Beste reistijd Sri Lanka – van Witte Stranden tot Olifanten

De beste reistijd Sri Lanka is lastig te bepalen, want ondanks dat het land 1,5 keer zo groot is als Nederland is zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden.

Sri Lanka kent namelijk hele verschillende gebieden. Want waar je in het oosten van het land in Trincomalee je voeten verbrand aan het witte strand, heb je een paar dagen later in Nuwara Eliya een jas nodig omdat het heel fris is.

Twee regenseizoenen

En dan zijn we nog niet begonnen over regen seizoenen. Sri Lanka kent namelijk niet een maar twee regenseizoenen. Zowel de Yala als de Maha treffen Sri Lanka. Dit is gelukkig niet tegelijkertijd of op dezelfde plek op het eiland.

Sri Lanka is een eiland ten zuiden van India. Het is een enorm divers land, mede door het diverse klimaat dat het heeft.

Sri Lanka is in het verleden een kolonie van Engeland geweest, en is nu onafhankelijk.

Tijdens en net na de Covid-19 pandemie was er veel onrust in het land, waardoor reizen niet veilig was. Echter is het land nu weer aan het herstellen nadat de president is afgezet.

Het klimaat in Sri Lanka

Sri Lanka heeft het hele jaar door een fijn klimaat om in te reizen. De temperatuur is er het hele jaar door tussen de 22°C en 31°C en er schijnt veel zon.

Het land is erg divers. Dit resulteert ook in hele verschillende temperaturen. Aan de kust, wat op zeeniveau ligt, is het over het algemeen warmer. De gemiddelde temperatuur hier ligt dan ook rond de 27 °C.

In het binnenland, waar bergen van meer dan 1800 meter hoog liggen, kan het daarentegen kouder zijn. Nuwara Eliya, een van de steden die in het midden van het land liggen, heeft een gemiddelde temperatuur van 16 °C.

beste reistijd sri lanka

Dit betekent dat de beste reistijd Sri Lanka afhangt van de bestemming van de reis. Voor de zuidwestkust, waar onder andere hoofdstad Colombo ligt, is de beste reistijd tussen December en April.

De Yala-moesson loopt namelijk van april tot september, maar kan ook in oktober en november nog voor veel regen zorgen.

In het noordoosten heb je de Maha-moesson. Hierdoor is het noordoosten van Sri Lanka met name tussen oktober en maart nat. De beste reistijd voor deze kant van het land is tussen mei en september.

Sri Lanka is een vrij klein land, waardoor het populair is om door het hele land te reizen. In de maanden juli en augustus kan dit.

De Maha-moesson is op dit moment niet bezig en de Yala-moesson zit in zijn overgangsmaanden, waardoor het ook aan de zuidwestkust vrij goed weer is. Bereid je erop voor dat het toch nog veel kan regenen in deze periode.

Wat is het hoogseizoen in Sri Lanka – De beste reistijd Sri Lanka

Het hoogseizoen in Sri Lanka zijn de maanden december tot maart. Met name januari en februari zijn namelijk hele droge maanden, waardoor het aantrekkelijk is om naar Sri Lanka te reizen.

In deze wintermaanden is ook de temperatuur nog heel lekker. De minimum temperatuur ligt op ongeveer 23 °C, en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 27 graden. Toch is Sri Lanka ook een hele populaire zomervakantie bestemming.

De maanden juli en augustus zullen dan ook relatief veel toeristen ontvangen, ondanks de hogere regenval in die maanden.

De prijzen in Sri Lanka

Sri Lanka staat bekend als een van de goedkoopste landen om te backpacken ter wereld. Voor enkele euro’s kun je hier al een overnachting boeken. Ook voor de mensen die niet op zoek zijn naar een hostel is Sri Lanka erg goed betaalbaar.

De tophotels in het land zijn vaak al vanaf 25 euro per nacht beschikbaar. Naast goedkope overnachtingen kun je ook erg goedkoop eten in het land. Een typisch Sri Lankaans gerecht kost tussen de €1,- en €4,-.

Door het hele land zijn sporen aangelegd en rijden bussen. Zo kun je gemakkelijk van punt A naar punt B reizen.

De rode bussen van de overheid zijn het goedkoopst en ook de prijs voor een treinkaartje valt in het niets met Nederlandse treinen. Zo betaal je €0,25 voor een ticket.

Belangrijk is dat je de kaartjes wel op het station zelf koopt, daar zijn ze veel goedkoper. Sri Lanka heeft een van de mooiste treinritten ter wereld, tussen Kandy en Nuwara Eliya. Een ritje met deze trein is dan ook echt een aanrader.

Bezoek de theeplantages in Sri Lanka

In het binnenland van Sri Lanka, rond de steden Nuwara Eliya en Kandy liggen enorm veel theeplantages.

Toen Sri Lanka nog een kolonie van Engeland was wilde de Britten namelijk concurreren met thee uit China. Ondertussen is de thee uit Sri Lanka, de ceylon thee, al lang een gevestigd product op de wereldmarkt.

De plantages bevinden zich in de bergen van het land. Hier is het minder warm en het hele jaar door, waardoor er je er spectaculaire beelden van theeplantages tegen de groene bergen krijgt.

Veel plantages laten toeristen ook zelf thee plukken. Je krijgt een mand op je rug en gaat met de hand bladeren van de planten plukken. Zo krijg je mee hoe de locals het al decennia lang doen.

Olifanten zien op safari

Voor degene die dacht dat Sri Lanka nog niet divers genoeg was, je kunt er ook olifanten spotten op safari. In het noorden van Sri Lanka bevindt zich het Minneriya National Park. Dit park staat erom bekend dat hier de grootste samenkomst van olifanten in Azië is.

De olifanten verzamelen zich in het droge seizoen rond een groot meer in het park. Overigens is dit niet het enige nationale park waar olifanten te zien zijn.

Ook in het Kaudulla National Park en het Wasgamuwa National Park zijn er olifanten te vinden. Voor een safari hoef je dus helemaal niet naar Afrika!

Kom je nu niet in het Noorden van Sri Lanka? Niet getreurd. Ook in het zuiden bevindt zich een groot nationaal park waar olifanten rondlopen.

Het dorp bij dit park heet Uda Walawe, en het ligt aan het gelijknamige waterreservoir waar olifanten zich verzamelen. Olifanten zijn niet de enige dieren die je op de safari kunt tegenkomen.

In de nationale parken lopen verder nog krokodillen, luipaarden, waterbuffels en nog veel meer rond. Dit is echt een must als je in Sri Lanka bent.

Andere bezienswaardigheden

Zoals je waarschijnlijk al wel door hebt, is er voor ieder wat wils in Sri Lanka. Hou je minder van de natuur en spreekt een olifanten safari of een tour door een van de vele theeplantages je niet aan?

Kies er dan voor om naar Colombo te gaan. Met meer dan 600.000 inwoners is het namelijk een echte wereldstad.

Kom je juist om helemaal tot rust te komen aan het strand? Dat kan hier ook. Aan de oostkust ligt de stad Trincomalee.

De stranden hier zijn parelwit en worden als de mooiste stranden van Sri Lanka beschouwd. Hier kun je lekker met een cocktail aan het strand liggen en je kunt vanuit hier ook heel goed dolfijn of walvis tours doen.

Sri Lanka is een land met veel geloven. Het land staat vooral bekend als boeddhistisch land. Ben je in Sri Lanka, dan moet je daarom ook een aantal tempels bezocht hebben.

Zo ook de tempel van de tand. Dit is de belangrijkste boeddhistische tempel ter wereld In deze tempel ligt volgens de boeddhisten namelijk het belangrijkste en tevens enige overblijfsel van Boeddha, een tand.

Dit trekt iedere dag honderden tot zelfs wel duizenden mensen. Verder staat het hele land vol met andere boeddhistische tempels, zoals de gouden tempel van Dambulla of de oude koningsstad Anuradhapura, de hindoeïstische tempels, kerken en moskeeën zijn er ook te vinden.

Feestdagen Sri Lanka

Er zijn ongeveer 30 nationale feestdagen in Sri Lanka. Dit zijn de belangrijkste op een rijtje: op 4 februari is National Day, waarop ze de onafhankelijkheid van het land vieren.

Op 14 april is Singalees en Tamil nieuwjaar. Dit zijn twee oude talen die vroeger in het land gesproken werden.

Verder wordt op 1 mei de dag van de arbeid gevierd. Als laatste is er iedere juli/augustus een enorm feest van de Esala Perahera.

Dit is het grootste feest voor de boeddhistische bevolking, en daarmee ook het grootste feest van het land.

Bekijk de best verkochte reisartikelen

(7) 9.9914.99
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

Beste reistijd Belize, Eilanden, Stranden en Natuur

De beste reistijd Belize is in de maanden november tot en met april. Tijdens deze [...]

Beste reistijd Uruguay, Montevideo en Stranden

De beste reistijd Uruguay is in de maanden november tot en met maart. Tijdens deze [...]

Beste reistijd Lissabon, de Taag en kleurrijke gebouwen

De beste reistijd Lissabon is in de maanden mei tot en met september, gedurende het [...]

Beste reistijd Florida, zon strand en shoppen

De beste reistijd Florida is in de winter- en lentemaanden, tussen december en mei. Tijdens [...]

Beste reistijd Israël – Oude Schatten én Moderne Pracht

Wanneer in het jaar is het de beste reistijd Israël te ontdekken? In dit artikel [...]

Beste reistijd Sri Lanka – van Witte Stranden tot Olifanten

De beste reistijd Sri Lanka is lastig te bepalen, want ondanks dat het land 1,5 [...]

Beste reistijd Taiwan – Prachtige Natuur en Stranden

De beste reistijd Taiwan is afhankelijk van waar je naar op zoek bent voor jouw [...]

Beste reistijd Aruba – Zwemmen in de Zee op het Feesteiland

De beste reistijd Aruba is in de lente en in de winter. Dit komt doordat [...]

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1675 reviews.