.

De publieke bronnen in Reykjavík zijn dan ook het hele jaar open. Maar als je liever een minder bekende (en minder bezochte) bron ergens in de natuur opzoekt hebben we een insider tip voor je; voor de beste reistijd voor de warmwater bronnen in Ijsland ga je in het midden van oktober.

Je hebt in die periode namelijk al kouder weer, wat een duik in de bron extra zalig maakt, minder toeristen, altijd een plus, maar de landweggetjes naar de bronnen zijn ook nog toegankelijk, in tegenstelling tot midden in de winter wanneer ze vol sneeuw zijn.

Zomer in Ijsland

Beste reistijd voor een walvissafari in Ijsland

De beste maanden om walvissen te zien in IJsland zijn juni en juli, wanneer de baaien van Húsavík en Reykjavík ermee vol zitten. In het noorden van Ijsland kun je van mei tot augustus de bultrug, dwergvinvis en dolfijnen spotten.

De Blauwe Vinvis, de grootse walvis op onze prachtige planeet, komt in de zomermaanden ook langs Ijsland gezwommen.

Orka’s (eigenlijk geen walvissen, maar walvis-jagers) houden van iets koudere temperaturen en kun je in de eerste helft van het jaar aan de west-kant van Ijsland zien.

Beste reistijd voor de midzomernachtzon in Ijsland

De langste dag in Ijsland (en het hele noordelijk halfrond) is op 21 juni. Officiëel is er geen midzomernachtzon in Ijsland, omdat het eiland nét ten zuiden van de noordpoolcirkel licht.

Maar in de praktijk merk je weinig verschil in Ijsland ten opzichte van de Noordkaap in Noorwegen. Van mei tot augustus wordt het in Ijsland in principe niet meer donker en kun je de bijzondere zomernachten van het hoge Noorden ervaren.

Beste reistijd voor festivals in Ijsland

Ijsland is niet enkel het land van prachtige natuur, maar ook van hele interessante cultuur. In Ijsland kan je als festival liefhebber tijdens de zomermaanden zeker je hart ophalen.

De maanden juli en augustus zijn de beste maanden voor de festivalliefhebber. Deze maanden zijn ook de drukste maanden wat betreft het toerisme in Ijsland, wat voor festivals natuurlijk juist een grote plus is.

Daarbij is de magie om de hele nacht in de zon te kunnen dansen natuurlijk een extraatje dat je alleen in het hoge noorden kan meemaken!

Hoogseizoen Ijsland

Het hoogseizoen in Ijsland is tijdens de zomermaanden juli en augustus. Door het vele licht, de festivals en meer toegankelijke natuur in de zomer zul je in deze maanden op de bekende plekken nooit alleen zijn. Daarbij zijn de prijzen voor accomodatie en activiteiten in deze periode uiteraard het hoogst.

Maar Ijsland is groot en als je niet bang bent om de wandelschoenen aan te trekken en er een eind op uit te trekken, kun je nog altijd in deze maanden van ongerepte en stille natuur genieten.

Bekijk de best verkochte reisartikelen

Bestseller
BlauwBlauw
DonkerblauwDonkerblauw
GrijsGrijs
GroenGroen
RoodRood
ZwartZwart
(26) 26.99
Bestseller
BESTSELLER
BlauwBlauw
MultiMulti
ZwartZwart
(14) 36.9939.99
Bestseller
BlauwBlauw
ZwartZwart
(16) 34.99
(8) 9.9914.99
Bestseller
DonkerblauwDonkerblauw
GrijsGrijs
ZwartZwart
(6) 34.99
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

Beste ski handschoenen: zo blijven jouw handen warm in de sneeuw

Een goed paar ski handschoenen is essentieel voor een fijne wintersport. Je wilt natuurlijk geen [...]

Beste ijskrabber: al het ijs van je raam binnen 1 minuut

Wanneer de dagen weer langer worden gaat de temperatuur helaas ook weer naar beneden. Binnen [...]

Ontdek de beste thermosfles om je drinken altijd op de ideale temperatuur te houden

Met de dalende temperaturen krijgen we er allemaal weer zin in: een lekkere kop koffie, [...]

De beste slaapmaskers voor een optimale nachtrust. Welke kies jij?

Lig jij ook wel eens hele nachten wakker zonder een oog dicht te kunnen doen? [...]

Beste kindercamera: schiet de leukste foto’s en filmpjes op vakantie

Met de beste kindercamera kan je kind de leukste foto’s en filmpjes maken. Op het [...]

Beste skisokken: Comfortabel en warm van de berg af

Als het skiseizoen er weer aankomt zijn we vaak weer bezig met de aanschaf van [...]

Beste regenjas: zo blijf je goed droog tijdens een regenbui!

Of het nou zomer, winter, herfst of lente is: in Nederland valt er regelmatig een [...]

Beste stormparaplu: hoe blijf jij het beste droog in weer en wind?

Als de dagen in de winter weer korter worden komen de druppels vaak weer vanzelf [...]

De waardering van www.sunflake.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1767 reviews.