Overstappen op een ander vliegtuig: wat doe ik met mijn bagage?

Voor mensen die vaak met het vliegtuig gaan is overstappen niet bijzonder. Maar voor alles is een eerste keer en zodra je die eerste keer moet overstappen voor de geweldige reis naar Thailand wil je wel goed voorbereid zijn. Hoe gaat het overstappen en wat gebeurt er met de bagage terwijl je overstapt op een ander vliegtuig?

De soorten tickets en overstappen

De soort overstap die je maakt hangt volledig af van de tickets die je boekt. Er is een verschil tussen een overstap en een stop-over.

  • Een overstap: de tijd tussen twee vluchten is korter dan 24 uur.
  • Een stop-over: de tijd tussen twee vluchten is langer dan 24 uur.

Daarnaast is er de mogelijkheid om in één keer de ticket te boeken met de overstap of twee losse tickets apart aan te schaffen. Ook hangt de soort overstap af van de landen en de vliegmaatschappijen.

Wat moet ik doen bij het overstappen op een ander vliegtuig met mijn bagage?

De grote vraag bij een overstap op een ander vliegtuig is wat er met de bagage gebeurt. Je wil niet aankomen in Thailand en beseffen dat je backpack nog ergens op het vliegveld op de bagageband in Dubai ligt.

Overstap of stop-over.

Bij een overstap is er een mogelijkheid dat de maatschappij de bagage doorstuurt. Bij een stop-over moet je altijd de bagage ophalen.

Eén ticket of twee losse tickets.

Heb je de vlucht in één keer geboekt dan krijg je bij het inchecken de tickets voor beide vluchten. Vaak wordt de bagage bij deze vluchten gelijk doorgevoerd maar niet altijd. Tijdens het inchecken bij de balie vertellen ze hoe het zit en geven ze aanvullende informatie. Is dit niet het geval omdat de meneer achter de balie zijn dag niet heeft of het gewoon even vergeten is te melden? Vraag er naar.

Zodra je twee losse tickets boekt weten de vliegtuigmaatschappijen niet van elkaar dat jij met beide vluchten meegaat. Naast dat je rekening moet houden met de overstap tijd moet je ook de bagage ophalen aangezien deze niet automatisch wordt doorgestuurd. Heb je geen zin in het gedoe om de bagage nog eens apart op te halen tijdens de overstap? Dan kan je bij de balie navragen of het mogelijk is om het door te sturen. Dit is echter wel alleen mogelijk zodra je doorvliegt met dezelfde maatschappij of een partnermaatschappij (bron).

Man bij check in

Welke maatschappij en welke plaats?

Of de bagage wordt doorgestuurd hangt ook af van waar de overstap plaatsvindt en met welke maatschappijen betrokken zijn. Bij twee vluchten met dezelfde maatschappij of met twee partner maatschappijen wordt de bagage vaak doorgestuurd.

Maar in sommige landen moet je altijd de bagage ophalen en opnieuw inchecken. Denk hierbij aan Noord Amerika (ook als je erna een binnenlandse vlucht hebt), Australië en Zuid Afrika (bron).

Om er zeker van te zijn wat er met de bagage gebeurt is het verstandig om het te checken bij de balie. Ook al vervolgd de vlucht zich met dezelfde maatschappij of ga je naar Amerika.

* Denk eraan dat zodra je naar bijvoorbeeld Zuid-Amerika vliegt via de VS, je ook voor de VS een ESTA moet aanvragen aangezien er nog een douane controle is.

Overstaptijd

We kunnen er al zenuwachtig van worden met het overstappen op een andere trein, maar dat is ook voornamelijk irritant als je de aansluiting mist. Bij een vliegtuig is het wat anders en zit je plots in een vreemd land op een vreemd vliegveld. Houd daarom bij het boeken altijd rekening met de Minimum Connection Time. Dit is de minimale tijd die een passagier nodig heeft om over te stappen op een bepaald vliegveld.

De tijden verschillen per vliegveld en over het algemeen geldt de regel: hoe groter het vliegveld, hoe meer tijd er nodig is. Op het vliegveld van Beijing geldt bijvoorbeeld een overstaptijd van 3 uur terwijl je op Schiphol 40 minuten nodig hebt. Voor een overzicht kan je kijken op Skyscanner.

Een voorbeeld: Schiphol.

Omdat het overstappen op een ander vliegtuig met bagage toch nog steeds wat gedoe meebrengt (waar moet je heen na je eerste vlucht, waar moet je rekening mee houden en heb ik wel genoeg tijd?) heeft KLM een handige video gemaakt met informatie (bron).

Aangezien de kans klein is dat de overstap voor Nederlandse reizigers op Schiphol is snappen we dat deze video waarschijnlijk niet van toepassing is. Toch geeft het een duidelijk beeld hoe de overstap gaat in het algemeen en waar je rekening mee moet houden. Wil je echt goed voorbereid op reis gaan kan je altijd op de website kijken van de vliegtuigmaatschappij waarmee jij vliegt of het vliegveld waar jij overstapt om goed op de hoogte zijn van de gang van zaken.

In het kort

Wat er met de bagage gebeurt hangt volledig af van het vliegveld, de vliegtuigmaatschappij, de soorten tickets en waar de reis heen gaat. Houd rekening met deze factoren maar vraag altijd bij het inchecken op het vliegveld na wat er gebeurd met de bagage en wat je moet doen op het volgende vliegveld. Dit voorkomt haasten, rennen en veel onnodige stress. Maar onthoud: ook op het volgende vliegveld zijn er genoeg borden om de weg te wijzen en personeel om te helpen.

Een fijne reis en veel overstapplezier!

Bekijk de best verkochte reisartikelen

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 542 reviews.