Wat is de beste reistijd Noorwegen?

Beste reistijd Noorwegen koppel in de bergen

De beste reistijd Noorwegen in de zomer is vanaf ongeveer midden mei tot eind september. Vanaf midden mei is het voorjaar echt aangebroken in bijna het hele land. De nationale feestdag van Noorwegen op 17 mei wordt traditioneel gevierd met een biertje of wijntje op een terras in de zon en dat is bijna elk jaar wel mogelijk.
Eind september kan er in het hooggebergte al de eerste sneeuw vallen, maar over het algemeen heb je dan nog prachtig zomers weer en begint de herfst pas aan het einde van deze maand. (Welke overigens ook heel mooi is.)

Volgens de Noren zijn de maanden februari tot maart de mooiste wintermaanden. In deze periode vallen de winter- en paasvakantie waarvoor de meeste Noren naar hun ‘hut’ gaan om te gaan skiën, langlaufen en van de sneeuw met warmere temperaturen én genoeg daglicht te genieten.

De beste reistijd Noorwegen in de zomer

Juli

Het hoogseizoen in Noorwegen is in de maand juli. Zoals voor de meeste mensen in Europa is dit de maand dat eigenlijk alle scholen grotendeels dicht zijn, zo ook in Noorwegen. Verwacht in deze maand dus veel toeristen. Maar Noorwegen heeft genoeg uitgestorven natuur waar je zelfs in juli nog alleen kunt genieten van de stilte als je gaat wildkamperen. Reken er wel op dat in deze maand de bekende plekken zoals Flåm, de Preikestolen en het Geirangerfjord af en toe file-wandelen kan zijn.

Het leuke van het hoogseizoen is natuurlijk dat alle restaurantjes, zomer-kafeetjes, musea en andere gezellige plekjes open gaan zijn, waardoor de cultuur-liefhebber in juli niet teleurgesteld gaat zijn. Buiten het hoogseizoen om zul je veel plekken (ook de kleinere musea) dicht aantreffen, wat wel eens jammer kan zijn.

Juni

Het voordeel van juli is dat de meeste muggen en knotjes alweer een stuk minder zijn. Die komen namelijk in grote getallen tevoorschijn in de maand juni tot ongeveer een week, twee weken na midzomer. Maar laat je niet tegenhouden door deze kleine monstertjes om van een rustiger Noorse (voor)zomer te genieten én natuurlijk de midzomernacht zon mee te maken. Hoewel je heel ver Noordelijk moet gaan om daadwerkelijk de zon boven de horizon te hebben is het zelfs in Zuid-Noorwegen tijdens 21 juni de hele nacht licht. Een bijzondere ervaring!

Mei

Heb je zin om in de meivakantie de boot van Groningen te pakken naar Kristiansand? Je kunt het overwegen, maar begin mei ga je in het binnenland nog heel veel sneeuw aantreffen. De sneeuw is dan ook van die kwaliteit dat je er eigenlijk weinig mee kan. Daarbij is er dan vaak lawine gevaar in de bergen, mocht het nog mogelijk zijn met sneeuwschoenen of skies over de sneeuw te gaan.

Aan de kust ga je al wel het voorjaar aantreffen, dus de maand mei is zeker een mooie maand om de fjorden en steden als Stavanger en Tønsberg te bezoeken. Net na onze meivakantie, op 17 mei, is het de nationale feestdag van Noorwegen. Denk koningsdag, maar dan zonder de nadruk op het koningshuis.

‘17. Mai’ staat in het teken van het dragen van traditionele kledij (de ‘Bunad’ voor de dames), welke in elke streek weer anders is. Vaak is er een kleine optocht, vaak ook met fjordenpaarden, welke afgesloten wordt met een biertje of wijntje ergens in de zon op een terras. 17 Mei kun je dan ook wel zien als de officiële start van de lente/zomer seizoen. Een soort van rokjes dag, maar dan met traditionele lange rokken!

Augustus en September

En dan heb je nog de nazomer in Noorwegen. In Augustus ga je nog altijd genoeg toeristen aantreffen, maar over het algemeen is het al net iets rustiger dan in juli. Vanaf eind augustus zie je een duidelijke drop in de toeristen, hoewel het weer over het algemeen, vooral in het binnenland, nog altijd heerlijk zomers is.

Vanaf 20 Augustus is de ‘båndtvang’ ook gedaan, wat betekent dat als je hond goed getraind is je hem ook weer af en toe los kunt hebben in de bergen. De rest van de zomer (vanaf 1 april) moet de hond, ook als er geen wild of schaap in zicht is, verplicht overal aangelijnd zijn. Let er wel op, vanaf 10 september begint het jachtseizoen ook weer, dus is het verstandig kleurrijk de bossen in te gaan zodat je goed zichtbaar bent. En het eerste weekend na 25 september kun je beter in het dal blijven, want dan is de eland-jacht begonnen en dat eerste weekend gaan alle jagers, weer of geen weer, sowieso op pad.

Beste reistijd voor het Noorderlicht in Noorwegen.

Om het Noorderlicht te zien heb je uiteraard donkere nachten nodig. Reken daarom niet eerder op dit magisch schouwspel dan oktober tot midden-maart. Daarna wordt het al weer rap licht, waardoor je kans snel verdwijnt. Het voordeel om aan de randen van het Noorderlicht seizoen toch op jacht te gaan is dat het een heel stuk minder koud is. Met -20 (of kouder) buiten stil staan is zeker een ervaring, maar een hele andere dan met -5.

Voor het Noorderlicht is het wel aan te raden flink ver naar het Noorden te gaan. Denk Trondheim en Lofoten. Hoewel het Noorderlicht niet onbekend is in zuid-Noorwegen is de kans daar significant kleiner dat je het net tijdens jouw week vakantie gaat kunnen zien. Terwijl in februari in de Lofoten je met een beetje geluk zo elke avond de magie kunt meemaken.

Bekijk de best verkochte reisartikelen

Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

De beste reistijd Ijsland

Het (ei)land van midzomer, festivals, paarden, walvissen, noorderlicht en warme bronnen. Beste reistijd Ijsland tijdens [...]

Beste reistijd Schotland

April is de beste maand om naar Schotland te gaan. Meer hoeven we er niet [...]

Wat is de beste reistijd Noorwegen?

De beste reistijd Noorwegen in de zomer is vanaf ongeveer midden mei tot eind september. [...]

Beste Reistijd Turkije – Ontdek wanneer jij moet gaan!

Turkije is een land dat deels in Azië, Anatolië, het Balkanschiereiland en Europa ligt. Je [...]

22 Leukste pretparken van Nederland – Ga erop uit!

Of je een op zoek bent naar een pretpark met snelle achtbanen of liever wat [...]

Picknicken in Den Haag? Ontdek de 6 beste spots nu

Den Haag is een prachtige stad. Niet alleen door de bezienswaardigheden, ook voor picknickliefhebbers heeft [...]

Picknicken in Breda? Dit zijn de 7 beste picknickplekken!

Breda is één van onze favoriete steden om te picknicken. Er zijn een tal van [...]

8 x Beste plekken om te picknicken in Amsterdam!

Amsterdam heeft als hoofdstad een hoop mooie plekken om te bezoeken, maar wist je dat [...]

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 1593 reviews.