Van modderbad naar luxe spa: Gellért Spa.

Budapest nacht

Een stedentrip is perfect voor een korte vakantie door het jaar heen. Even er tussenuit en even iets anders. Maar uitrusten tijdens een stedentrip? Dat zit er niet in.

Tijdens het lange weekend hop je van koffietent naar museum, van leuke straatjes en winkeltjes naar je lunchtentje en van schattig parkje naar imposante paleizen.

In het kort: je loopt wat af en er zijn veel nieuwe indrukken. Zo ook in Boedapest, de stad heeft alles. Oud en antiek, hip en nieuw, cocktails, de lekkerste limonade en koffie maar het allerbeste: je kan er wel tot rust komen in één van de velen badhuizen.

Badhuiscultuur

Onder Boedapest zijn talloze waterbronnen waardoor de stad al sinds de Romeinse tijd bekend staat om zijn prachtige badhuizen. De stad van de baden.

De Romeinen en de Turkse bezetters droegen in het verleden al bij aan de badhuizen van nu in Boedapest.

In de 20e eeuw kwam er een nieuwe trend: het genezende water uit de bronnen werd door vele gezien als de oplossing voor hun ziektes en kwaaltjes.

Boedapest is daarom ook uitgeroepen tot kuuroord, al weten veel mensen dit niet.

Het baden zit in de cultuur ingebakken. Na het werk even uit rusten of genezen in één van deze badhuizen. En nu Boedapest steeds populairder is bij toeristen, komen mensen vanuit heel Europa naar Boedapest om de cultuur te proeven en te genieten van de beroemde badhuizen.

Het is de perfecte ontspanning na een dag slenteren door de grote stad of na een lange nacht van Hongaarse biertjes en wijntjes. Als de zelfgestookte sterke drank Palinka de avond ervoor in het spel is geweest heb je als niet ervaren Palinka-drinker zeker een dagje spa nodig.

Het meest bekende badhuis is natuurlijk Szechenyi Fürdő. Dit badhuis staat midden in het stadspark en is een waar geel, groot en rond paleis met een jugendstil ingang en koepelfresco’s, gebouwd in 1913. Het is het grootste badhuis in Europa en krijgt het hele jaar door veel toeristen. Het heeft een buitenbad en ontelbare binnenbaden met een speciale helende werking. Helaas staat dit er alleen uitgelegd in het Hongaars dus is het even puzzelen.

Het is een populair bad bij schakers, die daar in het stomende buitenbad een potje schaak spelen met elkaar. Zomers zijn er feesten ’s avonds en het buitenzwembad is ook in de winter gewoon open.

Gellert spa bad

Gellért Spa

Ben je op zoek naar iets meer rust?

Een badhuis met minder toeristen en met een imposant interieur is de Gellért Spa. Dit prachtige badhuis is kleiner en ligt op de voet van de Gellért Heuvel.

Heb je de luxe dat je al in het Gellért Hotel verblijft is de spa inbegrepen bij je verblijf, maar ook gasten van buiten het hotel zijn welkom.

Voordat het hotel zijn deuren opende en het badhuis liet bouwen in 1918, was er al een badhuis op de Gellért heuvel in de middeleeuwen. Dit bad werd in het Hongaars slijkbad genoemd: Sárosfürdő. Deze benaming komt voort uit de bron op de Gellért heuvel die voornamelijk modder naar boven duwde.

Gellért is op dit moment alles behalve een modderbad. Van het gebouw tot de faciliteiten, het bad straalt luxe uit.

Het badhuis is in Jugendstilstijl gebouwd en zodra je het hotel binnen loopt overvalt de pracht en praal en de luxe je gelijk. Een hoge gang die doet denken aan een paleis en tussen prachtige beelden en versiersels in de hal loop je naar het badhuis toe. Het omkleden in het Gellért badhuis is nog wel een uitdaging. De weg vinden naar een plek waar je je kan omkleden, je kluisje, je vrienden die mee zijn en daarna de ingang van het zwembad vinden vergt wat nieuwsgierigheid, Hongaars en het geduld om een paar keer de verkeerde ruimte binnen te stappen. Maar zodra je binnen komt doet de hal van het hotel af aan de binnenkant van het zwembad.

Een zwembad in de vorm van een paleishal, hoge zuilen, balkonnetjes en water spuwende dierenbeelden. Er zijn diverse warme waterbaden, koude waterbaden, zwembaden en natuurlijk sauna’s, massages en noem maar op.

Checklist voor jouw reis naar Gellert Spa

Ontdek de beste accommodaties.
Of boek je verblijf via AirnBNB (en ontvang €30 korting).
Ontdek je bestemming met een huurauto.
Bestel de handigste reisartikelen in onze webshop.
Buitenlandse valuta nodig? Bestel het eenvoudig online.

Je kan er een hapje eten en je kan jezelf overgeven aan de luxe en ontspanning. Neem je eigen lekkere shampoo en zeepjes mee in handige reisflesjes van Sunflake en om niet te slepen met meerdere handdoeken om je af te drogen en om je heen te slaan kan je ook de sneldrogende handdoeken gebruiken. Helaas is het buitenbad niet het hele jaar open. Zodra je in de winter naar Gellért gaat kan je alleen binnen zwemmen. In de zomer daar in tegen is het golfbad gewoon open.

De Gelllért spa ligt op de voet van de Gellért heuvel, aan de oever van de Donau in het prachtige Buda. Een dag of avond naar de spa is goed te combineren met het beklimmen van de Gellért heuvel van 235 meter hoog. Het is een flinke klim naar boven, maar met uitzicht op de Donau, de bruggen, Pest en Boeda is het de klim meer dan waard. Hierna is de spa dubbel en dwars verdiend.

Op de Gellért heuvel staat een beeld van de heilige Szent Gellért waarnaar de heuvel vernoemd is en die daar is vermoord. Bovenop de heuvel staat de Citadel van Boeda.

Gellert spa

Naast Gellért en Szechenyi zijn er nog genoeg andere baden. Zo zijn er Turkse badhuizen zoals het Rudasbadhuis. Dit badhuis is veel ouder dan Gellért en Szechenyi aangezien het door de Ottomaanse Pasja’s is gebouwd net na de verovering van Boeda. Het Rudasbadhuis staat bekend om zijn hoge sterrenkoepel waar je in een warm bad van 36 graden ligt te kijken naar de sterren. Het is verbouwd in 2005 en heeft nu ook disco-avonden, gemengde dagen en is het ’s nachts in het weekend open.

Een stedentrip hoeft niet vermoeiend te zijn. Met de combinatie van badhuizen en een drukke en bruisende stad is Boedapest de perfecte plek om een lang weekend heen te gaan en wel tot rust te komen. Gellért Spa is een prachtig badhuis om te bezoeken, al helemaal als je een kunstliefhebber bent maar natuurlijk is het leuk om ook andere badhuizen te bekijken zoals Szechenyi, het Rudasbadhuis of één van de vele anderen die hier niet benoemd zijn.

Voor meer informatie over de openingstijden en ticketprijzen van de Gellért Spa, zie de website.

Verblijf
Ontdek de beste accommodaties
Vliegen
Reisartikelen
Bestel de handigste reisartikelen in onze webshop.

Onze bestsellers

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WINACTIE - Speel nu GRATIS mee!

€ 25 aan reisartikelen

Vul je email adres in en speel direct gratis mee!
We geven per 100 deelnemers €25 shoptegoed weg!
close-link

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 510 reviews.