Red het regenwoud met Sunflake

Bij Sunflake denken we al een tijdje na over hoe we ons steentje kunnen bijdragen.

We zijn dan ook enorm trots om aan te kondigen dat we vanaf 2022 regenwoud gaan aankopen ter bescherming in Costa Rica.

Voor ieder product verkocht zal er 1 m² regenwoud worden gekocht en beschermd.

Dit doen we in samenwerking met Oasebos!

Bas Oasebos Sunflake

Waarom moeten we het regenwoud beschermen?

Van de vele doelen die we konden helpen vonden we het regenwoud het belangrijkste.

Een doel dat wordt beïnvloed en gevolgen heeft voor iedereen.

We zijn namelijk niets zonder het oudste ecosysteem op aarde. Zo zijn er regenwouden van meer dan 100 miljoen jaar oud. En zelfs deze oeroude systemen kunnen niet op tegen de invloed van de mens.

Het 50 jaar lang kappen van hout heeft gezorgd voor een halvering van het regenwoud.

Hierbij verdwijnen tal van plant- en diersoorten en zelfs micro-organismen die plots worden beroofd van hun habitat, kwetsbare systemen die bijna onmogelijk zijn te herstellen.

En we kunnen echt niet zonder, want de ontbossing heeft dramatische gevolgen voor het klimaat.

Wist je dat …

  • de verbranding van regenwouden zorgt voor 20% van de totale uitstoot van broeikasgassen?
  • er elk jaar zo’n 13 miljoen hectare bos verdwijnt?
  • er al zo’n 17% van het Amazonegebied weggekapt is?

Naast de invloed op onze luchtkwaliteit hebben we het regenwoud ook broodnodig om ziektes te bestrijden, want een kwart van de hedendaagse medicijnen tegen ernstige aandoeningen komt van plantensoorten uit het tropisch regenwoud, waarvan een groot deel enkel daar te vinden zijn.

Hoe kan jij helpen?

Hier kan jij het verschil maken!

Vaak is het moeilijk de voetafdruk van je aankopen te bepalen, maar transparantie is bij ons geen probleem!

Door onze producten te kopen kan je ons helpen het regenwoud te beschermen.

Voor elk product dat jij koopt, koopt Sunflake 1 m² regenwoud ter bescherming. Samen met Oasebos kopen en beheren we het en zo laat je een stukje regenwoud na aan de volgende generaties.

Wat is Oasebos en hoe gaan ze te werk?

Hoe beheren we dat? Daarvoor vertrouwen we op Oasebos!

Een transparante partner met bakken vol expertise en het hart op de juiste plaats. Oasebos koopt regenwoud in Costa Rica om deze te beschermen tegen de ontbossing.

Ze kopen zoveel mogelijk kleine stukken primair regenwoud aan die ze willen verbinden tot grote natuurgebieden. Indien mogelijk werken ze hiervoor samen met natuurbeschermingsorganisaties. Ook bezoeken ze maandelijks de bossen om te controleren op stropers en andere gevaren.

Oasebos heeft het CBF-keurmerk voor goede doelen en werkt dus enkel met vrijwilligers. Het beheer van de bossen zelf betalen ze van subsidies van de Costa Ricaanse overheid.

Sterrin Smalbrugge is ambassadeur van Oasebos. In onderstaande video legt ze uit uit wat Oasebos doet en waarom zij enthousiast is over de stichting.

Waarom precies Costa Rica?

Oasebos heeft hier gekozen voor Costa Rica, omdat het land maar liefst 5% van alle biodiversiteit ter wereld bevat. Deze regenwouden liggen in Midden-Amerika, tussen de Caraïbische Zee en de Stille Oceaan en omdat Costa Rica zo dunbevolkt is, heeft het nog veel ongerepte natuur.

In totaal leven er duizenden diersoorten zoals aardbeikikkers, quetzal en jaguars, maar ook 12.000 verschillende plantensoorten zoals de Guaria Morada, de nationale bloem van Costa Rica.

Het land werkt ook actief aan een duurzame samenleving en ondersteunt initiatieven zoals die van Oasebos, die dan weer worden geadviseerd door Costaricaanse organisaties zoals Fundecor.

Oasebos betrekt ook de lokale bevolking bij het beheer van de bossen. Zo zorgen ze voor bewustwording over het belang van deze bossen en creëren ze zelfs werkgelegenheid.

Inmiddels bezit Oasebos een kleine 300 hectaren. We kunnen een groot deel van de biodiversiteit nog steeds redden als we nog meer gebieden aankopen en beheren en daar kan jij bij helpen!

Bekijk onze assortiment en bescherm vandaag nog 1 m² van het kostbare regenwoud met je gloednieuwe Sunflake product!

Meer leren over Oasebos? Bezoek dan hun website!