Een harde of zachte koffer, wat neem ik mee op vakantie?

Koffers op elkaar

Wat neem je mee als je op vakantie gaat? Een harde of een zachte koffer? Elke koffer heeft zijn voor en nadelen in verschillende situaties. Maar welke neem je mee voor jouw vakantie?

Een harde koffer

Het spreekt voor zich: een harde koffer is een koffer die uit hard, niet buigzaam materiaal bestaat. De koffers zijn gemaakt van bijvoorbeeld polypropyleen of polycarbonaat. Ingewikkelde termen maar het komt er op neer dat ze hard en stevig zijn en niet van stof (bron).

De koffers hebben geen vakken aan de buitenkant maar kunnen verschillende opbergmogelijkheden hebben aan de binnenkant.

Harde koffer

Een harde koffer in het vliegtuig

Wanneer je op vakantie gaat met het vliegtuig is een stevige koffer aan te raden. Een harde koffer is beter bestand tegen stoten en is waterdicht. Dit betekend dat zodra het vliegtuigpersoneel je koffer in en uit het vliegtuig laadt, je koffer tegen een stootje kan als hij op de grond valt. Daarnaast blijven je spullen droog zodra het regent.

Ondanks dat fabrikanten proberen koffers te maken die zo licht mogelijk zijn, zijn harde koffers vaak wat zwaarder dan zachte koffers. Dit kan een probleem zijn. Zodra je veel spullen meeneemt op vakantie en vaak tegen het limiet van het toegestane gewicht zit is het verstandig om een lichte koffer te kiezen.  Ook zie je eerder krassen op de koffer, wat minder mooi is.

Een harde koffer in de auto

Niet iedereen ziet het zitten om met het vliegtuig naar Griekenland te reizen. De voorkeur gaat bij grotere gezinnen vaak uit naar een gezellige autovakantie. 12 uur rijden naar Spanje met de caravan of tent. Een harde koffer kan in dit geval hartstikke handig zijn maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is een harde koffer niet buigzaam dus de auto ‘volstouwen’ gaat niet. Daarom is een harde koffer handig zolang je genoeg ruimte hebt in de auto maar zodra je krap zit niet ideaal. Ten tweede heeft een harde koffer geen extra vakken aan de buitenkant. Als je snel iets nodig hebt tijdens de reis is dit een nadeel.

Echter, een harde koffer beschermt de spullen wel optimaal. Ook als de auto bomvol zit met alle koffers op elkaar gestapeld zijn je breekbare spullen veiliger in een harde koffer.

Voor en nadelen van een harde koffer

De voordelen

 • Beschermt je spullen goed
 • Kan tegen een stootje
 • Is waterdicht
 • Geschikt voor vliegen en autoreizen.

De nadelen

 • Zwaarder materiaal
 • Je ziet snel krassen op de koffer
 • Kan niet uitzetten voor meer spullen
 • Geen vakken aan de buitenkant
 • Kost meer dan een zachte koffer

Interesse in een harde koffer? Bekijk een het aanbod op Coolblue.

Een zachte koffer

Een zachte koffer heeft vaak dezelfde vorm als een harde koffer en is gemaakt van stevig polyester, dus van stof. Hierdoor kan de koffer iets uitzetten als je hem helemaal vol stopt met vakantie spullen. Daarnaast heeft een zachte koffer vaak extra vakken aan de voorkant waardoor je spullen makkelijk bij de hand kan houden.

Zachte koffer

Zachte koffer in het vliegtuig

Veel mensen kiezen voor het vliegen automatisch voor een harde koffer. Zo zijn de spullen veilig ondanks dat er mee gegooid wordt. Toch is ook een zachte koffer geschikt voor een vliegreis.

Zachte koffers hebben zijvakjes voor de benodigde spullen tijdens het reizen. Daarnaast zijn zachte koffers lichter dan harde koffers waardoor je meer spullen kan meenemen in je koffer voordat je aan het maximale gewicht zit. Daarnaast is de koffer flexibel en kan uitzetten. Zo kunnen alle souvenirtjes aan het einde van de vakantie gewoon mee en is alleen je koffer wat groter.

Helaas bieden zachte koffers wel minder bescherming dan harde koffers. Toch zijn ze niet zo fragiel als een rugzak. Neem je breekbare spullen mee tijdens de vliegreis? Wees teleurstellingen voor en wikkel deze goed in in een stel handdoeken. Zo blijven ze beschermd.

Zachte koffer in de auto

Het voordeel van een zachte koffer in de auto is dat hij flexibel is. Je kan de spullen aandrukken en meer ruimte creëren in de kofferbak waardoor er meer mee kan. Ideaal voor grote gezinnen.

Aan de andere kant kunnen de spullen in de koffer wel in de verdrukking komen waardoor dingen kapot kunnen gaan.

Voor en nadelen van een zachter koffer

De voordelen

 • De koffer is licht
 • De koffer heeft vakken aan de buitenkant
 • De koffer kan uitzetten waardoor er meer in kan.
 • De koffer kan aangedrukt worden wat ideaal is voor in de auto.

De nadelen

 • De koffer is minder stevig dan een harde koffer
 • De koffer biedt minder bescherming
 • De koffer kan minder goed tegen water

Interesse in een zachte koffer? Bekijk een het aanbod op Coolblue.

Martijn packing cubes

Gaat een harde of een zachte koffer langer mee?

Je kiest de koffer die voor jou het handigst is qua reizen. Maar naast dat de koffer handig is wil je ook dat hij lang mee gaat en niet binnen een jaar kapot is. Welke koffer is dan het beste? Daar is geen vast antwoord op te geven. Zodra je veel vliegt is een harde koffer aan te raden aangezien de koffers flink wat klappen kunnen krijgen tijdens de reis. Reis je niet regelmatig met het vliegtuig is een zachte koffer ook prima.

Ook de prijs zegt niet gelijk hoe lang de koffer mee gaat. Zachte koffers kosten over het algemeen wat minder dan harde koffers, maar dit betekent niet dat ze ook minder lang meegaan. Dit hangt volledig af van het gebruik.

Welke koffer schaf ik aan?

Aan het einde van dit artikel verwacht je misschien een antwoord: koop de harde of de zachte koffer. Maar zoals hierboven beschreven heeft elke koffer zijn voor en nadelen. Het hangt er geheel van af hoe vaak je reist, hoe je reist, wat je handig vindt en het budget.

Over het algemeen is het aan te raden om voor vliegreizen een harde koffer te gebruiken en is het met een autoreis handiger om een zachte koffer te gebruiken.

 

 

Onze bestsellers

-17%
-13%
-13%
Aanbieding!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 487 reviews.