Wat is AirBNB & Hoe werkt het?

Airbnb is laatst veel in het nieuws geweest. Airbnb zou slecht zijn voor appartementen en hoteleigenaars. Tegelijkertijd wordt er vol lof gesproken over de oneindige mogelijkheden die airbnb voor reizigers openstelt. Waar komt de kritiek vandaan en waar is de uitstekende reputatie van airbnb onder reizigers op gebaseerd? Dat en meer lees je in dit artikel. Maar eerst beginnen we met wat Airbnb ook alweer precies is en noemen we wat voordelen die Airbnb biedt aan reizigers.

Wat doet Airbnb?

Airbnb is opgericht in 2008 en is afgekort voor Air Bed & Breakfast. De naam zegt het eigenlijk al: je boekt via Airbnb online een Bed & Breakfast. Zij zijn het platform dat de communicatie tussen de huurder en verhuurder mogelijk maakt. De eerste communicatie (beschikbaarheid bekijken en dergelijke) vinden plaats op de website van Airbnb, de boekingen en betalingen eveneens. Meestal verblijf je via Airbnb niet zomaar in een Bed & Breakfast. Je verblijft bij een particuliere verhuurder, die als hobby maar vooral als extra inkomen, een ruimte verhuurt voor gasten. Dit kan in zijn eigen huis zijn, in een kamer, in een appartement of een andere ruimte. Zelfs kastelen worden via Airbnb verhuurt. Dat is tegelijkertijd ook de kracht van Airbnb: je komt op unieke plekken en kan in persoonlijk contact komen met de verhuurder, als hij er is.

Meld je nu aan en ontvang €34 tegoed voor je eerste boeking via AirBNB

De voordelen van Airbnb

Je kunt overal terecht komen. En goedkoop. Althans, dat is de reputatie die Airbnb heeft opgebouwd en het is een aanname onder veel reizigers. Maar is dit echt waar?

Onderzoek van het financieel dagblad wijst uit dat alleen al overnachtingen in Amsterdam via Airbnb om en nabij € 143 per overnachting kosten. Dit is niet goedkoper dan de hotels. Dat neemt niet weg dat sommige verhuurders via Airbnb goedkoper zijn dan hotels en appartementen. Dat kan tot tientallen euro’s schelen. Businessinsider geeft met een onderzoek aan hoe de gemiddelde Airbnb prijzen met hotelprijzen verschillen in Amerika. Vaak gaat het hier om 20 tot 40 dollar verschil.

In Nederland geeft het onderzoek aan een verschil van 50 dollar, dat wil zeggen: Airbnb is vaak 50 dollar goedkoper dan een hotel.

In Barcelona? Daar toont het onderzoek aan dat de prijs van een Airbnb schrikbarend hoger ligt dan een hotel: 312 dollar tegen 172! Pas dus op met de aanname dat Airbnb altijd goedkoper is: dat geldt zeker niet voor alle plaatsen.

Klantenbeoordelingen

Airbnb telefoon

Uiteraard kies je zelf voor je bestemming en kun je foto’s van je komende verblijf uitgebreid bekijken op de website. Ook krijg je contact met de verhuurder en kun je ervaringen van vorige reizigers uitgebreid lezen. Dit is een groot voordeel.

  • Hoe is de hygiëne en de gastvrijheid?
  • Is alles netjes geregeld en heb je geen omkijken naar administratieve zaken?
  • Heeft de verhuurder alles goed op orde en is hij vriendelijk?

Vooral in dat laatste kan nog wel eens verschil zitten.

Gastvrijheid kan een verblijf maken of breken en hoewel Airbnb een vriendelijk beleid aanmoedigt, is dit niet bij elk verblijf sprake. Maar dat kun je peilen bij de beoordelingen, ervaringen van reizigers. Filter je voorkeuren naar prijs, type van het verblijf en interesses en natuurlijk in welke buurt je wilt verblijven.

Via Airbnb kun je dus in principe op de meest afgelegen plekken op aarde terechtkomen: reis je naar de stad? Daar zijn er vaak duizenden.

Reis je naar een afgelegen dorpje? De kans is groot dat je daar ook een Airbnb vindt. Eet mee met Portugezen en ervaar daarbij de traditionele Portugese keuken, bevind je op het ijs rondom Reykjavik en ervaar de Ijslandse gewoonten en cultuur. Of loop je toch liever door de straten van San Fransisco en beleef je het nachtleven? Dit is waar Airbnb zich heel goed voor leent.

Een Airbnb biedt in dat soort gevallen uitkomst omdat een Airbnb contact tussen de host en de reiziger kan bewerkstelligen. Persoonlijk contact. Je bevindt je immers vaak in een ruimte die eigendom is van de verhuurder. Natuurlijk zijn er hosts die enkel voor het geld gasten ontvangen. Dat zijn er meer dan je denkt. Maar uiteraard zijn er heel vriendelijke hosts die een reiziger graag willen rondleiden in hun stad of dorp en de reiziger willen laten delen in hun leefervaring. Dat is waarvoor Airbnb zo vaak geprezen wordt door reizigers. Omdat iedereen een host kan worden en verblijven van reizigers op social media worden gedeeld, is de populariteit onder de consument enorm toegenomen.

Meld je vandaag aan en ontvang €34 tegoed voor je eerste boeking via AirBNB

Naamsbekendheid

De populariteit en naamsbekendheid van Airbnb is de laatste jaren via social media geëxplodeerd. Het bedrijf heeft, geloof het of niet, op het moment meer dan 150 miljoen gebruikers wereldwijd en werd in grote mate gebruikt door backpackers, een overwegend jong publiek. Maar tegenwoordig maken ook 50+-ers gebruik van Airbnb en mensen in de 30 en 40. Airbnb geeft aan op dit moment via particuliere verhuurders meer dan 3 miljoen accommodaties aan te bieden, in meer dan 65.000 steden, in meer dan 191 landen en laat zelfs weten in meer dan 1.400 kastelen te verhuren: zij bieden unieke locaties aan, bijna overal ter wereld. En dat lijkt de komende jaren niet te gaan veranderen. Of toch wel? De toenemende ontevredenheid onder hoteleigenaars lijkt toe te nemen.

De nadelen voor hotels

Het moet gezegd worden: hoteleigenaars zijn niet blij met Airbnb. Hun hotels worden minder volgeboekt, vooral op plekken als Gran Canaria, Egypte en Turkije is dat het geval. Maar ook campings in Frankrijk, Spanje en Engeland ervaren de populariteit van Airbnb. Mensen kiezen blijkbaar liever voor de ‘persoonlijke’ ervaring die zij via Airbnb krijgen en laten daarmee de reguliere verblijfplaatsen links liggen. Dit kost hoteleigenaren veel geld en heeft er zeer recentelijk voor gezorgd dat hoteleigenaren in Gran Canaria hun hotels moeten gaan sluiten, mits de populariteit van Airbnb zo blijft. Oneerlijke concurrentie?

Maatregelen

Als voorbeeld van toenemende maatregelen tegen Airbnb op wereldwijde schaal kan Amsterdam genoemd worden. Het financieel Dagblad rapporteert dat in 2016 Airbnb in Amsterdam een toename van 475% heeft gekend in boekingen. Amsterdammers zelf hebben geklaagd over overlast en natuurlijk hoteliers over oneerlijke concurrentie.

Een maatregel van de gemeente is geworden dat niet meer dan 4 verhuurders tegelijkertijd in een ruimte mogen overnachten. Dit om te voorkomen dat er teveel reizigers op één plek terecht komen. Ook mag een ruimte niet meer dan 60 dagen per jaar worden verhuurd. Amsterdam is daarnaast koploper in het afdwingen van een toeristenbelasting betaald door Airbnb. Dat was in 2015 om en nabij vijf miljoen. Desondanks is Airbnb in de hoofdstad populair en groeit het extreem: 725 honderdduizend overnachtingen in 2015.

Airbnb Tips

Waar moet je zoal nog aan denken als je verblijft in een Airbnb? Hier lees je een aantal tips van reizigers op een rij.

  • Voel aan of het veilig voelt. Er zijn vervelende verhalen van reizigers die van Airbnb gebruikt hebben gemaakt naar boven gekomen. Maar omdat je nu ervaringen kunt lezen over een host kun je je veiligheid vergroten.
  • Wat is inbegrepen en wat niet? Een airbnb is geen hotel! Zorg ervoor dat je die vragen stelt en beantwoord krijg van de host, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
  • Ken de regels van de host. Je verblijft vaak in een ruimte waar hij woont, dus dan is het prettig als gasten zich naar zijn regels schikken. Voorkom ongemakkelijkheden en zorg ervoor dat je op de hoogte bent.
  • Een open blik is het halve werk. Kom je terecht bij een host die best intensief kan en wil zijn wat betreft contact? Of heb je een host die toch wat afstandelijker is? Waar je ook terecht komt: probeer je een beetje aan te passen aan het ritme, geluid en het gevoel van de plek. Zo heb je grote kans dat de host open is voor een drankje, een praatje of zelfs een dagje in de stad. Ook een host die enkel een verblijfplaats aanbiedt en verder geen contact wil met zijn gasten zijn welkom op Airbnb.

In het kort

Airbnb biedt veel mogelijkheden voor reizigers. Van unieke plaatsen tot een goedkope overnachting. Van persoonlijk contact met de host tot een grote mogelijkheid om uit te kiezen waar je terecht komt. Enige nadelen zijn vooral voor hoteliers en bewoners te merken: oneerlijke concurrentie en overlast zijn genoemde opmerkingen. Ook voor de reizigers kunnen er nadelen zijn: een prijs die niet zóveel goedkoper is, minder faciliteiten dan in een hotel en het blijft een verassing waar je terecht komt. Overweeg je dus Airbnb te gebruiken, doe dan goed onderzoek, stel vragen en luister naar andere reizigers!

Ontvang €34 voor je eerste reis

Meld je gratis aan en ontvang €34 korting op je eerste reis. Ontdek één van de vele unieke en mooie accommodaties die Airbnb te bieden heeft!

Bekijk de best verkochte reisartikelen

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 542 reviews.