Is de open jaw ticket de ideale manier van reizen voor jou?

Goedkope vluchten

Een rondreis plannen is een tijdrovende zaak. Je wil zoveel mogelijk zien in de korte tijd die er is. Om geld en tijd te besparen kan je gebruik maken van een open jaw ticket. Maar wat is een open jaw ticket precies? Waar moet je op letten? En waar kan je dit boeken?

Wat is een open jaw ticket?

Een open jaw ticket is een vliegticket waarin je kan variëren in de aankomst of vertrekplaats. Dit betekent dat je in plaats van een normaal retourticket van bijvoorbeeld Amsterdam Schiphol naar New York en terug, een andere route vliegt naar huis. Er zijn drie soorten open jaw tickets.

Destination open jaw

Met een destination open jaw ticket verandert de vluchthaven van vertrek op de terugreis.

Stel je wil een trip naar Amerika boeken en je wil eerst naar New York. Omdat je niet alleen New York wil zien, ga je met de trein, auto, bus een reis maken door Amerika helemaal naar Miami. In dit geval zou het niet handig zijn om weer helemaal terug te moeten naar New York om naar Amsterdam te vliegen. In het bovenstaande voorbeeld zou dat betekenen dat de heenreis een vlucht is van Amsterdam Schiphol naar New York maar de terugreis boekt vanaf Miami naar Amsterdam Schiphol.

Vliegtuig

Origin open jaw

Soms is de terugreis vanaf dezelfde plek niet het probleem maar wil je graag op een ander vliegveld terugkomen. Dit omdat de tickets goedkoper zijn of omdat je nog een vriend wil opzoeken na je vakantie.

In het voorbeeld zou dit betekenen dat je vanaf Amsterdam Schiphol naar New York vliegt en vanaf New York terug naar Parijs.

Bovenstaande tickets geven weer waarom een open jaw ticket de naam open jaw heeft. Open jaw bekent letterlijk ‘open kaak’. Omdat één van de bestemmingen veranderd krijg je een vogelbek figuur als je naar de route kijkt, oftewel een open kaak.

Double open jaw

Met een double open jaw ticket breek je de hele reis open. Je aankomst en vertrek luchthavens zijn elke keer anders. Voor backpackers is dit de ideale oplossing om een verre reis te maken en zoveel mogelijk van een continent te zien.

Het bovenstaande voorbeeld is dan als volgt: je vliegt van Amsterdam Schiphol naar New York, reist weer met trein, auto en bus richting Miami om daar het vliegtuig te pakken naar Los Angeles.

Wil je echt een grote reis maken, met meerdere bestemming over de hele wereld, dan is in plaats van een double open jaw ticket een ticket around the world een beter idee. Dit is een combinatieticket voor een reis die letterlijk de wereld rondgaat (bron).

Voor- en nadelen

De open jaw tickets hebben voor- en nadelen en het ligt aan de situatie of de ticket geschikt is voor jouw situatie.

De voordelen:

  • Een open jaw ticket is meestal een goedkopere optie dan losse tickets. Dit komt omdat deze tickets vallen onder een retourvlucht, wat vaak goedkoper is.
  • Een langere reis is vaak lastig te plannen in logistiek opzicht. Een open jaw ticket biedt de oplossing zodra je ook grote stukken via land gaat overbruggen zonder te willen vliegen. Zo hoef je niet terug te reizen naar de oorspronkelijke aankomstplek, wat scheelt in tijd, geld en planning.

Een nadeel is het de vastliggende datum. Je boekt, net als bij een gewone vlucht een ticket terug op een specifieke datum. Zodra je bijvoorbeeld vanaf een andere luchthaven terugvliegt moet je van de ene plek naar de andere reizen. Hierdoor zit je aan een tijdschema vast. Zodra je vertraging oploopt kan dit stress veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je altijd een ruime planning maakt met opties om de reis sneller af te leggen omdat je anders je vlucht mist. Niemand is gebaat bij stress op vakantie (bron).

Overstappen vlucht

Boeken

Waar kan je deze tickets boeken? Op sommige sites is dit makkelijker dan op anderen.

De meeste sites geven de optie bij het zoeken voor ‘meerdere bestemmingen’ of ‘multi-city’ waardoor je bij bestemmingen meerdere vluchten kan invoeren van verschillende locaties.

Backpackers raden aan om op Skyscanner te kijken, aangezien deze site makkelijk werkt qua zoeken. Een andere optie die misschien minder bekend is, is ITA MATRIX. Ziet er qua site wat technisch uit, maar ook hier is er de optie om meerdere bestemmingen in te voeren voor de trip (bron).

Tot slot

Voor de echte reizigers is een open jaw ticket een uitkomst en goed om je in te verdiepen. Het kan veel geld en gedoe schelen voor en tijdens de reis. Maar blijf altijd alle opties verkennen, want wat op de ene reis heel veel geld kan schelen, kan op de andere reis duurder uitpakken.

Onze bestsellers

-17%
-13%
-13%
Aanbieding!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 487 reviews.