Ontdek als backpacker het groene en gastvrije Bangladesh

Tips backpacken Bangladesh pinBangladesh is een land in Zuid-Azië dat vaak wordt vergeten door toeristen en backpackers. Dit is erg jammer, want Bangladesh heeft meer dan genoeg te bieden als backpackland. Allereerst is de omgeving en natuur van het land prachtig te noemen, overal vind je groene natuur terug dat vaak nog volledig onaangetast is. Naast de prachtige natuur beschikt Bangladesh ook over een enorm vriendelijke bevolking. De inwoners zien graag toeristen en backpackers komen en schieten je maar al te graag te hulp waar het kan.

Bovendien is Bangladesh erg divers. Zo kan je er genieten van de vrij drukke steden en vele activiteiten, maar is het ook mogelijk om heerlijk te relaxen aan één van de stranden. Daarnaast beschikt Bangladesh over het grootste mangrove woud ter wereld. Een prachtige omgeving die je zeker niet mag missen tijdens een trip door het land.

Veel positieve dingen, dus is het tijd om een aantal handige tips voor je op een rij te zetten!

Tip #1: Je reis beginnen in de chaotische hoofdstad Dhaka

Dhaka is de hoofdstad en met ruim 18 miljoen inwoners ook meteen de grootste stad van het land. Het enorme aantal inwoners geeft al een klein inzicht in de sfeer van de stad. Dhaka is namelijk een enorm drukke en chaotische stad. Je reis zal dankzij het vliegveld van Dhaka waarschijnlijk hier beginnen, maar het is een stad waar zeker niet iedereen zich op zijn of haar plek zal voelen.

Goedkope accommodaties vind je er niet veel terug, de stad is nog niet ingesteld op toerisme en daarom zijn er vaak alleen iets duurdere opties beschikbaar. Dit is op zichzelf geen probleem, want het is goed om in Bangladesh niet teveel aan besparen te doen. De eisen voor hygiëne liggen een stuk lager dan bij ons en het is daarom echt een aanrader om voor de beste optie te kiezen. Dit geldt voor accommodaties, maar ook bijvoorbeeld voor het eten en drinken. De prijzen zijn alsnog een stuk lager dan we gewend zijn in Europa, voor je budget leveren deze luxere opties dus vaak geen grote problemen op.

Voor iedereen die goed om kan gaan met de drukte van de stad zijn er gelukkig ook nog een aantal leuke activiteiten en bezienswaardigheden terug te vinden. Zo zijn de oude wijken van de stad een echte aanrader. Een wandeling maken door de smalle steegjes en straten van deze wijken geeft een bijzondere ervaring. Houd er wel rekening mee dat je op veel plekken zal worden aangekeken, de bevolking komt nu eenmaal niet vaak in aanraking met grote aantallen toeristen en ze willen daarom ook maar al te graag de aandacht van toeristen hebben.

Vergeet ook zeker geen ritje te maken met een riksja. Je komt op een vrij rustige wijze op je bestemming aan en hebt gelijk een bijzondere ervaring te pakken. Een riksja vinden is overigens geen probleem aangezien er liefst 400.000 (!) van rondrijden door de stad.

Naast de oude wijken en leuke ritjes met de riksja zijn ook de markten een echte aanrader. Je kan er heerlijk goedkoop shoppen en komt allerlei unieke producten tegen. De New Market is de grootste markt van de stad en het is zeker de moeite waard om hier eens te gaan kijken.

Tip #2: De groene theeplantages van Srimangal

Voor de meest groene en prachtige theeplantages van Bangladesh kan je terecht in het gebied Srimangal. Srimangal is een groot uitgestrekt gebied dat beschikt over een prachtige natuur en een enorm aantal groene theeplantages. Je kijkt werkelijk op elke plek je ogen uit. Dankzij de zogenaamde ‘Seven layer tea’ is de populariteit van het gebied in een stroomversnelling gekomen. Na een mislukte oogst van een theeplantagehouder werd er namelijk de optie bedacht om thee met zeven verschillende lagen te maken. Deze speciale soort thee zorgde ervoor dat er vanuit het binnenland veel toeristen naar het gebied trokken. Tegenwoordig zijn er ook buitenlandse toeristen te vinden, al ligt dit aantal net als in de rest van Bangladesh niet erg hoog.

Deze bijzondere en heerlijke thee moet je zeker een keer uitproberen tijdens je trip door Srimangal, maar het is absoluut niet de enige reden om naar het gebied te trekken. Huur gerust een keer een fiets of een scooter om de wonderschone omgeving op een rustige manier te ontdekken!

Tip #3: Maak kennis met de enorm vriendelijke bevolking

Grote aantallen toeristen of backpackers zal je in Bangladesh naar alle waarschijnlijkheid niet tegenkomen. Dit zorgt voor een groot contrast met landen als Thailand, Cambodja of Indonesië, landen waar jaarlijks enorme aantallen toeristen en backpackers naar toe trekken. Toch levert dit ook positieve kanten op. De bevolking van Bangladesh komt niet veel in aanraking met (Westerse) toeristen en het zorgt ervoor dat ze enorm hun best doen om het land zo goed mogelijk te promoten.

Het grootste gedeelte van de inwoners kijkt daarom zijn ogen uit als je langsloopt, het is goed om er rekening mee te houden dat dit op de meeste plekken zal gaan gebeuren. Verder zijn ze erg vriendelijk en helpen ze je graag met het vinden van goede restaurants, bijzondere plekken en fijne accommodaties. Met behulp van een riksja brengen ze je maar al te graag naar de plaats van bestemming.

Maak daarom gerust een keer een praatje met deze mensen, je zult merken dat het in de meeste gevallen erg goed wordt ontvangen. Bovendien leer je meteen de cultuur en de gedachtegang van de inwoners kennen!

Overigens is het wel goed om iets alerter te zijn op het gebied van veiligheid. Bangladesh is nog steeds een land waar je over het algemeen veilig door heen kan reizen, maar het is goed om toch net even iets beter op te letten dan normaal. Dit komt voornamelijk dankzij de laatste aanslagen die hebben plaatsgevonden in het land. Het is daarom het beste om plekken met veel Westerse toeristen te vermijden en zoveel mogelijk per auto of individueel vervoer te reizen.

Tip #4: Genieten op de bountystranden van St. Martin’s Island

In het zuiden van Bangladesh kom je een aantal prachtige plekken, en voornamelijk stranden tegen. Het verschil met de vaak drukke en chaotische steden is enorm. St. Martin’s Island is een plek waar je heerlijk tot rust kan komen en echt even op een relaxte manier kan genieten van een aantal wonderschone bountystranden.

De bevolking bestaat voor het grootste gedeelte uit zeer conservatieve Moslims. Dit kan wat problemen opleveren met bijvoorbeeld zwemkleding voor vrouwen, maar gelukkig is hier een oplossing voor. Het westelijke gedeelte van het eiland is namelijk nagenoeg verlaten en geeft je dé mogelijkheid om rustig te genieten van de stranden, in bikini uiteraard!

Vergeet ook zeker je fotocamera niet mee te nemen, want het is een perfecte plek om de ene na de andere mooie foto te schieten.

Tip #5: Terug naar de basis met Nijum Dwip

Voor iedereen die tijdens het backpacken echt terug wil naar de absolute basis, is Nijum Dwip een echte aanrader. Dwip betekent eiland, en je vind hier het echte plattelandsleven terug zoals vroeger heel gewoon was. Je gaat een groot aantal jaren terug in de tijd en leert weer helemaal ‘back to basic’ te gaan.

Het grootste gedeelte van het eiland Nijum Dwip bestaat uit mangrove met daarin veel wilde dieren. Tijgers kom je helaas (misschien wel beter) niet tegen op het eiland, maar een groot aantal andere wilde dieren zal je zeker tegenkomen. Een ideale plek om even terug te gaan naar de basis en het echte authentieke backpackgevoel op te zoeken dus!

Checklist voor jouw reis naar Bangladesh

Ontdek de beste accommodaties.
Of boek je verblijf via AirnBNB (en ontvang €30 korting).
Leer meer over je bestemming met een reisgids.
Ontdek je bestemming met een huurauto.
Je bestelt de handigste reisartikelen gemakkelijk online.
Je kan er helaas niet met de Euro betalen! Bestel lokaal geld eenvoudig online.
Vaccinaties nodig? Regel het online.

Tip #6: Kies de juiste vorm van vervoer tijdens je reis

Reizen in Bangladesh is niet zo eenvoudig als reizen door de meeste Europese steden. De wegen in Bangladesh zijn in slechte staat, het verkeer is enorm chaotisch en het openbaar vervoer is meestal volgeladen met mensen en zelfs dieren. Riksja’s zijn de beste oplossing als je van plan bent om een korte tot middelgrote afstand af te leggen. Zo zijn ze ideaal om binnen de steden van A naar B te reizen. Riksja’s kosten weinig en het aanbod is bovendien erg groot, maak hier zeker gebruik van!

Voor de iets langere afstanden, als je bijvoorbeeld van plan bent om een grote afstand af te leggen binnen een stad, is het een goede optie om een CNG te nemen. Deze groen tuktuk’s brengen je redelijk snel naar de plaats van bestemming. Het is wel een aanrader om van te voren een prijs af te spreken, of om ervoor te kiezen dat er op de meter gereden wordt. Dit voorkomt problemen tijdens het afrekenen.

Voor de echte lange afstanden (bijvoorbeeld van stad naar stad) is de bus de beste optie die je kan kiezen. De kosten voor een buskaartje zijn erg laag en het is goed om een luxere versie te kiezen, denk aan een bus met airco of meer ruimte. Zoals gezegd: De wegen zijn niet in al te beste staat en het zal daarom even duren om op de plaats van bestemming aan te komen. Dit geeft je uiteraard wel de mogelijkheid om de prachtige omgeving eens goed te bekijken!

Tip #7: Hiken op de Chittagong Hill

Voor iedereen die erg avontuurlijk is ingesteld en wel van een uitdaging houdt, zijn de Chittagong Hill Tracts een echte aanrader. Je kan er op een enorm leuke wijze leren hiken en de meest spannende uitdagingen aangaan. Naast het hiken kom je ook in deze regio weer een aantal wilde dieren tegen waar je tussen kan lopen. Het is zelfs mogelijk om een aantal wilde olifanten tegen het lijf te lopen!

Je hebt de mogelijkheid om op eigen houtje het gebied te ontdekken, maar dit raden we niet aan. De beste optie is om gebruik te maken van een gids. Op deze manier kom je niet voor vervelende verassingen te staan en leer je het gebied nóg beter kennen. Om door dit gebied heen te kunnen reizen heb je overigens wel een geldig toegangsbewijs van de overheid nodig. Dit toegangsbewijs kan je halen in de gelijknamige hoofdstad van de regio: Chittagong.

Tip #8: Zorg voor het juiste visum

In veel Aziatische landen is het mogelijk om te reizen zonder een visum. In Bangladesh is dit helaas niet mogelijk en zal je, voordat je reis begint, eerst een visum moeten regelen. Dit is overigens geen groot probleem, aangezien het regelen van een visum vrij eenvoudig is. Je kan gebruik maken van de zogenaamde visa-on-arrival, waarbij je een visum aanschaft op het moment dat je aan bent gekomen in Bangladesh. Een visum kost eenmalig €37 en is 90 dagen lang geldig. Je hebt dus de mogelijkheid om 3 maanden lang door Bangladesh te reizen voordat je weer naar huis zal moeten.

Uiteraard is het ook mogelijk om een visum voorafgaand aan je reis al te kopen. Dit kan onder andere via internet.

Tip #9: Maak gebruik van de (eco-)resorts als accommodatie

De drukte van de stad en het nastaren van de lokale inwoners (ook al is het goed bedoeld), kan soms even te veel worden. Het is daarom heerlijk om even goed bij te komen en te relaxen in een goede accommodatie.

De zogenaamde (eco-)resorts geven je hier een ideale mogelijkheid toe. Deze fijne accommodaties zijn voornamelijk te vinden in de wat meer toeristische plekken, het is dus soms even goed zoeken om ze te vinden. Het zoeken is het echter meer dan waard, want je komt terecht in een prachtige natuurlijke omgeving met veel rust. Bovendien zijn ook hier de kosten zeker niet hoog te noemen. Afhankelijk van het seizoen betaal je ongeveer €12 tot €25 voor een dubbele kamer, ideaal als je samen reist dus!

Tip #10: Reis tijdens de juiste periode door Bangladesh

Bangladesh is geen land waar je het gehele jaar door heen kan reizen zonder last te hebben van de weersomstandigheden. In de periode van onze zomermaanden krijgt Bangladesh bijvoorbeeld te maken met een regenseizoen, waarin het continu blijft regenen. Dit is niet alleen erg vervelend, maar in sommige gebieden zelfs erg gevaarlijk. Zo krijgt het noorden van Bangladesh namelijk vaak te maken met grote overstromingen.

Er zijn gelukkig ook nog een aantal maanden waarin het wél fijn is om door dit mooie land heen te backpacken. De maanden oktober tot en met maart zijn de maanden waarin de omstandigheden goed zijn en je weinig te maken krijgt met regen, het regenseizoen is in ieder geval afgelopen in augustus en komt pas in juni weer om de hoek kijken. Tijdens deze fijne wintermaanden ligt de temperatuur tussen de 32 en 22 graden. Er is dus niet echte sprake van winterse temperaturen, maar het is wel een stuk aangenamer dan in de hete en vochtige zomermaanden.

Plan je reis daarom het liefste tussen oktober en maart, en geniet van al het moois dat Bangladesh te bieden heeft!

Verblijf


Ontdek de beste accommodaties
Vliegen


Vliegtickets v.a. €75? Vergelijk de goedkoopste vliegtickets
Reisartikelen


Bestel de handigste Sunflake reisartikelen

Bekijk de best verkochte reisartikelen

-17%
Bestseller
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 1225 reviews.