Verdwalen in Fez, Marokko

Fez PinterestWie Marokko al eens eerder heeft bezocht weet dat het land bestaat uit vele verborgen schatten, prachtige steden en moskeeën en een bijzondere historie heeft. Ook Fez, derde stad van Marokko heeft bezienswaardigheden die je als toerist in Marokko niet wil missen.

Wat je moet weten over de stad Fez in Marokko

Fez ligt tussen de bergketens van de Rif en midden-Atlas. De stad is gesticht in de negende eeuw maar is pas echt tot bloei gekomen in de dertiende eeuw tijdens de heerschappij van de Meriniden. De Meriniden waren een moslimdynastie die heerste over Marokko van 1244 tot aan 1465 en zij hebben het stadsdeel Fes Jdid gesticht: het nieuwe Fez. Het oude Fez, Fes el-Bali en het nieuwe Fez vormen de Medina die sinds 1981 vanwege de uitzonderlijke historie al op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Genoeg reden dus om deze bijzondere stad te bezoeken! (bron).

Wat te doen in Fez?

Hierboven staat kort het ontstaan van Fez beschreven. Maar wat is nu beter dan de geschiedenis en cultuur zelf mee maken en te proeven. Wat zijn de hoogtepunten en welke plekken mag je niet missen zodra je de trip naar Fez in Marokko geboekt hebt?

1. Toegangspoort Bab Bou Jeloud

Zodra je de medina gaat verkennen begint dit bij de toegangspoort Bab Bou Jeloud. Een prachtige blauwe poort aan het begin van de ingewikkelde straatjes van de Medina.

2. Verdwalen in Fes El-Bali

Stipt op nummer 1 van de leukste dingen om te doen in Fez staat het verdwalen in de oude stad. Dit klinkt misschien raar, maar naast onvermijdelijk is dit een hoogtepunt van de trip.

Fes el-Bali heeft een eeuwenoud centrum en is daarbij het grootste autovrije centrum van de wereld. Dit betekend dat je kan ronddwalen in kleine steegjes waar net aan een ezel met kar doorheen past en van restaurantje naar restaurantje kan hoppen waar je de diverse specialiteiten van de stad kan proeven. Waarom verdwalen? Er zijn twee grote straten (Talaa Kebira en Talaa Seghira) maar de rest van de stad is een doolhof van kleine steegjes met om elke hoek een nieuwe verrassing.

Fez oude centrum

Aan het begin van de Medina zit de markt en wat je hier niet mag missen is de kamelenslager. Je leest het goed: een slager die kamelenvlees verkoopt. Ben je geen vleeseter? Er zijn genoeg leuke groente, fruit en kruidenkraampjes om het nare beeld van de kamelen te vergeten.

Je kan (vaak via het hotel) een gids boeken om de steegjes mee te verkennen maar dit is ook heel goed mogelijk om zelf te doen.

3. Kairouyine moskee

Deze moskee is één van de grootste van Afrika en was één van de eerste universiteiten ter wereld. Als je moslim bent moet je deze moskee natuurlijk een bezoekje brengen. Als niet moslim kan je helaas alleen een beetje naar binnen gluren aangezien je niet naar binnen mag.

Wil je toch een moskee bezoeken? Vlakbij de toegangspoort Bab Bou Jeloud staat de Madrassa Bou Inania moskee. Deze moskee is als één van de weinige toegankelijk voor niet-moslims en wordt ook gebruikt als school.

4. Koranscholen

In Fez zijn er meerdere koranscholen. Neem een kijkje bij de Medersa Bou Inania of Medersa el-Attarine. Binnen vind je meerdere prachtige mozaïken en houtsnijwerken die je doorgaans rustig kan bekijken in tegenstelling tot de koranscholen in Marrakech.

5. Leerlooierijen

Wie Fez heeft bezocht zal het beamen: in Fez word je overdonderd door geuren. Van de heerlijke geuren van de kruiden en het eten tot aan de minder prettige geuren van de leerlooierijen. De leerlooierijen zijn een groot onderdeel van de stad en het is het ook zeker waard om een kijkje te gaan nemen. Helaas moet je dan wel tegen de geur kunnen. Je kan in de winkeltjes en terrassen een kijkje nemen op de leerlooierijen zelf en de verkopers vertellen je graag (voor een kleine fooi) alles over de historie hiervan.

Leerlooierij

6. Nejjarine Museum of Wooden Arts and Crafts

In een prachtige oude funduq vind je het Nejjarine Museum. Een funduq is de plaats waar vroeger de nomaden hun koopwaar konden verkopen. Op dit moment is dit gebouw gerestaureerd voor het museum waar je alles kan over de oude gebruiksvoorwerpen in Marokko en de kunst. (bron).

Checklist voor jouw stedentrip naar Fez

Ontdek de beste accommodaties.
Of boek je verblijf via AirnBNB (en ontvang €30 korting).
Ontdek je bestemming met een huurauto.
Bestel de handigste reisartikelen in onze webshop.
Buitenlandse valuta nodig? Bestel het eenvoudig online.
Vaccinaties nodig? Regel het online.

Handige tips in Marokko en Fez.

Zodra je een stad bezoekt zijn er altijd wat handige tips waar je rekening moet houden of plekjes waar je lekker kan gaan eten. Hier een klein overzicht.

Let’s eat…

  1. Ga naar de kleine eettentjes voor echt origineel Marokkaans eten.
  2. Een bekend tentje in Fez is Café Clock. Een meer westers café met verschillende activiteiten zoals kookcursussen en voetbalwedstrijden die worden uitgezonden. Let op: het is hier altijd druk!
  3. Ga langs bij de Ruined Garden, een rustig plekje in de drukke Medina met een prachtige binnentuin. (bron).
  4. Wil je iets anders eten als typisch marokkaans? Ga naar Ville Nouvelle. Hier heb je andere keukens en zelfs nachtclubs. (bron).

Markt eten in Fez

Handige weetjes…

  1. Zodra je de Medina inloopt wordt je overspoelt door jongens die je willen helpen om je hotel te vinden of de plek die je wil bezoeken. Als je net aankomt in Fez is het handig om ze te laten helpen aangezien je anders je hotel nooit gaat vinden.
  2. Ook kan je afspreken met je hotel dat ze je ophalen op een afgesproken plaats.
  3. Marokko is een islamitisch land. Houd hier rekening mee in de gebruiken. Hoofddoeken voor buitenlandse toeristen zijn niet nodig maar het is handig om een doek mee te nemen voor het geval dat.
  4. Zoals eerder benoemd, je mag als niet-moslim geen religieuze gebouwen bezoeken.
  5. Voor veel dingen in Fez word je aangesproken om een gids in te huren. In sommige gevallen kan dit heel erg handig zijn maar weeg af wat je belangrijk vindt en spreek een prijs af van te voren. (bron).

Hoe kom je in Fez?

Vanaf Amsterdam kan je directe vluchten naar het vliegveld van Fez boeken. Gebruik WTC of Skyscanner voor het vinden van het juiste ticket. Ook tussen de verschillende steden in Marokko zijn er verschillende vlieg- en busverbindingen.

Meer info over het vinden van een goedkoop vliegticket? Lees dan ons artikel 8 Tips voor een goedkoop vliegticket.

Er is heel veel te vertellen over een stad en in deze korte samenvatting staan een paar hoogtepunten die je niet mag missen. Ga je naar Fez? Verdiep je voordat je gaat in de geschiedenis en de gebruiken. Dit maakt de stad zoveel interessanter en zo kom je erachter wat je wilt bezoeken en wat niet.

Fijne reis!

Verblijf
Ontdek de beste accommodaties
Vliegen
Reisartikelen
Bestel de handigste reisartikelen in onze webshop.

Bekijk de best verkochte reisartikelen

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 533 reviews.