27 bezienswaardigheden in Kopenhagen – Reisgids voor beginners

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en telt ruim een half miljoen inwoners.

In deze mooie stad vind je zowel oude gebouwen als moderne architectuur. En er is voldoende te bezichtigen en te doen in de stad.

Daarom hebben we maar liefst 27 bezienswaardigheden in Kopenhagen hieronder vermeld.

Van lekker shoppen tot het bezichtigen van kastelen en van het bezoeken van musea tot het heerlijk eten van street food.

Kopenhagen heeft voor iedereen wat te bieden, van jong tot oud. In dit artikel vind je alle bezienswaardigheden in Kopenhagen die je absoluut niet mag missen.

Checklist voor jouw citytrip naar Kopenhagen

vinkje Ontdek de beste accommodaties.
vinkje Leer meer over je bestemming met een reisgids.
vinkje Ontdek je bestemming met een huurauto.
vinkje Je bestelt de handigste reisartikelen gemakkelijk online.
vinkje Je kan helaas niet overal met Euro betalen. Bestel lokaal geld eenvoudig online.

Bezienswaardigheden in Kopenhagen

1. Huisjes van Nyhavn

Nyhavn is een bekende toeristische trekpleister. Onder andere door de kleurrijke huisjes heeft de haven een typisch karakter. Naast het bezichtigen van de huizen, kun je hier ook heerlijk genieten van een drankje op één van de vele terrasjes. Tijdens je bezoek aan Kopenhagen mag je Nyhavn niet overslaan.

De huizen zijn ongeveer 300 jaar oud en het oudste huis vind je op nummer 9. Het huis werd gebouwd in 1681 en is in al die jaren goed intact gebleven. Daarnaast vind je aan het kanaal enkele historische houten boten.

Nyhavn

2. Rosenborg Slot

In Kopenhagen en de omgeving vind je meerdere prachtige paleizen, waarvan Rosenborg Slot er een van is. Het Rosenborg Slot kun je vinden in het centrum en gold vroeger als een koninklijke residentie. Tegenwoordig is het paleis opengesteld voor publiek en kun je er voorwerpen uit de Deense geschiedenis bezichtigen. Regelmatig worden er bijzondere tentoonstellingen gehouden en is het paleis voorzien van een prachtige tuin. Het is een plek om heerlijk tot rust te komen in het centrum van de stad.

Rosenborg slot

3. De Kleine Zeemeermin

Het standbeeld De Kleine Zeemeermin is wereldwijd bekend en is het hoofdpersonage uit het gelijknamige sprookje.

Het beeld is ontworpen door de kunstenaar Edward Erikson en is sinds 1913 te bezichtigen in de hoofdstad van Denemarken.

In 2010 was De Kleine Zeemeermin voor een korte periode in Shanghai te bezichtigen voor de wereldtentoonstelling.

Het standbeeld is één van de bekendste bezienswaardigheden in Kopenhagen en mag zeker niet worden overgeslagen tijdens je bezoek aan de stad.

Kleine zeemeermin

4. Christiansborg

Het Christiansborg paleis is het tweede paleis in onze lijst met bezienswaardigheden van Kopenhagen die je niet mag missen.

Hier zijn zowel het Deense parlement, het Deense Hooggerechtshof en het bureau van de Eerste minister van Denemarken gevestigd.

Daarnaast wordt enkele delen van het paleis gebruikt voor het Deense Koningshuis. Net als het Rosenborg Slot bevindt Christiansborg zich in het centrum van de stad. Het paleis is gebouwd in 1906, nadat het gebouw eerder twee keer is afgebrand. In het paleis Christiansborg bevindt zich een museum in de koninklijke stallen en op het voorplein kun je een grote fontein vinden.

Christiansborg

5. Het Nationaal Historisch Museum

We hadden al aangegeven dat Kopenhagen een stad met meerdere paleizen is.

Net buiten het centrum vind je het paleis Frederiksborg en deze stamt af uit de 17de eeuw. In het paleis kun je tegenwoordig het Nationaal Historisch Museum vinden en krijg je een goed beeld van de geschiedenis van het koninklijk huis.

Zo kun je portretten, meubels en andere voorwerpen bezichtigen uit de afgelopen eeuwen. Het Nationaal Historisch Museum mag dus zeker niet ontbreken in deze lijst met 27 bezienswaardigheden in Kopenhagen die je niet mag overslaan.

Bezoekers zijn dagelijks welkom vanaf 11:00 tot 15:00.

6. Brouwerij Carlsberg

Voor de bierliefhebbers is Carlsberg waarschijnlijk wel een bekend merk.

Carlsberg is het Heineken van Denemarken.

Het is het bekendste bier van Denemarken en tijdens je bezoek aan Kopenhagen is het mogelijk om de brouwerij van het biermerk een bezoek te brengen. Je leert tijdens de Carlsberg Experience alles over de geschiedenis van het merk.

Daarnaast mag je natuurlijk ook een glaasje bier proeven. Voor de Carlsberg Experience moet je wel 18 jaar of ouder zijn.

Carlsberg

7. Tivoli Park

Frankrijk heeft Disneyland, Nederland heeft de Efteling en Kopenhagen heeft Tivoli.

Het pretpark is opgericht in 1843 en licht in het centrum van de stad.

Het park heeft 25 attracties, waaronder vijf achtbanen. Dit lijkt misschien niet heel veel, maar het park is omringd door veel groen.

Daarom is pretpark niet het juiste woord, want je kunt er ook goed tot rust komen. Daarnaast is het ook aan te raden om het park ‘s avonds te bezoeken.

Het park wordt namelijk verlicht met meer dan 100 duizend lampen en dit zorgt voor een magische belevenis.

Tivoli park

8. Kastellet

De Kastellet is volgens ons één van meest bijzondere bezienswaardigheden in Kopenhagen. De voormalige citadel werd in 1662 gebouwd in opdracht van Frederik III. Het gebouw behoort in Noord-Europa tot één van de best bewaarde vestingwerken. Bij een bezoek aan de Kastellet kun je verschillende historische gebouwen bezoeken.

Kronborg castle, Kastellet

9. De tuin van de Royal Library

In de buurt van het Christiansborg vind je de Royal Library.

De koninklijke bibliotheek wordt door veel toeristen overgeslagen, maar is volgens veel inwoners van Kopenhagen één van de mooiste plekken in de stad.

De tuin van de Royal Library en is volgens ons een echte must tijdens een bezoek aan de stad. De tuin ligt in het centrum van de stad en in de buurt van verschillende andere bezienswaardigheden in Kopenhagen, dus een bezoek aan de tuin van de bibliotheek is eenvoudig mee te pakken.

10. Churchill Park

In de buurt van de Kastellet en de Kleine Zeemeermin, vind je het Churchill Park.

Het park is erg populair bij wandelaars en joggers, maar daarnaast is het park ook perfect om tot rust te komen of voor het maken van prachtige foto’s.

Het park is in 1965 vernoemd naar Winston Churchill en ter herdenking van de hulp van het Britse leger bij de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog.

11. Strøget

Strøget is het belangrijkste winkelgebied van Kopenhagen.

Het gebied is bij het Stadhuisplein en hier kun je uren shoppen bij internationale ketens, lokale boetieks en mooi designwinkels. Naast dat je uren kunt je shoppen, kun je in dit gebied ook lekker eten en drinken.

Je vindt hier namelijk veel cafés en restaurants. Daardoor is Strøget zowel overdag als ‘s avonds een gezellig gebied. Daarnaast staat het winkelgebied bekend om de vele straatartiesten.

12. De Rundetårn (Rundetaarn)

Rundetårn heeft een bijzonder uiterlijk en is mede daardoor een populaire bezienswaardigheid onder toeristen.

De Rundetårn (Rundetaarn) wordt ook wel de ronde toren van Kopenhagen genoemd en in de toren is de oudste sterrenwacht van Europa gevestigd, welke nog steeds actief is.

De Rundetårn komt voor in meerdere sprookjes van de Deense schrijver en dichter Hans Christian Andersen.

13. Botanisk Have

Botanisk Have is de tuin van de universiteit van Kopenhagen.

Daarnaast is de tuin onderdeel van het Nationaal Natuurhistorisch Museum.

Het park beschikt over vele kassen, die dateren uit de 19de eeuw en samen met de tuin meer dan 13 duizend soorten planten huisvesten.

Sommige van deze kassen zijn voor het publiek toegankelijk. De tuin is niet het gehele jaar te bezichtigen. Bezoekers zijn dagelijks welkom in de maanden mei tot september.

Botanisk Have

14. Nationaal Museum voor Cultuurhistorie

Het Nationaal Museum voor Cultuurhistorie is gelegen in het hart van Kopenhagen.

Het museum is het grootste cultuurhistorisch museum en is voor iedereen gratis toegankelijk.

In het Nationaal Museum voor Cultuurhistorie kom je meer te weten over de geschiedenis van het land.

De geschiedenis vanaf 14 duizend jaar geleden tot de vorige eeuw komt hier aan bod.

De exposities worden aan de hand van kunstvoorwerpen, schilderijen en foto’s getoond en is zowel geschikt voor kinderen als voor volwassenen. De kinderen kunnen in de leerzame speelruimte meer leren over de geschiedenis.

De informatie van de bezichtigingen in het Nationaal Museum voor Cultuurhistorie worden in het Engels en Deens getoond.

Nationaal Museum voor Cultuurhistorie

15. Hans Christian Andersen Sprookjeshuis

Hans Christian Andersen (2 april 1805 – 4 augustus 1875) was een Deense dichter en schrijver en was voornamelijk bekend om zijn sprookjes.

De schrijver heeft een groot gedeelte van zijn leven in Kopenhagen gewoond. Zo heeft hij gewoond in één van de kleurrijke huisjes van Nyhavn en is de Kleine Zeemeermin afkomstig uit één van zijn sprookjes.

Het beeld is slechts 1,25 meter hoog, maar behoort tot één van de populairste bezienswaardigheden van Kopenhagen.

Daarnaast was de schrijver ook bekend van meerdere andere sprookjesfiguren, welke je terug kunt vinden in het Hans Christian Andersen Sprookjeshuis.

Hans Christian Andersen

16. Vor Frelsers Kirke

De Vor Frelsers Kirke of de Kerk van de Verlosser is gelegen vlak bij de hippie wijk Christiania.

De torenspits is maar liefst 90 meter hoog en hoewel de klim ernaartoe best zwaar is, is het uitzicht het zeker waard.

Zo krijg je een prachtig uitzicht over zowel de nabijgelegen wijk Christiania als de rest van Kopenhagen. De kerk is gebouwd in de 17e eeuw en de toren is ongeveer 100 jaar later gebouwd.

Vor Frelsers Kirke

17. Paleizencomplex Amalienborg

In de 18de eeuw werden vrijwel vier identieke paleizen gebouwd. Dit werd in opdracht van de Deense adel gedaan en de paleizen zijn te bezichtigen in de wijk Frederiksstaden.

50 jaar na de bouw van de paleizen, werden ze bewoond door de koninklijke familie.

Tegenwoordig is in het Christian VIII-paleis het Amalienborg Museum gevestigd. Dit museum is voor iedereen toegankelijk. Het Christian IX-paleis geldt als de residentie van koningin Margrethe II en prins Hendrik.

Amalienborg palace

18. Fietsen in Kopenhagen

Wil je de bezienswaardigheden in Kopenhagen per fiets bezichtigen? Dan heb je geluk.

De stad beschikte over veel goede fietspaden en deze brengen je naar alle belangrijke straten en wijken.

Je kunt in Kopenhagen eenvoudig een fiets huren of je kunt kiezen om een fietstocht met een gids te boeken. Het huren van een fiets in Kopenhagen is een echte aanrader.

Fietsen in Kopenhagen

19. Pretpark Dyrehavsbakken

Net buiten Kopenhagen ligt het pretpark Dyrehavsbakken. Dyrehavsbakken vertaald naar het Nederlands betekent “hertenpark”.

Het park is gratis te bezoeken, maar voor elke attractie dien je wel afzonderlijk te betalen.

Het bijzondere aan het pretpark, is dat het waarschijnlijk het oudste – en nog bovendien bestaande – pretpark ter wereld is. Ga bijvoorbeeld in één van de vele gave achtbanen, waarvan de oudste al sinds 1932 in gebruik is.

20. De wijk Christiania

Christiania is een wijk in Kopenhagen en is een bezoek zeker waard. De wijk is opgericht in de jaren 70 door een groep hippies.

De groep kraakte in 1971 de kazerne in Bådmandsgade en hier is de vrijstad ontstaan. De overheid liet het ontstaan van vrijstad toe.

Tegenwoordig wonen er in een vrij hechte gemeenschap ongeveer 1000 mensen. De gemeenschap heeft onder andere zijn eigen regels, school en supermarkt.

21. Het stadhuis van Kopenhagen

Op het centrale Stadhuisplein vind je het stadhuis van Kopenhagen.

Niet heel bijzonder zul je misschien denken, maar dit enorme gebouw is zeker het bezichtigen waard.

Het gebouw dateert uit 1905 en huisvest de burgemeester en de gemeenteraad. Het gebouw is voorzien van een toren van maar liefst 105 meter hoog. Hiermee is de toren het hoogste gebouw van de stad.

Bezoekers kunnen de top van de toren bezichtigen. Je moet hiervoor wel 300 treden bewandelen, maar je wordt wel beloond met een schitterend uitzicht over het stadscentrum. Voor degene die dit liever overslaan, kun je ook alleen het stadhuis bezoeken.

Het stadhuis van Kopenhagen

22. Ny Carlsberg Glyptotek

De Ny Carlsberg Glyptotek is een kunstmuseum dat in 1888 voor het eerste te bezichtigen was.

Het museum is opgericht door Carl Jacobsen, de zoon van de oprichter van het biermerk Carlsberg en bevat de persoonlijke kunstcollectie van Carl Jacobsen zelf.

In het museum is onder andere historische beelden uit het oude Egypte, Griekenland en Rome te bewonderen. Ook staan er enkele werken van beeldhouwers als Rodin en Degas tentoongesteld.

Daarnaast vind je er ook veel belangrijke schilderijen uit onder andere de Deense Gouden Eeuw.

Ny Carlsberg Glyptotek

23. Street food markt Reffen

De streetfood markt kun je vinden op een oud industriegebied in Refshaleøen. Als bezoeker heb je de keuze uit maar liefst 50 verschillende eetkraampjes. De gerechten die je er kunt vinden lopen uiteen en is zeker een bezoekje waard.

24. Copenhagen Opera House

Tegenover het Koninklijk Paleis is het Opera House gelegen. Het operagebouw ziet er schitterend uit. Daarnaast schijn je tijdens een voorstelling een ontzettend goed akoestiek geluid te horen.

Wanneer je geen zin of tijd hebt om een voorstelling bij te wonen, kun je ook een tour door het gebouw volgen.

Copenhagen Opera House

25. Latinerkvarteret

Het Latinerkvarteret is een stijlvolle wijk dat bekend staat om zijn kleurrijke gebouwen.

Daarnaast vind je in deze wijk tweedehands winkels, antiquariaten, stripwinkels en andere bijzondere winkels. Vooral wanneer je voor een langere periode de stad bezoekt, behoort Latinerkvarteret tot één van de bezienswaardigheden in Kopenhagen dat een bezoek zeker waard is.

Latinerkvarteret

26. Papirøen (Street food)

Net als bij de streetfood markt in Refshaleøen, kun je ook hier heerlijk genieten van het lekkerste streetfood.

De streetfood markt is gevestigd in een oude opslagloods voor papier. Tegenwoordig vind je er 35 eetkraampjes, variërend van de Aziatische keuken tot de Zuid-Amerikaanse keuken. Gerechten van over de hele wereld zijn hier te vinden.

27. Rondvaart op de grachten

Ook via het water kun je de bezienswaardigheden in Kopenhagen bezichtigen.

Boek een boottochtje vanaf het water om de stad op een andere manier te bekijken.

De koning Christian IV was groot bewonderaar van Amsterdam en wou met het aanbrengen van de kanalen Kopenhagen een beetje de uitstraling van Amsterdam meegeven.

Daarnaast hadden de grachten ook een praktische reden. Namelijk het beschermen van de Koninklijke Deense Marine vloot.

Tegenwoordig kun je op verschillende plekken van de kanalen een tour bijwonen en de stad verkennen vanaf het water.

Rondvaart op de grachten

Het weer in Kopenhagen

Kopenhagen is omringd door zee en het is daarom niet vreemd dat er een koel zeeklimaat heerst. Hieronder vind je de gemiddelde temperaturen van Kopenhagen per maand weergeven:

jan feb mar apr may jun jul aug sep oct nov dec
-1 °C 0.5 °C 2.5 °C 6.5 °C 11.5 °C 15.5 °C 17.5 °C 17 °C 13.5 °C 10 °C 5.5 °C 2 °C

 

Verblijf
hotel-icon

Ontdek de beste accommodaties
Vliegen
vliegtuig-icon

Vliegtickets v.a. €75? Vind de goedkoopste vliegtickets
Reisartikelen
koffer-icon

Bestel de handigste Sunflake reisartikelen

Bekijk de best verkochte reisartikelen

Misschien vind je dit ook interessant?

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 1528 reviews.
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]