In korte tijd een goede indruk opdoen van het leven in Australië? De beste tijd om te reizen is tijdens de Australische herfst en lente. Juist omdat de klimaatomstandigheden sterk verschillen tussen de verschillende regio’s, kan je dan zo veel mogelijk reizen. Zo is het goed te doen om met een visum voor 3 maanden Australië in al zijn veelzijdigheid te beleven.
1. Begin je reis in Brisbane
Ondanks de bekendheid van de Gold Coast onder de toeristen, is de wat minder bekende Brisbane een zeer geschikte uitvalsbasis voor een rondreis door Australië. Dit kan natuurlijk ook na een tussenstop of doorreis na aankomst op de luchthaven van een stad met een goedkopere vliegverbinding vanuit Nederland.
Brisbane aan de Australische oostkust, is de hoofdstad van de Australische deelstaat Queensland en heeft ongeveer de helft van het aantal inwoners van het veel bekendere Sydney of Melbourne. Hier is het klimaat aangenaam subtropisch.
Foto: / Unsplash
Zeker voor reizigers die de toch wat grillige seizoenen en de aanzienlijk kleinere Nederlandse en Belgische steden gewend zijn, zijn Brisbane en omgeving tijdens de Australische lente de perfecte opwarmer. De minder bekende Sunshine Coast ten noorden van de stad, is de perfecte “groene” bestemming om op adem te komen en alvast te wennen aan de temperaturen in het warmere Noorden.
2. Rondreis? Bereid je voor op je favoriete bestemmingen
Vanuit Brisbane vervolg je gemakkelijk je route via tropisch Australië in het noorden, daal je af naar de woestijngebieden van Centraal-Australië en sluit je reis af in één van de tijdens de duur van je reis inmiddels al flink wat opgewarmde zuidelijke deelstaten.
Natuurlijk hoort hier ook een goede voorbereiding en een slim aanpasbare reisuitrusting bij, zeker als je een gebied bezoekt waar weinig mobiel bereik is. Vergeet ook niet dat je de unieke mogelijkheid hebt om een avontuurlijke route over het eiland Tasmanië te maken.
Zelfs de meest spontane wereldreizigers doen er goed aan om voor vertrek een aantal plannen te maken voor een rondreis door Australië. Neem het woord ‘rondreis’ niet te letterlijk, want een volledig “rondje” Australië (bekend als de vrij letterlijk te nemen ‘Big Lap’) duurt, als je meer wilt zien dan alleen de weg waarop je rijdt, namelijk al gauw zo’n 4 maanden.
Besparen op je reisbudget kan natuurlijk door bijvoorbeeld de huur van een kampeerbusje van tevoren goed uit te zoeken, maar denk vooral ook aan de kosten voor je standplaats.
Foto: Manuel Meurisse / Unsplash
Er zijn door heel het land volop voordelige of zelf gratis kampeerplaatsen, ook bij natuurparken. Voor een plek om de batterij van je busje opnieuw op te laden, houd je rekening met omgerekend zo’n 15-43 EUR per overnachting. Omdat dit lang niet iedere dag nodig is, gaat je reisbudget met een slimme planning dus langer mee. Let er ook op dat je van tevoren een visum moet aanvragen en je dus vaak niet langer dan 3 maanden in het land mag verblijven.
Het eVisitor visum voor Australië vraag je gemakkelijk online aan voor je reis. Dit visum is bij uitstek geschikt voor een lange roadtrip in een kampeerbusje, maar kies hiervoor zorgvuldig je route. Zo haal je meer uit je reis zonder “papieren” visum, dat alleen nodig is als je van tevoren al hebt besloten langer in het land te willen blijven. Ook voor langere reizen, is het overigens niet mogelijk om een visum aan te vragen met een bezoek aan de ambassade van Australië.
Het is dus goed om dus alsnog voorafgaand aan je reis bepaalde dingen te regelen zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.
3. Grote afstanden overbruggen: stem je vervoer af op je bestemming
Reis je liever met het openbaar vervoer? Dan zijn er onder andere de bekende Greyhound bussen, hoewel deze maatschappij in heel West-Australië wel weer weinig verbindingen heeft. Uiteraard zijn de mogelijkheden voor langeafstandsbussen ook beperkter in de Outback van Centraal-Australië.
Naast de zeer exclusieve Ghan spoorlijn die het noordelijke Darwin via Alice Springs met het zuidelijke Adelaide verbindt, is er gelukkig ook een uitstekende busverbinding. De reis per trein is echter aanzienlijk duurder dan het reizen met een auto, bus of kampeerbus, of zelfs een flink aantal binnenlandse vluchten in Australië.
Foto: Photoholgic / Unsplash
Prijzen voor vluchten binnen Australië, of vluchten van Australië naar Nieuw-Zeeland zijn over het algemeen vergelijkbaar met de prijzen voor een wat langere, reguliere Europese vlucht (150-450 euro voor een enkele reis), maar kunnen sterk variëren. Dit hangt onder andere af van wanneer je wilt vertrekken en het moment van boeken.
Heen en weer vliegen tussen Sydney of Melbourne en het Nieuw-Zeelandse Auckland valt waarschijnlijk wat voordeliger uit dan het vertrekken van andere luchthavens zoals die van Wellington of Adelaide. Houd er wel rekening mee dat je dit beter niet kunt doen voor een korte reis naar Nieuw-Zeeland om daarna met je visum Australië dat 1 jaar geldig is, nog een of meerdere keren 3 maanden in het land te verblijven. Na 3 maanden moet je het land weer verlaten. Maak je kortere reizen in Australië? Dan kan je uiteraard wel meerdere keren terugreizen met het eVisitor.
Foto: Joey Csunyo / Unsplash
4. Let op de geldigheid van je visum en paspoort
Heb je toch meer dan 3 maanden nodig voor je reis? Dan kan je voor omgerekend iets minder dan 300 euro met een nog geldig visum een vervangend visum aanvragen via de Australische overheid.
Pas wel goed op je paspoort. Het eVisitor visum is namelijk alleen geldig als het paspoortnummer dat hieraan gekoppeld is (nog) hoort bij een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na aankomst in Australië. Bovendien zijn de wachttijden aanzienlijk lang voor het aanvragen van het vervangend visum. Het kan meerdere weken duren voordat je bij verlies in Australië een nieuw paspoort hebt en een tijdelijk nooddocument is meestal alleen geschikt om in geval van nood met spoed terug te reizen naar Nederland. Neem ook de andere tips in het reisadvies door en zowel jij, als het thuisfront zijn perfect voorbereid voor je Australische ontdekkingsreis.
Foto: Leio McLaren/ Unsplash
Bekijk de best verkochte reisartikelen
Sunflake Packing Cubes Set – 3 stuks – Voor Backpack & Koffer
Sunflake Kabel Organizer Tas – Reis Opbergtas voor Kabels – Zwart
Sunflake Kabel Organizer Tas – Tasje voor Kabels – Kabel Etui
Sunflake Kabel Organizer Etui – Opbergtas Kabels – Zwart
Sunflake Reistas Voor Overhemden & Blouses – Kreukvrij
Sunflake Kabel Elektronica Organizer – 2 stuks – Zwart
Sunflake Koelelementen voor Koeltas
Sunflake Compression Packing Cubes – Set van 4
Sunflake Packing Cubes Set – 4 stuks – Packing Cells
Sunflake Stormparaplu Opvouwbaar
Koeltas Rugzak (25L) – Lunchtas voor Bouwvakker – Zwart
Sunflake Kabel Organiser Opbergtas voor 10.5″ iPad Pro / Air
39.9926.99Sunflake Koelrugzak Groot – 30L – Geïsoleerde Koeltas
Sunflake Siliconen Reisflesjes Set – Navulbaar – Set van 3
Koeltas Rugzak (28L) – Lunchtas – Geschikt voor 16 Blikjes
Misschien vind je dit ook interessant?
Beste reistijd Belize, Eilanden, Stranden en Natuur
De beste reistijd Belize is in de maanden november tot en met april. Tijdens deze [...]
Beste reistijd Uruguay, Montevideo en Stranden
De beste reistijd Uruguay is in de maanden november tot en met maart. Tijdens deze [...]
Beste reistijd Lissabon, de Taag en kleurrijke gebouwen
De beste reistijd Lissabon is in de maanden mei tot en met september, gedurende het [...]
Beste reistijd Florida, zon strand en shoppen
De beste reistijd Florida is in de winter- en lentemaanden, tussen december en mei. Tijdens [...]
Beste reistijd Israël – Oude Schatten én Moderne Pracht
Wanneer in het jaar is het de beste reistijd Israël te ontdekken? In dit artikel [...]
Beste reistijd Sri Lanka – van Witte Stranden tot Olifanten
De beste reistijd Sri Lanka is lastig te bepalen, want ondanks dat het land 1,5 [...]
Beste reistijd Taiwan – Prachtige Natuur en Stranden
De beste reistijd Taiwan is afhankelijk van waar je naar op zoek bent voor jouw [...]
Beste reistijd Aruba – Zwemmen in de Zee op het Feesteiland
De beste reistijd Aruba is in de lente en in de winter. Dit komt doordat [...]