Reizen, corona, gesloten grenzen, geen vliegtuigen: hoe zit het nu allemaal eigenlijk?

Geschreven op 20 maart 2020

Je kunt op zoek gaan naar reisadviezen, maar het antwoord is eigenlijk heel simpel.

Ben je thuis? Vertrek dan niet nu op vakantie, simpel.

Maar wat als je nu in het buitenland bent en naar huis wilt? Of een andere belangrijke reden hebt waarom je wilt of moet vertrekken?

Allereerst is het belangrijk nu in geen geval halsoverkop te vertrekken, waar je ook bent en waar je ook heen wilt. Zoek goed uit wat de situaties zijn in de landen waar je bent, heen gaat en doorheen reist.

Let op, alle informatie in dit artikel is geschreven op 20 maart 2020, we gaan proberen hier wekelijks een update van te geven.

Menu

Actuele informatie op Nederland Wereldwijd

Voor je plannen maakt om te vertrekken is het belangrijk om te kijken op de site Nederland Wereldwijd van de overheid.

Deze website wordt vrijwel dagelijks ge-update met alle informatie die er tot beschikking is over alle landen. Ook telefoonnummers van ambassades zijn hier te vinden en natuurlijk het algemene nummer van de ambassade in Den Haag is 24/7 te bereiken voor al je vragen.

Let er wel op dat je bij het bellen te maken krijgt met lange(re) wachttijden omdat de telefoon van alle ambassades wereldwijd waarschijnlijk momenteel roodgloeiend staan.

Bij Sunflake hebben we verschillende ambassades binnen 10 tot 15 minuten aan de lijn gehad, dus de wachttijden vallen eigenlijk nog heel erg mee.

De actuele situaties in een land

Door het coronavirus worden regels dagelijks aangescherpt, dus het is belangrijk om specifiek bij de landen te kijken waar jij naar toe moet.

Zoek ook zeker de regels op van de landen waar je door heen moet reizen.

Via deze speciale pagina van wederom Nederland Wereldwijd kun je de meeste up-to-date informatie vinden van alle landen waar er nu bijzondere maatregelen zijn getroffen in verband met het coronavirus.
Vragen die beantwoordt worden bij het reisadvies van het land waar je op klikt zijn bijvoorbeeld:

  • “Wat is de actuele situatie in dit land?”
  • “Ik ben nu in X, of maak een tussenstop in X. Kan ik nog wel terug naar Nederland?”
  • “Wat moet ik doen als ik in dit land wil blijven? (En dus niet terug wil naar Nederland?)”
  • “Gaat er nog vliegverkeer naar dit land?”
  • “Kan ik nog met de auto vanuit hier terug naar Nederland rijden?”
  • “Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen specifiek voor dit land?”

Niet alle landen op Nederland Wereldwijd

Niet alle landen staan er echter nog op en dat ze er niet op staan betekent niet dat er daar dus geen maatregelen worden getroffen.

In dit geval is het het beste om te googelen naar bijvoorbeeld ‘maatregelen corona land X’. Dit kun je gewoon in het Nederlands doen of in het Engels, de kans is groot dat je hier goede zoekresultaten al op gaat krijgen.

Websites als ‘the local’ voor verschillende landen in Europa is veel informatie te vinden. Op wikipedia vind je een overzicht voor welke landen er hier een website voor is.

Als laatste kun je op zoek gaan naar bijvoorbeeld Facebookgroepen met namen als ‘Nederlanders in X’, waar je kunt vragen aan ge-emigreerde Nederlanders wat de huidige situatie in het land is waar jij je bevindt.

 

Krijg alerts bij veranderingen in veiligheidssituaties

Deze dienst van de overheid, die er overigens altijd al was, is heel handig om juist nu gebruik van te maken.

Via een eenvoudig online formulier kun je, je aanmelden bij de ambassade.

Je kunt er voor kiezen om alleen je email en eventueel je telefoon door te geven en het land waar je actuele informatie over wilt ontvangen. Als er iets gebeurd dat van belang is om te weten, zoals bijvoorbeeld nieuwe quarantaine regels en grenzen die gesloten worden, dan word je hier van op de hoogte gebracht. Als je jouw telefoonnummer achter laat krijg je ook een sms als er een crisis of noodsituatie is. Denk bijvoorbeeld aan 9-11 als je op dat moment in de VS was.

Je kunt er ook voor kiezen om je te registreren bij de ambassade. Op deze manier weet de ambassade dat je in het land bent, wat in sommige noodgevallen misschien wel een fijne gedachte is. Deze informatie helpt de Nederlandse overheid bijvoorbeeld om te bepalen of er een speciale repatriatie vlucht geregeld moet worden of niet.
Denk er wel aan dat je bij het verlaten van het land je direct de gegevens informatie update.

Vliegverkeer opgeschort

Het vliegverkeer is flink opgeschort.

Veel vliegtuigmaatschappijen laten vliegtuigen aan de grond staan omdat er te weinig passagiers zijn, maar ook sommige landen verbieden vliegtuigen nog te vertrekken of te landen.

Vluchtverkeer van en naar Italië is bijvoorbeeld volledig opgeschort. Als je nu in Italië bent en naar Nederland wilt is de enige mogelijkheid dit nog te doen over land. Let hier wel op met de gesloten grenzen die een reis over land heel wat langer zullen maken dan anders.

Wachten vliegveld

Wat houden de gesloten grenzen eigenlijk in?

In Europa is de situatie nu op high-alert.

Veel landen hebben hun grenzen gesloten, maar wat houdt dit feitelijk in?

Betekent dit dat er niemand meer in of uit kan?

Wat als je nu bijvoorbeeld in Zweden bent en met de auto naar huis wilt? Zit je vast omdat Denemarken en Duitsland de grenzen hebben gesloten?

Vooralsnog laten alle landen wereldwijd in theorie, voor zover we bij Sunflake hebben kunnen vinden, reizigers die op weg zijn naar hun thuisland nog door. Dit betekent dat als je een tussenstop moet maken met je vluchten in een land met gesloten grenzen je in principe hier zou mogen landen en er weer van mag vertrekken. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je in de tussentijd het vliegveld verlaat.

Voor autoreizigers betekent dit strenge controles aan de grenzen, maar word je wel doorgelaten als je kunt aantonen dat je ingezetene van Nederland bent en het gesloten land logischerwijs op je route ligt.

In praktijk zijn er echter bijvoorbeeld al verhalen van Canadezen die geweigerd werden een vliegtuig in te stappen die hen eerst naar Amerika zal brengen, vanwaar ze hun vlucht naar huis zouden kunnen pakken. Of van reizigers die met de auto bij de Duits-Zwitserse grens zijn tegengehouden op weg naar Nederland.

Als jou dit overkomt is het zaak zo snel mogelijk contact op te nemen met bijvoorbeeld je vliegmaatschappij en de ambassade.

Woon-werk-verkeer

De grenzen tussen Nederland en België en Nederland en Duitsland zijn nog open.

Als je normaal gezien in het buitenland werkt en je nog steeds moet afreizen naar kantoor in bijvoorbeeld België of Duitsland dan kan dit dus in principe wel.

Wel is de Belgische en Duitse overheid meer maatregelen aan het instellen dan in Nederland, dus de kans is groot dat je van je werkgever überhaupt thuis gaat moeten blijven. Ook als dit niet het geval is, is het aan te raden hier wel om te vragen bij je werkgever.

Alle maatregelen in beide landen zijn er immers op gericht om de bevolking zo veel mogelijk te isoleren en reizen te reduceren tot het absolute minimum.
Nederland

Moet ik naar Nederland?

Vooralsnog is niemand nog verplicht om terug te gaan naar het land waar hij of zij staat ingeschreven.

Als je jouw werk op afstand kan doen, niet persé bij familie moet zijn en je nu in een gebied of land bent waar Corona nog niet of nauwelijks zich manifesteert is het verleidelijk om te blijven waar je bent.

Waarom de chaos van de vlieghavens opzoeken met de kans dat je halverwege je reis vast komt te zitten in een land of gebied waar je niemand kent, geen netwerk hebt en Corona als een malle om zich heen aan het slaan is?

De keuze om wel of niet proberen thuis te geraken is dan ook voor iedereen, in elke situatie eentje om voor zichzelf te maken. Wel zijn er veel zaken die je keuze kunnen beïnvloeden. Aangezien we bij Sunflake binnen ons team ook met deze vraag zitten hebben we hier een paar overwegingen voor je om mee te nemen in je keuze.

Allereerst is er de vraag van verblijf en inkomen.

Kun je, voor eventueel meerdere maanden, jezelf bedruipen in het land waar je, je nu bevindt?

Zowel qua inkomen, als het hebben van een dak boven je hoofd en de geldigheid van bijvoorbeeld je visa. Bulgarije heeft aangegeven de 90-dagen Schengenregel en visa’s automatische te verlengen zolang de crisis duurt, maar dit is zeker niet het geval in alle landen. Ga er dus niet van uit dat je ‘wel mag blijven’.

Dat leidt tot de tweede vraag of je een netwerk hebt op de plek waar je bent.

  • Kent de lokale bevolking je?
  • Weten ze dat je al lang in het land bent?
  • Heb je mensen waar je terecht kan als je uit je gehuurde (vakantie)woning moet of die bijvoorbeeld boodschappen voor je kunnen doen als je verplicht in quarantaine moet?

Daarnaast is het goed om te kijken naar de medische voorzieningen van het land en de streek waar je, je bevindt.

Zijn het medische voorzieningen waar jij je veilig bij voelt?

Kun je bovendien communiceren met eventueel zorgpersoneel en dokters? Spreekt men over het algemeen goed Engels of spreek jij de lokale taal goed?

Daarbij is het ook goed om te kijken naar je eigen zorgverzekering. Binnen de EU is een nood-hospitalisatie in principe gewoon vergoed met je gewone zorgverzekering, buiten de EU kan dit anders liggen. Neem dus contact op met je zorgverzekeraar en eventueel je reisverzekering als je die hebt.

Als laatste is de overweging of je nu nog wel thuis geraakt.

Hoe complex is de reis? Moet je door veel landen rijden of veel tussenstops maken? De situatie kan snel veranderen en als je nu een plek hebt en wat mensen om je heen hebt die je kent is het misschien beter om te blijven waar je bent, zodat je niet straks ergens strandt waar je geen plek hebt en niemand kent.

Kortom, de situatie verandert snel en is per land erg verschillend.

De ambassades doen hun best de informatie zo veel mogelijk up-to-date te houden en als je in jouw land ergens achter komt dat niet overeenkomt met de informatie die je vindt op officiële sites is het belangrijk de ambassade hier van op de hoogte te brengen.

Hieronder als laatste nog de belangrijke links op een rij:

Weet jij nog belangrijke informatie of heb je tips voor andere (gestrande) reizigers? Laat het ons weten, we kunnen het meenemen in volgende artikelen en samen zo zoveel mogelijk mensen op de hoogte houden.

Bekijk de best verkochte reisartikelen

-17%
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 543 reviews.
[{"code":""
[{"code":""
"label":"Helaas
"label":"Helaas
niks"
niks"
"win":false}
"win":false}
{"code":"10OFF"
{"code":"10OFF"
"label":"10% korting"
"label":"10% korting"
"win":true}
"win":true}
{"code":"FREESHIPPING"
{"code":"FREESHIPPING"
"label":"5% korting"
"label":"5% korting"
"win":false}
"win":false}
{"code":"15OFF"
{"code":"15OFF"
"label":"15% korting"
"label":"15% korting"
"win":true}
"win":true}
{"code":""
{"code":""
"label":"Geen geluk vandaag"
"label":"Geen geluk vandaag"
"win":false}
"win":false}
{"code":"10OFF"
{"code":"10OFF"
"label":"10% korting"
"label":"10% korting"
"win":true}
"win":true}
{"code":""
{"code":""
"label":"Draai opnieuw"
"label":"Draai opnieuw"
"win":false}
"win":false}
{"code":"10OFF"
{"code":"10OFF"
"label":"10% korting"
"label":"10% korting"
"win":true}
"win":true}
{"code":"15OFF"
{"code":"15OFF"
"label":"15% korting"
"label":"15% korting"
"win":true}
"win":true}
{"code":"FREESHIPPING"
{"code":"FREESHIPPING"
"label":"5% korting"
"label":"5% korting"
"win":false}
"win":false}
{"code":""
{"code":""
"label":"Helaas
"label":"Helaas
niks"
niks"
"win":false}
"win":false}
{"code":"15OFF"
{"code":"15OFF"
"label":"15% korting"
"label":"15% korting"
"win":true}]
"win":true}]