Een reisverzekering voor backpackers, welke kies je?

Reisverzekering backpacken

Reisverzekering backpackersVoor een backpack vakantie is veel te regelen. Van de tas inpakken en de spullen aanschaffen tot aan het plannen van de reis, de tickets kopen en bedenken welke trips je gaat maken. Maar er zijn ook minder leuke dingen te regelen: het regelen van een reisverzekering. Welke opties zijn er met een reisverzekering voor backpackers en waar moet je op letten?

De reisverzekering

Voordat je een reisverzekering afsluit moet je precies weten wat deze verzekering inhoud en waarom je hem zou afsluiten. Met een reisverzekering verzeker je jezelf tegen schade aan spullen en voor ongevallen.

Een reisverzekering is een combinatie van verzekeringen voor de reis. Wat valt er onder een reisverzekering?

 • Bagage en reisdocumenten
 • Medische kosten
 • Ongevallen
 • Buitengewone kosten. Ook wel SOS kosten genoemd:
  • De kosten van het hotel als je gedwongen langer moet blijven
  • Repatriëringkosten: de kosten om eerder naar huis te komen als dat moet.
  • De kosten voor opsporingsacties of reddingsacties
  • Telecommunicatiekosten
  • Huur van vervangend vervoer
  • Begrafenis of crematiekosten van de verzekerde in het buitenland.

Elke reisverzekering heeft zijn eigen voorwaarden en regels over wat gedekt wordt en wat niet.

Waar moet je op letten?

Een backpack vakantie is anders dan een gewone vakantie van 3 weken. Meestal ga je veel langer, ga je veel verder en ga je werken of gevaarlijke sporten beoefenen. Allemaal zaken waar je rekening mee dient te houden bij het uitkiezen van een reisverzekering.

De lengte van de reis

Ten eerste is de lengte van de reis een belangrijk aandachtspunt voor het kiezen van een reisverzekering voor backpackers. Sommige reisverzekeringen bieden dekking voor een maximaal van 60 dagen achter elkaar op reis, andere verzekeringen voor langer.

Zorgkosten

In Nederland heb je een ziektekostenverzekering. Hiermee ben je vaak verzekerd in het buitenland maar tot een bepaalde hoogde. Elke verzekeraar heeft ook hierbij zijn eigen voorwaarden. De meeste verzekeraars verzekeren medische kosten bijvoorbeeld in het buitenland tot aan het bedrag dat het in Nederland zou kosten. Zodra de kosten van jouw gebroken been hoger oplopen in Zwitserland moet je zelf de rest betalen. Bij een reisverzekering is dit anders. Hiermee ben je verzekerd voor het gehele bedrag.

Maar ook hier zijn er voorwaarden en opties. Bij een reisverzekering moet je je extra verzekeren zodra je gevaarlijke sporten gaat beoefenen. Duiken is vaak wel gedekt maar check dit altijd even bij de verzekeraar (bron).

Let erop dat in sommige gevallen jouw zorgverzekering helemaal niet geldig is in het buitenland. Dit kan gebeuren als je voor lange tijd op reis gaat en je uit moet schrijven bij de gemeente of wanneer je betaald werk gaat doen in het buitenland. Als dat voor jou het geval is, kun je geen gewone doorlopende reisverzekering afsluiten, maar heb je een speciale reisverzekering nodig. Deze reisverzekeringen zijn een stuk duurder, maar onder de streep betaal je veel minder omdat je jouw zorgverzekering immers niet meer hoeft te betalen.

Vliegtuighoes of niet

Werken in het buitenland

Zodra je wil werken is dit een aandachtspunt. Niet elke reisverzekering biedt dekking zodra je werkt in het buitenland. Bij een aantal verzekeraars kan je de module ‘zakenreis’ aanvinken zodat je wel mag werken. Let hierbij op dat niet alle verzekeraars zakenreis zien als het werken in het buitenland maar als reis voor een Nederlandse baan (bron).

Als je langere tijd betaald werk gaat doen in het buitenland kan het echter ook tot gevolg hebben dat je jouw Nederlandse zorgverzekering moet beëindigen.

Het gevolg is dat alle doorlopende reisverzekeringen, ook degenen waarbij je een zakenreismodule kunt afsluiten, niet meer geldig zijn.

De medische dekking van doorlopende reisverzekeringen geldt namelijk als aanvulling op jouw Nederlandse zorgverzekering. Heb je geen Nederlandse zorgverzekering meer? Dan heeft een doorlopende reisverzekering ook niets om aan te vullen. Wil je meer weten over hoe het zit met verzekeringen voor werken in het buitenland? Bekijk dan dit artikel.

Waardevolle spullen

Je reisverzekering dekt de spullen die gestolen of kapot kunnen gaan tot een bepaalde hoogte. Het is belangrijk om te controleren hoeveel dit is en of dit de waarde van de spullen kan evenaren. Sommige verzekeringen geven namelijk een hogere vergoeding dan anderen (bron).

Soorten verzekeringen

Er zijn verschillende soorten verzekeringen die je kan kiezen.

Binnen deze verzekeringen zijn er opties om de verzekeringen uit te breiden zoals bijvoorbeeld het kiezen van een toeslag voor gevaarlijke sporten of werken in het buitenland. De aangeboden opties en voorwaarden verschillen per verzekeraar.

Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering is een reisverzekering voor de duur van één vakantie met een vaste ingangsdatum en einddatum. Ook bij deze verzekering ligt het aan de verzekeraar in hoeverre je de dekking kan aanpassen naar je wensen. De consumentenbond stelt dat een alleenstaande reiziger voordelig uit is met een kortlopende reisverzekering als de vakantie minder dan 4 weken is. Zodra je als backpacker langer op vakantie gaat dan 4 weken is een doorlopende reisverzekering kostenbesparend.

Doorlopende reisverzekering

Met een doorlopende reisverzekering ben je continu verzekerd. Op elk tripje, nachtje weg en elke vakantie. Elke verzekeraar heeft andere voorwaarden voor de duur van de trip. Er is bijvoorbeeld een maximum aantal dagen die je onafgebroken weg mag zijn. Daarom is het verstandig om bij de vergelijking sites aan te geven voor hoeveel dagen je weg bent. Ben je van plan langer dan een jaar op reis te zijn dan kan je ook kiezen voor een speciale reisverzekering voor backpackers.

Tip: Een optie voor backpackers is ook om tijdens de reis van bijvoorbeeld een jaar één of twee dagen terug te gaan naar Nederland. Zodra je weer vertrekt van deze kleine pauze geldt dit voor veel verzekeraars als een tweede reis en gaan de dagen weer opnieuw tellen.

Reisverzekering voor backpackers

Deze reisverzekeringen zijn uitgebreider dan de normale doorlopende en kortlopende. Bij de reisverzekering voor backpackers is het grootste voordeel dat je een reis mag maken van maximaal 2 jaar. Ook mag je vaak al standaard vrijwilligerswerk doen en is het makkelijk om tijdens je reis de optie voor het werken in het buitenland aan te zetten. Een nadeel van deze verzekering is dat het ver uit de duurste optie is (bron).

Bekende reisverzekeringen voor backpackers zijn bijvoorbeeld Globetrotter en Tasman.

Welke reisverzekering?

Een reisverzekering voor backpackers is onmisbaar. Toch is het nou net het gedeelte van de reis waar je niet aan wil denken en wat niet leuk is om te regelen. In dit artikel kunnen we niet zeggen welke reisverzekering het beste of goedkoopste is aangezien dit afhangt van veel te veel factoren. Maar er zijn een aantal factoren waar je op moet letten.

In het kort:

 • Let op de voorwaarden met betrekking tot de duur van de reis.
 • Let op of je mag werken in het buitenland. En check daarbij ook of de optie ‘zakenreis’ als echte zakenreis geldt of ook als werkvakantie.
 • Als je gevaarlijke sporten wil beoefenen moet je je hiervoor verzekeren.

Om er zeker van te zijn dat deze voorwaarden juist zijn voor jou kan je het beste op de site van de verzekeraar zelf kijken of even bellen. Zo kom je niet voor een verrassing te staan.

Onze bestsellers

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WINACTIE - Speel nu GRATIS mee!

€ 25 aan reisartikelen

Vul je email adres in en speel direct gratis mee!
We geven per 100 deelnemers €25 shoptegoed weg!
close-link

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 510 reviews.