Welke schelpen mag je meenemen als souvenir?

Wandelend over een leuk marktje in Indonesië vind je verschillende leuke souvenirs. Een ivoren beeldje van een giraf, een mooi sieraad waarvan de verkoper je trots vertelde dat het gemaakt is van olifantenhaar en een prachtige grote schelp.

Van ivoor weet je toevallig dat het niet mee mag naar Nederland maar het sieraad is perfect voor je zus en die schelp staat mooi op dat ene kastje in de woonkamer. Op het vliegveld wordt toch je tas geleegd en raak je de schelp en het armbandje kwijt aan de douane. Van het armbandje snap je achteraf. Dom, olifantenhaar, dat had je kunnen weten. Maar van de schelp sta je toch even te kijken.

Welke schelpen mag je wel meenemen? En welke schelpen niet? Wat zijn de regels?

CITES wetgeving

Als je een souvenir koopt moet je altijd rekening houden met de CITES wetgeving waar de douane naar handelt. Cites staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna. Deze wetgeving is een overeenkomst tussen 182 landen en de Europese Unie om te voorkomen dat beschermde dieren en planten uitsterven. In deze wetgeving staat beschreven wat wel en niet mag worden verhandeld, vervoerd, verzameld en gehouden. (bron)

Deze wet bepaalt dus welke schelpen je mag meenemen en welke niet. Om producten mee te mogen nemen die beschermd zijn heb je een uitvoervergunning of certificaat nodig. Op www.cites.org vind je de autoriteiten waar je terecht kan om dit te regelen.

Welke schelpen en andere producten mag je niet meenemen?

Het is soms moeilijk om in te schatten wat je kan meenemen terug naar Nederland. Toch kan je online al een goed beeld krijgen van de producten die in elk geval niet mee mogen.

Wat mag niet mee?

 • Exotische planten.
 • In het geval je van plan was een aap of slang in je koffer mee te nemen: Niet doen. Dieren mogen niet mee.
 • Koraal en ivoor of voorwerpen die gemaakt zijn hiervan.
 • Het armbandje van olifantenhaar.
 • Leer van beschermde diersoorten.
 • Haarkammen van schildpaddenschild.
 • Traditionele chinese medicijnen. Deze medicijnen bevatten vaak ingrediënten van beschermde diersoorten of planten.
 • Beschermde grote schelpen.

Welke schelpen mag je wel meenemen?

Bovenstaande lijst van verboden goederen zegt dat beschermde grote schelpen niet mee mogen. Een ruim begrip, beschermde schelpen. Zo weet je nog steeds niet welke je mag meenemen. Daarnaast zijn sommige schelpen toegestaan met beperkingen.

In het kort mogen deze schelpen mee:

 • Schelpen van Strombus gigas. Deze worden ook wel Carko, Koninginnehoren, Koninginneschelp of grote Kroonslak genoemd. Hiervan mag je er maximaal 3 per persoon meenemen.
 • Schelpen van Tridacnidae (de Doopvontschelp). Ook maximaal 3 schelpen per persoon.
 • Kleine niet beschermde schelpen mogen gewoon mee. (bron)

Mag je deze schelpen meenemen

De douane app

Voordat je op vakantie gaat ga je niet precies uitzoeken wat je wel en niet mee terug kan nemen. Je weet natuurlijk niet tegen welke leuke souvenirtjes je aanloopt. Om een overzichtelijke bron van informatie te bieden heeft de douane een app ontwikkeld waarin je alle zaken omtrent je reis kan opzoeken.

Voordat je op vakantie gaat download je de app in de appstore en kan je aangeven waar de reis heen gaat. In de app vind je dan een overzicht met de zaken waar je rekening mee moet houden. Zoals het feit dat je bijvoorbeeld maar voor €430,- aan goederen mee terug mag nemen zonder belasting te betalen. En welke dieren en planten toegestaan zijn en welke niet. Ook de verboden schelpen staan uitgebreid beschreven.

Let op! Neem je iets mee wat niet mag, wordt het in beslag genomen en ontvang je een boete. Daarom is het van belang dat je van te voren checkt of dit wel kan. Zo voorkom je onnodige kosten.

 

Verblijf
Ontdek de beste accommodaties
Vliegen
Reisartikelen
Bestel de handigste reisartikelen in onze webshop.

Bekijk de best verkochte reisartikelen

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 542 reviews.