Zo geniet je van een historische stedentrip Praag

Praag is een van de meest romantische én historische steden in Europa. Het is daarom ook niet vreemd dat jaarlijks grote aantallen toeristen naar de Tsjechische hoofdstad afreizen voor een gedenkwaardige stedentrip.

Historische gebouwen, prachtige bruggen, een wonderschone rivier en een aantal leuke activiteiten; Praag heeft het allemaal. Maar Praag heeft nog veel meer te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de gezellige cafés, knusse wijkjes en bijzondere musea. Nagenoeg alles is terug te vinden in de stad. Daarnaast ziet de stad er – vooral in de wintermaanden – prachtig uit.

Een ideale stad voor een stedentrip, dus is het tijd om een aantal handige tips voor je op een rij te zetten. Deze tips lees je hieronder!

Tip #1: Het Oude Stadsplein bewonderen

Na de val van het communisme in Tsjechië, is Praag weer helemaal tot leven gekomen. Van een grauwe stad is Praag uitgegroeid tot een toeristische trekpleister met een enorme historie. Deze historie zie je dan ook overal in de stad terugkomen. Van de gebouwen tot aan de bruggen en omgeving; Overal proef je de geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld.

Dit is ook het geval op het ‘Oude Stadsplein’. De geschiedenis van het plein gaat ongeveer duizend jaar terug, toen het plein nog een kruispunt was voor belangrijke toegangswegen. Vanwege de grote drukte is er vervolgens een klein stadje ontstaan en grote delen hiervan staan ‘gewoon’ nog overeind.

Je komt op het oude stadsplein dan ook het ene na het andere mooie gebouw tegen. De gotische Tynkerk, de Sint-Nicolaaskerk en het prachtige Raadhuis dat beschikt over de beroemde Astronomische Klok.

Op dit plein kom je ogen tekort, en het is daarom ook echt een aanrader om eens goed te gaan genieten van dit prachtige stukje geschiedenis!

Tip #2: Ontdek de Karelsbrug

Als er één iconisch bouwwerk is in Praag, dan is het de Karelsbrug wel. Tot 1842 was het de enige brug die toegang tot de Tsjechische hoofdstad verschafte. Ondertussen zijn er meerdere toegangswegen, maar de Karelsbrug is nog altijd de oudste brug over de Moldau.

Dat de geschiedenis van de brug een flinke tijd teruggaat zie je aan alles. De grote brug kent veel historische beelden en nog een echt typisch ouderwets ontwerp.

Op de brug is ook nog eens meer dan genoeg te beleven. Zo kan je er karikatuurtekeningen laten maken, sieraden kopen en genieten van een van de straatartiesten.

Onder het genot van gezellige muziek een wandeling maken over deze bijzondere brug is dan ook zeker iets dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Praag.

Tip #3: Genieten van het uitgaansleven in Praag

Praag staat er om bekend dat het een erg gezellig en bruisend nachtleven heeft. Op veel plekken kom je dan ook terrassen, barretjes en clubs tegen waar je op een leuke manier kan feesten.

Tsjechië is natuurlijk het geboortegrond van bier en daarom is het leuk om verschillende soorten bier uit te proberen. Zeker voor de bierliefhebbers is Praag een absolute aanrader: je komt bier in allerlei soorten en maten tegen.

Een andere leuke activiteit is het bezoeken van de zogenaamde ‘Ice Pub’. Deze bijzondere kroeg is volledig bevroren. Van de tafels tot aan de muren: Alles is van ijs. Je kan er uiteraard gezellig een drankje drinken, maar een warm pak (deze krijg je te leen als je de kroeg bezoekt) is zeker geen overbodige luxe. Een ervaring die je niet mag missen!

Tip #4: Houd rekening met de Tsjechische Kroon

Dat een land in Europa een andere valuta gebruikt is op zich niet zo heel vreemd, maar de Tsjechische Kroon is toch net even iets meer ingewikkeld.

Want waar de dollar, de Britse pond en de euro allemaal vrij dicht bij elkaar in de buurt zitten qua waarde, is dit bij de nationale valuta van Tsjechië totaal niet het geval.

Een Tsjechische Kroon is nagenoeg niets waard. Voor één Tsjechische Kroon krijg je ongeveer 0,03 euro terug. Een drankje op een terras kost je dan ook al snel honderd Tsjechische Kronen en dit maakt het allemaal erg verwarrend om een goede inschatting van de kosten te maken. Het is daarom handig om bepaalde aankopen eerst even om te rekenen naar euro’s.

Het is ook niet verkeerd om van te voren alvast wat Tsjechische Kronen in te slaan. Wisselen is mogelijk in Praag zelf, maar het is altijd handig om vooraf alvast iets op zak te hebben.

Tip #5: Maak gebruik van de Praag-kaart

Praag beschikt over een groot aantal bezienswaardigheden, bijzondere plekken en leuke activiteiten om aan mee te doen. Hier overal apart voor betalen kan soms erg kostbaar zijn, maar daar is gelukkig een oplossing voor gevonden: De Praag-kaart.

Met de Praag-kaart krijg je onder andere gratis toegang tot het openbaar vervoer, een transfer vanaf de luchthaven, gratis toegang tot de Praagse Burcht en toegang tot het Joodse museum.

Maar dat is nog niet alles wat bij de kaart is inbegrepen. Zo krijg je ook toegang tot 50 top bezienswaardigheden in Praag, is er een bus tour én een cruise inbegrepen, en krijg je de mogelijkheid om drukke wachtrijen over te slaan bij attracties in de stad. Dit is natuurlijk perfect voor in de maanden waar het wat drukker is in de stad. Er kunnen dan vaak lange wachtrijen ontstaan bij de populairste activiteiten. Met de Praag-kaart bespaar je dan al snel veel tijd!

De kaart kan je aanpassen aan de lengte van je reis. Er is een keuze uit een kaart voor 2, 3 of 4 dagen. De kaart sluit dus perfect aan bij iedereen die van plan is om een (korte) stedentrip te maken.

De prijs van de kaart is afhankelijk van de lengte van je reis, maar gezien de voordelen zeker een perfecte investering om je stedentrip door Praag een heel stuk eenvoudiger en leuker te maken!

Tip #6: Het Wenceslasplein

De naam doet misschien vermoeden dat het hier om een plein gaat, en hoewel dat misschien niet gek gedacht is, heeft het Wenceslasplein meer weg van een boulevard. Deze boulevard is 60 bij 700 meter breed en heeft een grote rol gespeeld in de historie van de Tsjechische hoofdstad.

Op het hoogste punt van de boulevard vind je er het beeld van koning Wenceslas (Vaklav in het Tsjechisch) en kom je er ook het Nationaal Museum van de stad tegen. Een aanrader om hier eens te gaan kijken!

Dat het Wenceslasplein een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis mag duidelijk zijn. Verschillende grote protesten, begrafenissen en executies hebben plaatsgevonden op deze historische plek. Vooral als je met een gids bent (zoals bij een fietstour) is het interessant om te weten te komen wat nu precies het verhaal is achter deze plek.

Aan de noordkant bevinden zich overigens nog een aantal mooie gebouwen. De liefhebbers van de Jugenstil-stijl kijken hier hun ogen uit op alle bijzondere ontwerpen.

Tip #7: Ontdek het Joodse gedeelte van de stad

In Praag kom je verschillende Joodse invloeden tegen. Zo is er een Joodse begraafplaats, zijn er een aantal synagogen te vinden en is er een Joodse wijk in de stad: Josefov.

De Tweede Wereldoorlog heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van deze wijk. Waar de bewoners op vreselijke wijze ten prooi vielen aan de Holocaust, is de wijk echter bespaard gebleven. Dit heeft ervoor gezorgd dat er op dit moment nog steeds 5 synagogen te vinden zijn in de wijk Josefov.

Daarnaast kom je ook de sfeervolle Joodse begraafplaats tegen in de wijk. Kortom, een bezoek aan deze wijk is een gedenkwaardige ervaring.

Tip #8: Maak slim gebruik van het vervoer in Praag

Praag is een stad met ruim een miljoen inwoners. Tel daar nog de grote aantallen toeristen bij op en je komt tot de conclusie dat het vervoer goed op elkaar afgestemd moet zijn om chaos te voorkomen. Dit is gelukkig het geval en je hebt dan ook een aantal handige mogelijkheden om snel door te stad te reizen.

Zo zijn er de welbekende hop-on-hop-off bussen die je in veel grote Europese steden tegenkomt. Deze bussen rijden af en aan om alle toeristen langs de mooiste plekjes van Praag te rijden, en uiteraard krijgt iedereen bij elke halte de mogelijkheid om uit te stappen. Ideaal om de stad op een snelle manier te ontdekken zonder dat je eerst de metro- en buslijnen moet gaan ontdekken.

Een andere leuke optie is om de fiets te pakken. Praag is dan wel een vrij grote stad, het is wel een stad waar de meeste bezienswaardigheden goed aan te fietsen zijn. Zeker in de herfst- en lentemaanden is het er vaak heerlijk weer en is de fiets een perfecte manier om door de stad heen te reizen!

Tip #9: De historische wijk Staré Město

Staré Město is met afstand de meest historische wijk van Praag. Kronkelige straatjes, gotische bouwwerken en uiteraard een groot aantal horecagelegenheden wisselen elkaar af.

De wijk is met de vele historische gebouwen en bezienswaardigheden dan ook meteen een van de meest bijzondere wijken in de stad. Het is daarom ook niet vreemd dat Staré Město behoort tot de mooiste stadswijken van Europa.

Breng absoluut even een bezoek aan dit bijzondere gedeelte van Praag!

Tip #10: De beste reistijd voor een trip naar Praag

Praag heeft te maken met andere weersomstandigheden dan we gewend zijn in Nederland en België. Hoewel het weer veel overeenkomsten heeft met het weer bij ons, zijn er toch een aantal grote verschillen.

Zo zijn de zomers erg warm en is het in de winters soms extreem koud. Het is dan ook niet echt een aanrader om in deze maanden de stad te gaan bezoeken. Het koude weer in de wintermaanden levert wel romantische plaatjes op, maar het warme weer in de zomermaanden is vaak erg onhandig. Zeker als je van plan bent om de stad lopend of fietsend te ontdekken.

De maanden april, mei, september en oktober zijn wél maanden waarin de omstandigheden vaak ideaal zijn om een stedentrip naar Praag te maken. De temperaturen liggen niet extreem hoog, maar zijn erg aangenaam. De stad ziet er bovendien schitterend uit in deze maanden.

Mocht het niet mogelijk zijn om in april, mei, september of oktober de stad te bezoeken? Probeer dan de wintermaanden eens uit. Je zal warme kleding nodig hebben, maar de stad ziet er magisch uit!

Onze bestsellers

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 494 reviews.