Mogen medicijnen mee op reis in de handbagage?

Niet alle medicijnen mag je zomaar meenemen op vakantie naar het buitenland.

Medicijnen heten in het Engels niet voor niks ‘drugs’ en sommige medicatie valt onder de Opiumwet. Als je met het vliegtuig reist is dan ook direct de vraag of je jouw medicijnen beter in de handbagage of in het ruim kunt vervoeren.

Ongeacht of je medicijnen onder de Opiumwet vallen of niet, het is altijd aan te raden alle medicijnen mee te nemen in je handbagage.

Waarom neem je medicijnen het beste mee in de handbagage?

In het ruim van een vliegtuig wordt de luchtdruk en temperatuur niet zo geregeld als in de cabine.

Op een paar kilometer hoogte kan het dan ook voorkomen dat de temperatuur in het ruim zakt tot onder de 0 graden.

De meeste medicijnen moeten op kamertemperatuur of koel bewaard worden. Vrieskou kan namelijk de werking van je medicijnen aantasten.

Daarnaast kan het ook fijn zijn dat je bij de controle persoonlijk kunt vertellen of documenten kan laten zien die verklaren dat die witte pilletjes of dat witte poeder gewoon mee mogen.

Op deze manier voorkom je dat je ruimbagage nodeloos wordt opengemaakt door de douane.

Medicijnen regels reizen

Welke medicijnen mag je zomaar meenemen op vakantie en welke niet?

Verdovende middelen zijn snel een probleem bij buitenlandse autoriteiten.

Sterke pijnstillers, slaapmiddelen, medicinale cannabis en bijvoorbeeld ADHD-medicijnen zijn zogenaamde opiaten en vallen onder de Opiumwet.

Op het moment dat je dergelijke opiaten wilt meenemen naar het buitenland moet je dus zorgen voor de juiste documenten om aan te tonen dat je deze middelen op voorschrift van je arts nodig hebt.

Om te weten of jouw medicijnen opiaten zijn kun je zelf kijken naar de werkzame stoffen in jouw medicijnen en of ze genoemd worden in de Opiumwet. Op lijst 1 van de Opiumwet staan bijvoorbeeld zware pijnstillers en Ritalin. Op lijst 2 vind je bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen.

Vraag voor de zekerheid je arts of apotheker

Het zelf uitzoeken of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen is nogal een gedoe, omdat de werkzame stoffen vaak complexe namen hebben als bijvoorbeeld Camezepam, Allobarbital of Methaqualon.

Zeggen jou die namen iets? Je arts of apotheker weten er veel meer vanaf en kunnen je het beste vertellen of de medicijnen als opiaat staan aangeschreven of niet.

Medicijnen mee binnen de Schengenzone met de Schengenverklaring

Speciaal voor in de Schengenzone is er de Schengenverklaring opgesteld. Dit document kun je voor je medicijnen met opiaten aanvragen bij het CAK.

De Schengenverklaring is geldig voor 30 dagen en voor maar één medicijn. Als je tussen de 30 en 90 dagen in het buitenland verblijft heb je meerdere verklaringen nodig, net zoals je voor elk medicijn een eigen verklaring nodig hebt.

Er zit een verschil tussen de EU en de Schengenzone. Landen als Noorwegen en Zwitserland zitten bijvoorbeeld niet in de EU, maar wel in de Schengenzone. Daarnaast zijn er ook nog Europese landen die niet in de Schengenzone vallen maar wel de Schengenverklaring voor je medicijnen accepteren.

In de Schengenzone zitten de landen:

 • België
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Estland
 • Finland
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Hongarije
 • Ijsland
 • Italië
 • Letland
 • Liechtenstein
 • Litouwen
 • Luxemburg
 • Malta
 • Nederland
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Polen
 • Portugal
 • Slovenië
 • Slowakije
 • Spanje
 • Tsjechië
 • Zweden
 • Zwitserland

Landen die niet in de Schengenzone zitten, maar wel de Schengenverklaring voor je medicijnen accepteren zijn:

 • Cyprus
 • Engeland (Verenigd Koninkrijk)
 • Ierland
 • Kroatië
 • Noord-Ierland (Verenigd Koninkrijk)
 • Schotland (Verenigd Koninkrijk)
 • Wales (Verenigd Koninkrijk)

Let er op dat voor de landen in het Verenigd Koninkrijk op dit moment nog niet bekend is wat er gaat veranderen na de overgangsfase van Brexit op 31 december 2020. Tot het einde van dit jaar blijven echter alle regels zoals ze nu zijn nog van kracht.

Wat moet ik doen als ik buiten de Schengenzone op reis ga?

Als je langer dan 90 dagen in het buitenland blijft heb je een Engelstalige medicijnverklaring nodig.

Als je veel medicijnen hebt die onder de Opiumwet vallen is het sowieso waarschijnlijk handiger om de Engelstalige medicijnverklaring aan te vragen, aangezien er hier geen maximum aan aantal medicijnen op zit. Voor landen die buiten de Schengenzone vallen is er geen eenduidig antwoord.

Hoewel de website van de rijksoverheid simpelweg stelt dat voor alles buiten de Schengenzone de Engelstalige medicijnverklaring voldoende is, lezen we op de site van het CAK dat we dit per land zelf bij de ambassade moeten uitzoeken.

Geeft de ambassade niet aan de Engelstalige medicijnverklaring te accepteren, dan zal je zelf contact moeten opnemen en vragen wat je specifiek moet regelen. Bij het CAK leggen ze uit wat je precies moet doen en vragen.

Is een medicijnpaspoort niet voldoende?

Er bestaat ook nog zoiets als een medicijnpaspoort, maar hoewel de naam paspoort doet vermoeden dat dit om een officieel document gaat heeft deze geen kracht als het gaat om de legaliteit van jouw medicijnen.

Een medicijnpaspoort is puur een document die omlijst welke medicijnen je gebruikt en waar je gevoelig of allergisch voor bent. Zeker een handig document om mee te hebben naar het buitenland, maar bij de douane hebben ze er niks aan.

Het medicijnpaspoort is echt bedoeld voor als je medische hulp in het buitenland nodig hebt en dus als naslagwerk voor het medische personeel.

medicijn paspoort

Hoe vervoer ik mijn medicijnen het best op reis?

Het is aan te raden je medicijnen altijd, of ze nu onder de Opiumwet vallen of niet, in hun originele verpakking mee te nemen.

Hiermee is het duidelijk dat het om medicijnen gaat en niet om andere ‘drugs’.

Daarnaast is het goed om medicijnen altijd snel en overzichtelijk bij de hand te hebben. Op reis ontstaat er al gauw chaos en bij medicijnen wil je geen fouten maken. Alle doosjes dus gewoon in een zijvakje van je koffer stoppen is dus niet handig. Want dan zit je nog met losse spullen als je bijvoorbeeld je medicatie mee moet nemen als je op restaurant gaat.

Voor je het weet zit het ene doosje pillen in je handtas, de andere in de strandtas en heb je nog een vergeten losse strip in je broekzak zitten van tijdens die lange wandeling.

De kabel organizer to the rescue

We hadden er zelf nog geeneens aan gedacht, maar plots kregen we deze geniale foto in onze inbox.

Onze kabel organizers blijken namelijk perfect dienst te doen als medicijntas. Alles is mooi overzichtelijk weg te stoppen en als je ergens heen gaat steek je de kabel organizer eenvoudig in je handtas of dagrugzak.

Op deze manier houd je alles mooi overzichtelijk en veilig bij elkaar, zodat je bij de terugreis niet plots met een boze douane beambte te maken krijgt die ergens nog een losse strip pillen tevoorschijn tovert en niet vertrouwt.

Ook kun je de kabel organizer op deze manier eenvoudig in je handbagage steken en los op de band leggen bij de scanners, zodat alle medicijnen mooi bij elkaar door de douane gecontroleerd kunnen worden. Ideaal dus.

Bekijk hier onze kabel organizers en organiseer ook jouw medicijnen op een handige manier.

Medicijnen mee op reis

Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat.

Hoewel we in dit artikel geprobeerd hebben je zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat de regels zijn omtrent het meenemen van medicijnen op vakantie kunnen regels natuurlijk veranderen.

Vraag dus voordat je op reis gaat zelf altijd na bij je arts en apotheker of controleer zelf de meest recente regelgeving op de website van het CAK.

Doe dit overigens op tijd, want hoewel het meeste snel geregeld kan zijn kan het natuurlijk net jou overkomen dat je 4 weken of langer moet wachten op de juiste papieren.

Conclusie

Medicijnen mogen dus gewoon mee in de handbagage en het is zelfs aan te raden om dit te doen.

Wel moet je erop letten of je medicijnen onder de Opiumwet vallen en je er dus een speciale verklaring voor nodig hebt. Dit kan de Schengenverklaring zijn, de Engelstalige medicijnverklaring of moeten andere speciale documenten zijn, afhankelijk van de regels van het land.
Om je medicijnen veilig en georganiseerd mee te nemen blijkt de kabel organizer dus ideaal te zijn. Nu vragen wij ons natuurlijk af; waar gebruik jij de kabel organizer eigenlijk nog meer voor dan alleen voor kabels?

Bekijk de best verkochte reisartikelen

-17%
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 543 reviews.
[{"code":""
[{"code":""
"label":"Helaas
"label":"Helaas
niks"
niks"
"win":false}
"win":false}
{"code":"10OFF"
{"code":"10OFF"
"label":"10% korting"
"label":"10% korting"
"win":true}
"win":true}
{"code":"FREESHIPPING"
{"code":"FREESHIPPING"
"label":"5% korting"
"label":"5% korting"
"win":false}
"win":false}
{"code":"15OFF"
{"code":"15OFF"
"label":"15% korting"
"label":"15% korting"
"win":true}
"win":true}
{"code":""
{"code":""
"label":"Geen geluk vandaag"
"label":"Geen geluk vandaag"
"win":false}
"win":false}
{"code":"10OFF"
{"code":"10OFF"
"label":"10% korting"
"label":"10% korting"
"win":true}
"win":true}
{"code":""
{"code":""
"label":"Draai opnieuw"
"label":"Draai opnieuw"
"win":false}
"win":false}
{"code":"10OFF"
{"code":"10OFF"
"label":"10% korting"
"label":"10% korting"
"win":true}
"win":true}
{"code":"15OFF"
{"code":"15OFF"
"label":"15% korting"
"label":"15% korting"
"win":true}
"win":true}
{"code":"FREESHIPPING"
{"code":"FREESHIPPING"
"label":"5% korting"
"label":"5% korting"
"win":false}
"win":false}
{"code":""
{"code":""
"label":"Helaas
"label":"Helaas
niks"
niks"
"win":false}
"win":false}
{"code":"15OFF"
{"code":"15OFF"
"label":"15% korting"
"label":"15% korting"
"win":true}]
"win":true}]