Altijd als enige wakker? Tips voor slapen in een vliegtuig!

Slapen in het vliegtuig

“De reis is belangrijker dan de bestemming,” wordt vaak zo mooi gezegd. Maar deze wijsheid geldt zeker niet voor lange vluchten. De bestemming is de moeite waard, maar dat maakt de vlucht er niet prettiger op.

Veel mensen vinden het moeilijk om te slapen in een vliegtuig. Meestal staat de airco te hard, maakt het vliegtuig te veel lawaai en word je steeds gestoord door de stewardess die vraagt of je nog iets wil drinken. Dan heb je ook nog eens last van huilende kinderen en een buurman die steeds opstaat. En zie maar eens een comfortabele houding te vinden!

Slapen in een vliegtuig is moeilijk, maar niet onmogelijk. Daarom beantwoorden we al je vragen en hebben we een aantal hacks voor je op een rijtje gezet, om die vlucht toch net iets comfortabeler te maken.

Welke stoel boek je?

Businessclass is natuurlijk de allerbeste optie. Mocht je genoeg geld hebben. In businessclass kun je de stoel helemaal achterover klappen, een deken over jezelf heen trekken en doen alsof je in je eigen bed ligt. Slapen in een vliegtuig wordt niet beter dan dit. Maar helaas, businessclass is voor de meesten van ons niet weggelegd.

Business class vliegen

Welke plek kies je in economy? Een stoel aan het raam is de beste optie als je wilt slapen. Als je aan het raam zit weet je zeker dat je niet wordt gestoord door een andere passagier die naar het toilet wil tijdens je dutje. En daarnaast kun je je hoofd tegen het raam aan laten rusten.

De middelste stoel is om een duidelijke redenen de slechtste keuze: je moet opstaan voor je buren en je kunt nergens tegenaan leunen. Je medepassagiers zullen het niet waarderen als je tijdens je schoonheidsslaapje opeens met je hoofd op hun schouders terecht komt.

Wat is de meest populaire plek (om te vermijden!)?

Uit onderzoek door Easyjet blijkt dat de stoelen vooraan het meest populair zijn. De absolute winnaar is stoel 7F. Vooraan kunnen passagiers het snelst in en uit het vliegtuig. Maar uit ervaring blijkt dat dit ook de plekken zijn waar de meeste ouders met (huilende!) kinderen zitten.

Hoe verder achteraan je gaat zitten, hoe groter de kans op een rustige omgeving. En wanneer de vlucht niet volgeboekt is, zullen met name stoelen achterin het vliegtuig leeg blijven. Dan kan het zomaar gebeuren dat je een hele rij voor jezelf hebt!

Maar let op, kies niet voor de allerachterste rij. Vaak kunnen de stoelen niet naar achter, waardoor je niet comfortabel kunt liggen.

Wil je precies weten welke plekken op jouw vlucht het meest ideaal zijn? Via SeatGuru kun je de plattegrond van jouw vliegtuig opzoeken, waarbij aangegeven staat welke stoelen de beste en de slechtste keuzes zijn.

Seatguru

Welke kleding draag je?

Het is makkelijker om te slapen in een vliegtuig wanneer je je comfortabel voelt. Daarom is het belangrijk om de juiste kleding te kiezen, zodat je bewegingsvrijheid hebt. Er is niets zo vervelend als strak zittende kleding, waardoor je geen prettige slaaphouding kunt vinden.

Kies altijd voor losse kleding tijdens het vliegen en kleed je in laagjes. De airco kan behoorlijk hard staan, dus dan is het fijn als je de optie hebt om een extra trui of vest aan te trekken.

Vergeet geen sjaal of omslagdoek mee te nemen. Niet alleen kun je die om je nek heen draperen wanneer de airco te hard staat, maar deze kun je ook uitvouwen als deken, voor een extra comfortabel gevoel.

Vliegtuigsokken

Heb je snel last van vermoeide of verkrampte benen tijdens een vlucht? Het lange stilzitten is niet goed voor je bloedcirculatie. Draag daarom compressiesokken tijdens de vlucht, zodat je geen last krijgt van zwelling en andere klachten.

Wat is de beste houding?

Je kunt geen kant op in je vliegtuigstoel, waardoor er weinig verschillende posities zijn om in te liggen. Maar wat is je beste optie?

Door je stoel zo ver mogelijk naar achter te klappen, zal je het minst snel last krijgen van je rug omdat er zo min mogelijk spanning op staat. Je achterbuurman zal niet blij zijn, maar dat is niet anders. Door zo ver mogelijk naar achteren te liggen, voorkom je rugpijn en val je makkelijker in slaap.

Meestal krijg je een kussen in het vliegtuig (en zo niet, vraag er dan een aan het cabinepersoneel). Leg het kussen in je nek, zodat hij je hoofd optimaal ondersteunt. Hoe minder spanning er op je hoofd en nek staat, des te groter is de kans dat je in slaap valt.

Wat kun je eten en drinken tijdens een lange vlucht?  

Je zou denken dat alcohol het beste middel is om tot rust te komen en in een diepe slaap te vallen. Toch is het drinken van alcohol niet verstandig. Ook koffie kun je, misschien niet heel verrassend, beter vermijden tijdens een lange vlucht. Drink in plaats daarvan kruidenthee.

Eet geen grote vullende maaltijden, dan kan je lichaam makkelijker tot rust komen. Maar ook met een knorrende maag zal je niet in slaap vallen. Neem daarom snacks mee of eet iets lichts voordat je gaat slapen in een vliegtuig.

De lucht in een vliegtuig is vaak droog, waardoor je snel last krijgt van uitdroging. Daarom is het verstandig om genoeg water te drinken voordat je gaat slapen in een vliegtuig. Maar drink niet teveel, want dan wordt je wakker door een volle blaas en zul je weer op moeten staan.

En wat kun je verder nog doen?  

Oordoppen zijn onmisbaar voor een goede nachtrust in het vliegtuig, zodat je geen last hebt van het geluid van de motor en van je medepassagiers.

Heb je noise cancelling headphones, neem deze dan mee! Plug ze in en zet ze aan, maar zonder muziek. De koptelefoon zal de geluiden in de cabine dempen, zonder dat je wakker wordt gehouden door je eigen muziek. Heb je geen noise cancelling headphones? Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben een speciaal radiokanaal met geluiden die het slapen stimuleren.

slaapmasker slapen

Zorg dat je daarnaast een slaapmasker bij je hebt. Licht in je ogen is sowieso vervelend als je wilt slapen. Maar wanneer je door verschillende tijdzones heen vliegt, moet je je eigen lichaam een beetje voor de gek houden. In het donker zal je lichaam sneller in een slaapstand gaan.

Tot slot kun je ook het cabinepersoneel laten weten dat je wilt slapen tijdens de vlucht. Zij zullen hier rekening mee houden en je niet wakker maken met snacks of drinken.

Helpen slaappillen?

Mocht geen van de bovenstaande opties werken, dan kun je ook nog overwegen om een slaappil in te nemen. Hierdoor val je makkelijker in slaap en word je minder snel tussendoor wakker.

Maar let op dat slaappillen ervoor zorgen dat je je suf voelt, ook al heb je een paar uur kunnen slapen. Daarbij verstoren slaappillen je natuurlijke slaapritme, waardoor je erna last kunt krijgen van een extra zware jetlag.

Dramamine en Melatonine zijn de beste opties voor reizigers. Maar vraag je huisarts wat hij je aanraadt, zodat je zeker weet dat je de juiste slaappillen inneemt en er geen last van krijgt.

Met al deze tips zou je moeten kunnen slapen in een vliegtuig. Zorg dat je fijn zit, comfortabele kleding aan hebt en de juiste maatregelen hebt genomen voor een lange vlucht. Sluit je ogen en geef je eraan over.

En wil je ook op je bestemming rustig slapen, lees dan onze tips voor slapen in een hostel.

Welterusten!

Onze bestsellers

-27%
-27%
-17%
-27%
-27%
Aanbieding!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 461 reviews.