De beste reistijd voor een trip door Nicaragua

Beste Reistijd Nicaragua pinNicaragua is een prachtig land om een reis door te maken. Backpacken, meedoen aan spannende activiteiten en een wonderschone omgeving; Je vind het allemaal in het land.

Toch is een reis naar dit land niet in alle maanden van het jaar geschikt. Hoewel de temperaturen weinig verschillen, is er toch veel verschil te vinden tussen de seizoenen in het land. Nicaragua beschikt zelfs over 3 verschillende soorten klimaten. Het is daarom handig om vooraf goed te kijken in welke periode je precies een reis door het land zou willen maken.

We hebben de beste tijd voor een reis naar Nicaragua voor je uitgezocht!

Temperaturen in Nicaragua

Waar bij ons de temperaturen in de seizoenen flink van elkaar kunnen verschillen, is dit in Nicaragua nagenoeg niet het geval. De temperatuur in Nicaragua is het gehele jaar door erg stabiel te noemen. De temperatuur kan per plek nog verschillen, in verband met een hoogteverschil, maar qua seizoenen zit er weinig beweging in de temperatuur. De wintermaanden zijn hierdoor vaak even warm als de zomermaanden in het land.

Er zijn gebieden in het land te vinden waar de temperaturen wél flink kunnen verschillen, maar in de meeste gebieden is het erg constant.

Zo ligt de temperatuur het gehele jaar rond de 30 graden. Het maakt niet uit of je nu een bezoek brengt in de winter of in de zomer, het is nagenoeg altijd rond de 30 graden. Op de temperatuur hoef je je reistijd dus niet aanpassen!

Verschillende klimaten

We hadden het net even over de temperatuur die het gehele jaar door op de meeste plekken hetzelfde blijft, maar dit betekent niet dat de temperatuur op elke plek in het land even hoog is.

Nicaragua kan worden opgedeeld in 3 verschillende zones: Het noordwesten en oosten, het centrale gedeelte, en het zuidwesten. Deze 3 zones beschikken allemaal over een verschillend klimaat met dus ook verschillende temperaturen.

Het noordwestelijke en het oostelijke gedeelte van het land hebben te maken met een tropisch regenwoud klimaat. In deze delen van het land kan het flink warm worden, maar vooral ook erg vochtig. Zeker in de maanden april en mei kan het in dit gebied extreem warm worden.

Het centrale gedeelte van Nicaragua heeft een tropisch moessonklimaat. In dit gedeelte van het land zijn regenbuien – vooral in het regenseizoen – een dagelijkse gang van zaken.

Tot slot is er nog het zuidwesten. Het zuidwesten beschikt over een tropisch savanneklimaat. Deze zone van het land heeft vaak te maken met een lange droogte. Dit klimaat is overigens vrij speciaal, het is een klimaat dat maar in weinig landen van de wereld voor komt.

Het bepalen van de beste reistijd hangt dus voornamelijk af van het gebied dat je gaat bezoeken. Onderling zitten er vaak enorme verschillen tussen de gebieden van het land.

Toch is er één overeenkomst dat in nagenoeg alle gebieden terug te vinden is, en dat is het zogenaamde regenseizoen.

Het regenseizoen

Met de temperatuur hoef je dus geen rekening te houden bij het plannen van je reis door Nicaragua; Deze is nagenoeg altijd hetzelfde. Maar voor de neerslag is het wel handig om je trip wel of niet in een bepaalde periode te plannen.

Nicaragua krijgt namelijk elk jaar te maken met een regenseizoen. In dit seizoen regent het een aantal maanden bijna elk uur van de dag. Van mei tot oktober loopt het regenseizoen. Tenzij je wel van een flinke regenbui houdt, is het een aanrader om je reis niet in deze maanden te plannen.

Toch kiezen sommigen juist wel voor deze periode van het jaar om een trip naar Nicaragua te maken. Dit komt doordat de natuur in deze periode prachtig bloeit door de vele regen. De omgeving wordt hierdoor nog mooier en dit kan een reden zijn om wél voor deze maanden van het jaar te kiezen!

Meer geschikt zijn echter de maanden november tot en met maart. Deze maanden worden gezien als het droge seizoen. De kans op regen is in deze periode van het jaar dan ook erg klein. Het is misschien iets drukker in deze maanden – veel toeristen reizen toch liever buiten het regenseizoen – maar het maakt je reis wel een stuk aangenamer.

Overigens zijn de maanden april en mei ook geen maanden waarin de omstandigheden aangenaam zijn. Deze maanden worden namelijk gekenmerkt door stofwolken en bedrukte jungletemperaturen. In de meeste gebieden kan de temperatuur soms enorm hoog oplopen..

Tropische stormen

Nicaragua is een land dat helaas ook in het gebied ligt waar regelmatig tropische stormen voor komen. Zo is het oostelijke gedeelte van het land vooral erg gevoelig voor orkanen en depressies.

Tijdens het orkaanseizoen – dat loopt van juni tot december – krijgt het land regelmatig te maken met zware regenval en vloedgolven die worden veroorzaakt door orkanen.

De kans op grote depressies die uitgroeien tot orkanen die met grote vaart op het land afkomen is vrij klein, maar de zware regenval is wel iets dat vaak voor problemen zorgt. Overstromingen zijn hier vaak het grootste gevolg van, en het is iets om zeker rekening mee te houden als je het land bezoekt in het regenseizoen.

Wat is nu precies de beste reistijd voor een trip naar Nicaragua?

Eén perfecte periode om een trip naar Nicaragua te maken is er niet. Tussen de verschillende zones van het land zitten grote verschillen. Er zijn zelfs verschillende klimaten te vinden binnen het land.

Toch zijn er een aantal maanden waarin je het beste een reis naar Nicaragua kan plannen. Zo zijn de maanden november tot en met maart de maanden waarin het zogenaamde ‘droogseizoen’ plaatsvindt. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober en dit is – samen met de maand april – een periode van het jaar die je beter kan vermijden tijdens het plannen van je reis.

Regen zorgt regelmatig voor vervelende ongemakken en zelfs overstromingen. In het droogseizoen is de kans op deze omstandigheden niet heel groot. Bovendien zijn de temperaturen in het droogseizoen erg aangenaam en is het – zeker aan de kust – heerlijk weer om van te genieten.

Welke van deze maanden je precies kiest is natuurlijk afhankelijk van wat je graag zou willen meemaken of zien. In de maanden september en oktober kom je bijvoorbeeld aan de Pacifische kust veel zeeschildpadden tegen, iets dat zeker leuk is om te zien.

Wil je liever genieten van de zon op een van de heerlijke stranden? Dan zijn de maanden december en januari weer beter geschikt. In deze maanden krijg je te maken met veel zonuren en is heerst er een gezellige drukte in de kustplaatsen van het land.

Kortom, genoeg mogelijkheden voor een onvergetelijke reis door een veelzijdig land!

Checklist voor jouw reis naar Nicaragua

Ontdek de beste accommodaties.
Of boek je verblijf via AirnBNB (en ontvang €30 korting).
Leer meer over je bestemming met een reisgids.
Ontdek je bestemming met een huurauto.
Bestel de handigste reisartikelen in onze webshop.
Buitenlandse valuta nodig? Bestel het eenvoudig online.
Vaccinaties nodig? Regel het online.
Verblijf
Ontdek de beste accommodaties
Vliegen
Reisartikelen
Bestel de handigste reisartikelen in onze webshop.

Onze bestsellers

Misschien vind je dit ook interessant?

Een reactie op “De beste reistijd voor een trip door Nicaragua

  1. Karin zegt:

    Ik las ergens dat juli de kleine zomer wordt genoemd, met relatief weinig regen. Dit lees ik in jullie stuk niet terug. Is het een fabel van juli?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WINACTIE - Speel nu GRATIS mee!

€ 25 aan reisartikelen

Vul je email adres in en speel direct gratis mee!
We geven per 100 deelnemers €25 shoptegoed weg!
close-link

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 510 reviews.