Vloeistoffen meenemen in je handbagage, wat mag wel en wat mag niet?

Vloeistoffen in handbagage

Vanwege de dreiging op terroristische aanslagen door middel van chemicaliën zijn er sinds 2006 strenge regels op het meenemen van vloeistoffen in je handbagage tijdens de vliegreis.

Daarom moet je voor vertrek goed weten welke vloeistoffen je mag meenemen. Zolang de reis ook met ruimbagage is, is er geen probleem. Alle vloeistoffen kan je dan meenemen. Maar zodra je alleen reist met handbagage of je vloeistoffen zoals babyvoeding nodig hebt tijdens de reis moet je de regels wel even weten.

In dit artikel staan alle regels op een rijtje en kan je goed voorbereid op reis.

Vloeistoffen meenemen in je handbagage, welke en hoe?

In principe zijn de regels voor vloeistoffen meenemen in je handbagage voor elke luchtvaartmaatschappij hetzelfde. Of je nu met RyanAir, KLM, Transavia of Easyjet vliegt.

Hier de regels op een rij.

Wat zijn vloeistoffen?

Onder vloeistoffen valt alles wat ook maar een beetje vloeibaar is. Denk hierbij aan:

 • Tandpasta
 • Parfum
 • Drinken
 • Crème
 • Mascara
 • Nagellak
 • Gel
 • Deodorant
 • Scheerschuim
 • Shampoo
 • Crèmespoeling
 • Douchegel
 • Chocopasta/pindakaas

Hoe mag het mee?

Vloeistoffen moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 ml en in totaal mag er maar maximaal 1 liter aan vloeistoffen mee. De flesjes moeten in een doorzichtig hersluitbaar plastic zakje in de handbagage.

Nu zijn sommige producten al standaard verpakt in flesjes van minder dan 100 ml. Denk aan nagellak, mascara en kleinere flesjes parfum.

Silicone Reisflesjes Set

Andere producten hebben een grotere verpakking. Om toch je favoriete dagcrème of shampoo mee te nemen kan je kleine reisflesjes van Sunflake gebruiken die voldoen aan de eisen voor vloeistoffen in de handbagage.

Set apen reisflesjes

Deze flesjes lekken niet als de koffer ergens tegenaan stoot. Ze zijn makkelijk te vullen en schoon te maken waardoor je ze meerdere keren kan gebruiken. Ook voor de kinderen zijn er leuke flesjes in de vorm van een aap.

Als je reist met vloeistoffen in je handbagage dan is het slim om het doorzichtige zakje met de vloeistoffen bovenop in de koffer te leggen. Zo hoef je niet de hele koffer uit te zoeken bij de douane. Dit scheelt weer tijd en stress.

Deodorant in je handbagage

Mag deodorant mee het vliegtuig in? Deodorant is een vloeistof en zolang het een verpakking onder de 100 ml is mag deze mee. Als spuitbus of als roller, dat maakt niet uit.

Helaas is een normale spuitbus deodorant te groot om mee te mogen in de handbagage. Deze moet dus mee in de ruimbagage. Als je alleen met handbagage reist kan je bij de Bol.com kleine verpakkingen kopen van deodorant en andere standaard schoonheidsproducten.

Babyvoeding en medicijnen

Babyvoeding en medicijnen hebben een uitzonderingspositie tijdens het reizen. Dit mag mee aan boord, ook als het meer dan 100 ml is.

Easyjet stelt bij babyvoeding dat het personeel kan vragen om de voeding voor te proeven en RyanAir en KLM zetten duidelijk in de regels dat het mee aan boord mag, mits de baby ook meereist. Babyvoeding meenemen voor je kleine nichtje in Griekenland is dus niet mogelijk als ze niet mee reist. Als je door de veiligheidscontrole gaat op het vliegveld moet je aangeven dat je de babyvoeding mee hebt zodat dit gecontroleerd kan worden.

Medicijnen zijn toegestaan in vloeibare vorm mits er een doktersverklaring is dat deze medicijnen nodig zijn. Ook de medicijnen moeten aangegeven worden bij de veiligheidscontrole.

Aankopen na de douane

De meeste mensen zijn ruim op tijd op het vliegveld. Je weet nooit hoelang het duurt bij de check-in of de douane. Daardoor is er vaak veel tijd nadat je door de douane bent en voordat je vliegt. Gelukkig hebben de meeste vliegvelden nog voldoende winkelmogelijkheden en het mooie hieraan is dat de vloeistoffen die je dan koopt wel mee mogen ongeacht hoe groot ze zijn.

Dus zodra je deodorant of flesje water is weggegooid kan je dit in een normale verpakking gewoon weer kopen. Hierbij gelden wel een aantal regels:

 • Het moet verzegeld blijven
 • Het moet verpakt zijn in de originele tas met bon
 • De aankoopdatum is op de dag van vliegen. Dit geldt ook voor transferpassagiers.

Shoppen vliegveld

Op het vliegveld kan je vaak ook alcohol kopen. Easyjet heeft op de website duidelijke regels qua alcohol: alcohol mag mee het vliegtuig in met een promillage tot 70%. De fles moet ongeopend blijven en er mag niet van gedronken worden tijdens de vlucht. Iedereen die zelf meegenomen alcohol nuttigt aan boord wordt vervolgd.

Wel staan ze het toe om warme dranken die op het vliegveld zijn gekocht mee te nemen, mits er een deksel op zit. Dus je warme thee, koffie of chocolademelk kan gewoon mee als je die nog niet op hebt.

Vliegen met handbagage, geen probleem

Vloeistoffen meenemen in je handbagage is altijd even lastig. De flesjes mogen niet te groot zijn, het mag niet te veel zijn en je moet het laten zien tijdens de veiligheidscontrole. En wat nou als je iets meeneemt wat niet mee mag?

Zelfs als er iets in je koffer zit wat niet mee mag is er geen ramp. Het wordt weggegooid bij de veiligheidscontrole maar gelukkig zijn veel dingen na de douane gewoon nog te koop op het vliegveld.

Heb je per ongeluk je favoriete dure luchtje ingepakt en is het flesje groter dan 100 ml? Je kan altijd op het vliegveld je parfum laten terugsturen naar huis of je bestemming. Dit kost natuurlijk wel geld, maar als het belangrijk voor je is, is het mogelijk.

Kortom, om niet onnodig dingen te moeten opsturen of weg te laten gooien is het goed om de regels even na te kijken. Op de websites van de vliegtuigmaatschappijen staat hun beleid qua handbagage als je het na dit artikel nog even wilt nakijken. Daarnaast wordt het je makkelijk gemaakt met de flesjes van Sunflake om gewoon je favoriete crème of shampoo mee te nemen.

Zo kan je zonder stress op vakantie en ben je verzekerd dat je make-up en andere producten mee kunnen in het vliegtuig.

Onze bestsellers

-30%
-30%
-20%
-30%
-30%
Aanbieding!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 442 reviews.