Vliegen met een baby, stressvol?

Vliegen met baby

Als kersverse ouder is alles spannend. De eerste keer met de kinderwagen de deur uit, warm weer, koud weer, het eerste hoestje en op vakantie: de eerste keer vliegen met een baby.

Eindelijk is er tijd voor een welverdiende vakantie, maar in plaats van denken aan de ontspanning schiet je volledig in de stressmodus. Hoe gaat dat, vliegen met een baby? Een middag naar opa en oma is al een onderneming met alle spullen die mee moeten, de kinderwagen in de auto, je baby in het kinderzitje of nog meer gedoe: de trip met het openbaar vervoer.

Is een vakantie naar Griekenland wel mogelijk? Hoe gaat het vliegen met een baby? Houden ze wel voldoende rekening met jou en de baby? En wat nou als ze de hele reis gaat gillen? Kan ze eten tijdens de reis? Gaan haar oortjes niet pijn doen?

Bijna wil je de vakantie afzeggen, maar vliegen met een baby is heel goed mogelijk! Waar moet je allemaal aan denken?

Wanneer mag je vliegen met een baby?

Vliegtuigmaatschappijen hanteren allemaal hun eigen regels op dit gebied. De meeste maatschappijen laten een baby toe aan boord vanaf 7 dagen, mits de baby niet te vroeg geboren is. Easyjet is een uitzondering, bij deze maatschappij mag een baby pas na 14 dagen mee.

Maar is het veilig om te vliegen met een baby? De vliegtuigmaatschappijen laten het natuurlijk niet toe als het echt heel slecht is. Maar toch raden artsen aan pas te gaan vliegen na 6 weken bij korte vluchten, aangezien de longen van een baby voor die tijd het verschil in luchtdruk nog niet goed aankunnen.

Zodra de reis verder gaat dan Europa raden artsen aan om pas te vliegen na 10 maanden.

Baby slapen vliegtuig

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Kies welke maatschappij het prettigst is voor jou en je kind, welke de meeste voorzieningen heeft en op welke tijden ze vliegen. Lijkt het vliegen met een baby voor jou het fijnst in de nacht, boek dan een nachtvlucht. Denk je dat het beter is om overdag te vliegen om haar ritme niet te veel te verstoren, dan boek je een vlucht overdag.

Andere zaken waar je rekening mee kan houden:

 • Een baby reist mee op schoot en de reis is daarom vaak gratis. Om stijve en slapende benen te voorkomen kan een extra stoel bijgeboekt worden tegen de reguliere stoelprijs.
 • Babyvoeding. Het is verstandig om te kijken wat wel en niet mee mag. Babyvoeding aan boord van meer dan 100 ml is vaak wel toegestaan. Kokend water van meer dan 100 ml voor babymelk weer niet. Maar onderweg kan je altijd aan de stewardess vragen of ze een beker voor je opwarmt. Wil je extra babyvoeding meenemen voor op vakantie kan je het beste even checken wat de regels zijn voor het land van bestemming. Hiervoor kan je bellen met de Nutricia Kindervoeding Service.
 • Een kinderwagen of een opvouwbare paraplubuggy is ruimbagage. Een paraplubuggy mag je vaak meenemen totdat je het vliegtuig instapt. Bij een kinderwagen is dit niet mogelijk en deze moet al ingeleverd worden bij de check-in.
 • Per vliegveld en vliegmaatschappij is de vlucht met je baby anders. Op schiphol heb je bijvoorbeeld een babycorner waar je rustig je baby kan verschonen en ze een dutje kan doen. Dit is niet op elk vliegveld zo maar kijk voor de reis wat er wel beschikbaar is. Zo ga je een stuk rustiger het vliegtuig in.

Inpaklijst

Wat is handig om mee te nemen? Met alle dingen die ingepakt moeten worden voor de vakantie, de dingen die mee moeten voor de baby en met de stress van het regelen zie je af en toe door de bomen het bos niet meer. Maak daarom van te voren een inpaklijst.

Om je op weg te helpen staan hier wat basisspullen op een rij die handig zijn om mee te nemen in de cabine:

 • Luiers
 • Billendoekjes
 • Tasje voor de vieze luiers
 • Iets om op te verschonen, een handdoek of een matje.
 • Slabbertje
 • Iets om te snoepen: rijstwafels, koekjes.
 • Babyvoeding
 • Een dekentje voor als je borstvoeding wil geven met meer privacy en als het koud is in het vliegtuig
 • Speen
 • Lepeltje
 • Drinkbeker
 • Extra setje kleren voor de baby
 • Extra shirt voor als ze op je spuugt
 • Knuffels of speeltjes

Tijdens de vlucht

Tijdens de vlucht houd je vaak je baby op schoot of als je een extra stoel hebt geboekt op de stoel naast je. De stewardessen delen riempjes uit voor baby’s en kinderen en bij lange vluchten kan je bij het inchecken een babywiegje regelen. Dit is een bedje dat uit klapt tegen de wand van het vliegtuig waar de baby rustig in kan slapen. Dit bied veel meer comfort voor jou en je baby!

4 tips voor in het vliegtuig

Een paar tips voor tijdens de vlucht:

 • Zorg dat tijdens het opstijgen en dalen je baby wat drinkt. Dit helpt tegen de pijn in haar oren.
 • Ook een speen helpt tegen het drukverschil in haar oren.
 • Neem een draagdoek mee voor op het vliegveld en voor als je landt en de buggy nog niet hebt.
 • Kleed je baby warm aan. Het kan koud zijn in het vliegtuig.
 • Houd het extra t-shirt voor jezelf bij de hand. Zo kan je jezelf omkleden als het vies is geworden en hoef je niet de hele reis in stinkende kleren te zitten.
 • Ga op tijd naar het vliegveld. Naast dat het fijn is om niet te hoeven rennen met een kinderwagen kan het babywiegje ook op tijd worden geregeld bij de check in.

Ga er vanuit dat een baby huilt in het vliegtuig. En ga er van uit dat mensen om je heen er niet gelukkig mee zijn. Maar dit gebeurt. Probeer niet in de stress te schieten, je hebt een baby en baby’s huilen. Hoe drukker jij je maakt tijdens de vlucht, hoe onrustiger je baby er van wordt. Probeer haar te kalmeren en accepteer dat het gebeurt.

Tip: Er zijn diverse vliegtuigbedjes te koop die de kwaliteit van de slaap aanzienlijk kunnen verbeteren. Kinderen kunnen hiermee heerlijk slapen tijdens de vlucht. Deze bedjes ondersteunen de benen waardoor de doorbloeding verbetert en het beperkt de zwelling die ontstaat tijdens te lang zitten.

Met minder stress op vakantie

De eerste keer vliegen met een baby is altijd eng. Maar er zijn genoeg manieren om goed voorbereid te zijn op de reis. Zoek goed alle regels uit die gelden bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist en check wat de faciliteiten zijn op het vliegveld. Houdt in gedachten dat de stewardessen je willen helpen in het vliegtuig en dat er in principe niks fout kan gaan.

De voorbereidingen zijn om het jezelf makkelijker te maken en zodat er geen onverwachte verrassingen komen. Wees op tijd, zorg dat alles mee is en ben je iets vergeten? Overal ter wereld hebben mensen kinderen, dus alle benodigdheden kan je later nog kopen.

Je bent niet de eerste moeder die gaat vliegen en ook absoluut niet de laatste. Let tijdens de vlucht op wat het beste is voor je baby maar ook wat het beste is voor jou want gestrest zijn gaat niemand helpen.

Bereid je goed voor op de reis en geniet van een welverdiende vakantie!

Baby op vliegveld

Onze bestsellers

-17%
-13%
-13%
Aanbieding!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 487 reviews.