8 Tips voor een bijzondere stedentrip naar Krakau

Stedentrip KrakauKrakau is met ruim 760.000 inwoners de tweede stad in Polen, net achter de hoofdstad Warschau. Krakau wordt jaarlijks door grote aantallen toeristen en reizigers bezocht, vooral vanwege de bijzondere sfeer en uitstraling van de stad.

Zo beschikt Krakau nog over een echt Middeleeuws stadscentrum, maar ook het eten en de omgeving van de stad wordt geroemd.

In de buurt van Krakau zijn bovendien nog een aantal bijzondere activiteiten te vinden.

Zo is een bezoek brengen aan het concentratiekamp Auschwitz er absoluut één die je een gedenkwaardige ervaring zal opleveren. Ook de gezellige Lakenhallen en de communistische wijk Nowa Huta zijn zeker het bezoeken waard.

Wat er nu precies allemaal te beleven valt in deze historische stad, en wat je absoluut niet mag missen lees je hieronder!

Tip #1 Ontdek het Middeleeuwse centrum  

Krakau wordt ook wel de ‘Koningsstad’ van Polen genoemd.

Dat is ook niet heel opvallend als je kijkt naar wat de stad allemaal te bieden heeft. Voornamelijk het Middeleeuwse centrum van de stad heeft ervoor gezorgd dat Krakau deze bijnaam heeft gekregen.

In de Tweede Wereldoorlog werd Polen dan wel jarenlang bezet door de Duitsers, dit heeft er niet voor gezorgd dat de stad in puin lag na jaren van oorlog. Het tegendeel is zelfs waar: nagenoeg alles in de stad stond na de oorlog ‘gewoon’ nog overeind. Het prachtige Middeleeuwse centrum van Krakau werd hiermee ook bespaard en is vandaag de dag nog steeds te bewonderen.

Het bijzondere stadscentrum staat vol met historische gebouwen en prachtige kerken, maar ook de straatjes zelf zijn al de moeite waard. Een wandeling door het oude stadscentrum is daarom ook een aanrader.

Checklist voor jouw stedentrip naar Krakau

vinkje Ontdek de beste accommodaties.
vinkje Je kan helaas niet overal met Euro betalen. Bestel lokaal geld eenvoudig online.
vinkje Leer meer over je bestemming met een reisgids.
vinkje Ontdek je bestemming met een huurauto.
vinkje Je bestelt de handigste reisartikelen gemakkelijk online.

Waar je ook naartoe loopt, in 99% van de gevallen kom je weer uit bij Planty. Planty is een brede groenstrook met prachtige bomen, bankjes en fonteinen. Je kan er heerlijk tot rust komen en een wandeling maken langs de plaats waar ooit de verdedigingsmuren de stad omringden.

Het centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is grotendeels autovrij gemaakt. Je kan er dus in alle rust genieten van al het moois!

Tip #2: Een bezoek brengen aan het Wawel kasteel

Het Wawel kasteel is de plek waar het allemaal begon voor de stad Krakau. Ruim 1000 jaar geleden verscheen er een burcht op een heuvel boven de plek waar nu het centrum van Krakau te vinden is. Nadat de burcht was gebouwd, begon de stad onderaan de heuvel vorm te krijgen.

Er verschenen elk jaar steeds meer woningen, kerken en andere grote gebouwen.

Door de jaren heen groeide de burcht uit tot een kasteel met woningen, kerken en uiteraard ook verdedigingswerken.

Jarenlang werd het kasteel bewoond door de Poolse koning, totdat de titel hoofdstad overging van Krakau naar de huidige hoofdstad van het land: Warschau.

Hoewel de koning niet langer verblijft in dit bijzondere kasteel, heeft het afgelopen eeuw wel nog een flinke renovatie ondergaan. Een bezoek aan het Wawel kasteel mag dan ook niet ontbreken tijdens een citrytrip naar Krakau.

Het fijne aan het kasteel is dat nagenoeg alles gratis te bezoeken is. Zo loop je overdag zonder problemen de binnenplaats op en kan je de indrukwekkende gebouwen bekijken. Ook de kathedraal is gratis van binnen te bezichtigen, en dit is dan ook echt een aanrader.

Om de kasteelkamers te kunnen bekijken is het wel nodig om een tour te boeken, maar dit is dan ook zeker de moeite waard!

Tip #3: De historie ontdekken van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Krakau ligt het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Auschwitz was het meest bekende concentratiekamp van de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk vanwege de enorme gruwelijkheden die zich heb afgespeeld in het kamp.

Hoofdzakelijk Joden, maar ook zigeuners, Russische krijgsgevangenen en homoseksuelen vonden de dood in het concentratiekamp Auschwitz.

Op het terrein van het concentratiekamp wordt je aan de hand van foto’s en tentoonstellingen de geschiedenis verteld. Grote delen van het concentratiekamp staan nog overeind en het is mogelijk om veel plekken te bekijken.

De beste manier om Auschwitz te bezoeken is door een tour te boeken inclusief een busreis. Maak ook zeker gebruik van een gids, zodat je echt het maximale uit deze speciale trip haalt.

Een wreed stuk geschiedenis van Polen, maar absoluut het bezoeken waard.

 

Tip #4: Het vervoer in Krakau

Allereerst zal je natuurlijk in Krakau moeten komen om je stedentrip te beginnen.

De beste optie is om het vliegtuig te pakken naar de luchthaven van Krakau. Het is ongeveer 2 uurtjes vliegen vanaf een Nederlandse luchthaven, en na je vlucht sta je al binnen korte tijd in het centrum van de stad.

De goedkoopste vliegtickets vind je makkelijk via Skyscanner.

Het openbaar vervoer in de stad is erg goed geregeld. Je hebt de mogelijkheid om de bus, trein of tram te pakken om door de stad heen te reizen.

Zoals al eerder gezegd is een groot gedeelte van het oude centrum autovrij gemaakt. Het is helaas ook zo dat het oude centrum grotendeels OV-vrij is, waardoor je soms een stukje moet lopen.

Dit is op zich niet zo’n heel groot probleem, want je kijkt tijdens deze wandeling je ogen uit in deze prachtige stad.

Bovendien is de stad – ondanks de ruim 760.000 inwoners – qua oppervlakte niet enorm groot. Veel plekken in het centrum zijn daarom op loopafstand, en je zult merken dat je het openbaar vervoer nauwelijks nodig zal hebben voor het grootste gedeelte van de activiteiten en bezienswaardigheden.

Tip #5: Geniet van de lage kosten in Krakau, maar neem wel voldoende budget mee

Naast de prachtige binnenstad, de bijzondere bezienswaardigheden en vele activiteiten die Krakau te bieden heeft, is er nog een reden voor veel toeristen om een citytrip naar Krakau te maken: de lage kosten.

Krakau is een stuk goedkoper dan grote plaatsen in Nederland.

Voor zowel het eten en drinken, als een accommodatie en het openbaar vervoer betaal je nagenoeg niets. Bovendien rekenen veel bezienswaardigheden geen entreeprijzen, waardoor je veel plekken gratis kan bezichtigen.

Voor het eten en drinken heb je de keuze uit 2 mogelijkheden. Zo zijn er restaurants waar je uitgebreid kan dineren, maar er zijn ook kleine eettentjes te vinden waar je goed kan eten en drinken. Bij de restaurants liggen de kosten uiteraard wat hoger, maar bij de kleine eettentjes heb je vaak voor 10 euro al een maaltijd inclusief drinken. Voor de reizigers met een klein budget is dit een ideale oplossing.

Het is overigens wel een aanrader om niet met een té klein budget op stap te gaan naar Krakau. Sommige activiteiten (zoals Auschwitz-Birkenau) brengen wel extra kosten met zich mee. Het is natuurlijk zonde om deze activiteiten of andere bijzondere bezienswaardigheden links te laten liggen omdat je met een te klein budget op stap bent gegaan.

Tip #6: Houd je aan een aantal gewoontes om je trip wat eenvoudiger te maken

In een ander land krijg je uiteraard ook te maken met andere gewoontes en regels. Het is handig om je vooraf alvast voor te bereiden op deze gewoontes om je stedentrip naar Krakau iets eenvoudiger te maken.

Zo is het in Polen niet handig om geld te geven aan bedelaars, dit kan je daarom ook beter niet doen.

Ook door rood lopen wordt absoluut niet gewaardeerd in Polen. Dit klinkt misschien logisch, maar in Nederland is het vaak geen groot probleem om door rood te lopen als er geen verkeer aankomt. In Polen wacht iedereen netjes tot het licht groen wordt, en krijg je zelfs een (vrij hoge) bekeuring voor het door rood lopen.

Het is ook goed om uit te kijken met alcohol. Zo zijn de Polen vrij streng op het gebied van alcohol nuttigen op straat. Ook met autorijden zijn ze streng: 1 druppel alcohol is al te veel om te mogen rijden.

Gelukkig zijn er ook een groot aantal positieve gewoontes te vinden. Zo staan de Polen erg open voor mensen die proberen Pools te spreken, ze helpen je hier graag bij. Daarnaast zijn de meeste Poolse mensen erg galant in de omgang. Mannen houden de deur open voor vrouwen en opstaan in de tram voor ouderen of zwangere vrouwen is de norm.

Over het algemeen is het Poolse volk erg vriendelijk en helpen ze je graag om de mooiste plekken van Krakau te ontdekken!

Tip #7: Het Poolse communisme in Nowa Huta

Het is geen geheim dat het voormalig Oostblok een voorstander was van het communisme.

In veel oostelijke landen werd het communisme nageleefd en zijn er op dit moment nog steeds sporen van te zien.

Zo ook in de wijk Nowa Huta. Deze historische wijk bereik je na een tramrit van ongeveer een half uur. Hoewel het maar een half uur in de tram is, lijkt het alsof je in een compleet ander land terecht bent gekomen. De inwoners van Krakau zien de wijk Nowa Huta dan ook bijna als een aparte stad.

Vandaag de dag is het een rustige woonwijk zoals vele anderen, maar de communistische gedachtegang is op veel plekken in de wijk nog terug te zien. Denk aan brede wegen voor militaire parades, pleinen waar vroeger standbeelden stonden van de leiders en grote gebouwen voor de arbeiders van de wijk.

Het is zeker bijzonder om de wijk te bezoeken tijdens een stedentrip door Krakau. Overigens is het wel een aanrader om met een gids op pad te gaan, op deze manier kom je echt alles te weten over de geschiedenis van de wijk en het voormalig Oostblok!

Tip #8: Heerlijk shoppen in de Lakenhallen

De Lakenhallen zijn te vinden op het grote marktplein in het centrum van Krakau. De Lakenhallen zijn al in de 13e eeuw gebouwd en het gebouw wordt vandaag de dag nog steeds actief gebruikt. Dit is extra bijzonder als je bedenkt dat de Lakenhallen in 1555 te maken kreeg met een grote brand, waardoor het gebouw ernstig beschadigd raakte.

Inmiddels zijn de Lakenhallen weer helemaal opgebouwd en gerenoveerd en is er voldoende te beleven. Waar vroeger kooplui hun goederen verkochten en kochten, heeft het gebouw op dit moment een iets andere functie.

De lakenhallen zijn nog steeds een plek waar gehandeld wordt, maar de kraampjes zijn nu meer gericht op souvenirs en leuke producten voor de toeristen. Naast de kraampjes vind je er ook het Nationaal Museum van Krakau terug. Heerlijk om even een middagje te shoppen en meteen iets over de geschiedenis van de stad te leren.

Samen met alle andere bijzondere plekken en activiteiten maken ze Krakau een perfecte stad voor een stedentrip!

Op zoek naar een goede accommodatie? Via Booking.com vind je het grootste aanbod en kan je bijna altijd gratis annuleren.

Reisartikelen
koffer-icon

Bestel de handigste Sunflake reisartikelen
Vliegen
vliegtuig-icon

Vliegtickets v.a. €75? Vind de goedkoopste vliegtickets
Valuta
valuta-icon

Je kan helaas niet overal met de Euro betalen. Bestel eenvoudig de lokale valuta online

Bekijk de best verkochte reisartikelen

(7) 9.9914.99
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

Beste reistijd Belize, Eilanden, Stranden en Natuur

De beste reistijd Belize is in de maanden november tot en met april. Tijdens deze [...]

Beste reistijd Uruguay, Montevideo en Stranden

De beste reistijd Uruguay is in de maanden november tot en met maart. Tijdens deze [...]

Beste reistijd Lissabon, de Taag en kleurrijke gebouwen

De beste reistijd Lissabon is in de maanden mei tot en met september, gedurende het [...]

Beste reistijd Florida, zon strand en shoppen

De beste reistijd Florida is in de winter- en lentemaanden, tussen december en mei. Tijdens [...]

Beste reistijd Israël – Oude Schatten én Moderne Pracht

Wanneer in het jaar is het de beste reistijd Israël te ontdekken? In dit artikel [...]

Beste reistijd Sri Lanka – van Witte Stranden tot Olifanten

De beste reistijd Sri Lanka is lastig te bepalen, want ondanks dat het land 1,5 [...]

Beste reistijd Taiwan – Prachtige Natuur en Stranden

De beste reistijd Taiwan is afhankelijk van waar je naar op zoek bent voor jouw [...]

Beste reistijd Aruba – Zwemmen in de Zee op het Feesteiland

De beste reistijd Aruba is in de lente en in de winter. Dit komt doordat [...]

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1675 reviews.