Gratis bezorgd boven € 45

Snelle levering

2 jaar garantie

9.4/10 Klantenbeoordeling

Wildkamperen in Duitsland; het kan wél!

Net als in Nederland is wildkamperen in Duitsland verboden.

Logisch ook wel, want in tegenstelling tot de Scandinavische landen hebben we hier meer mensen dan natuur en als iedereen overal z’n tent zou opzetten blijft er van die natuur helemaal weinig over.

Gelukkig zijn ze in Duitsland ook wel weer heel erg verliefd op hun prachtige bossen en snappen ze dat we graag daar in ons eentje in een tentje de natuur in willen. Dus net als in Nederland zijn er in Duitsland bivakzones gemaakt.

(In Duitsland is er overigens een kleine maas in de wet waardoor je wél legaal kunt wildkamperen buiten de bivakzones. Hoe je dat doet vertellen we je aan het einde van dit artikel.)

Wildkamperen in Duitsland; de bivakzones.

Paalkamperen, bivakzone, wildkampeer plekken. In Nederland alleen hebben we al veel verschillende namen voor speciaal aangeduide plekjes waar je legaal mag wildkamperen.

In Duitsland worden vooral de termen Biwakplätze, Trekkingplätze en Naturzeltplätze en Wild Zelten gebruikt. Als je deze termen googeled kun je dus in het Duits meer informatie vinden, als je na dit artikel toch nog vragen hebt. (Lang leve Google translate!)

Wat is een bivakzone eigenlijk?

Een bivakzone is een plek in de natuur waar je legaal mag wildkamperen.

Vaak zie je op bivakzones ook extra faciliteiten die je natuurlijk midden in het bos niet zult aantreffen.

Denk hierbij aan droogtoiletten, vuurplaatsen, een houten schuilconstructie en een afvalbak. De reden hiervoor is natuurlijk dat een bivakzone heel wat intensiever wordt gebruikt dat de 4 vierkante meter die je bij het echte wildkamperen lukraak uit gekozen hebt. Als iedereen rondom een bivakzone ergens in de bosjes zijn grote boodschap begint achter te laten zal de bivakzone al gauw van natuurparadijs in mesthoop veranderen.

Sommige bivakzones moet je ook voor betalen, dit doe je vaak vooraf online door je plek te reserveren. Bij eventuele controle kun je dan dus bewijzen dat je daar mag kamperen.

Het verschil tussen een klein natuurcampinkje en een bivakzone is dan soms ook klein. Het grootste verschil is dat je de bivakzone meestal volledig voor je alleen hebt (vooral als je kunt reserveren) en er natuurlijk geen campingeigenaren en receptie is.

Bij een natuurcamping zul je altijd andere mensen om je heen hebben, bij een bivakzone kun je ervaren wat het is om echt helemaal alleen met je tentje in het bos te liggen.

Wildkamperen bossen

Waar zijn de bivakzones in Duitsland?

In Duitsland zijn er publieke en particuliere bivakplekken.

De eerste zijn door de gemeente gemaakt, de tweede zijn ingericht door de eigenaren van het land.

Het aantal van deze particuliere bivakzones is overweldigend, helemaal als je beseft dat deze plekken meestal gratis zijn, waar je in Duitsland voor de publieke kampeerplekken nog regelmatig iets moet betalen.

Dat de Duitsers gastvrij zijn moge duidelijk zijn!

Checklist voor wildkamperen in Duitsland

vinkje Leer meer over je bestemming met een reisgids.
vinkje Ontdek je bestemming met een huurauto.
vinkje Je bestelt de handigste reisartikelen gemakkelijk online.
vinkje Organiseer je kleding met packing cubes
vinkje Al je kabels, opladers & elektronica organiseer je met onze kabel organizers.
vinkje Deze toilettas met haak is ideaal voor tijdens het wildkamperen
vinkje Je drankjes houd je makkelijk koud in een trendy koel rugzak. Cool he?

Particuliere bivakzones in Duitsland

De particuliere bivakzones kun je vinden op 1nitetent.com voor heel Duitsland. Schlesweg-Holstein, de provincie net onder Denemarken en boven Hamburg heeft ook een eigen website waar ze speciaal particulière bivakzones verzamelen: wildes-sh.de

1nitetent

1nitetent.com is een soort couchsurfing website, maar dan voor kampeerplekjes. Het kunnen dus kampeerplekken zijn in het bos of in een weiland, maar er zitten zeker ook plekken bij gewoon bij mensen in de achtertuin. Het leuke van deze vorm van wildkamperen is dat je veel meer in contact komt met de lokale bevolking.

Jedermannsland

Op Jedemannsland vind je ook een mooi overzicht van honderden bivakplaatsen. Je kunt zoeken per provincie en krijgt dan direct mooie fotootjes en de exacte coördinaten te zien van de plekjes. Je kunt er ook mooi filteren op faciliteiten als een toilet, drinkwater, een vuurplaats en bijvoorbeeld of je er met de auto mag komen of niet.

Wildes-sh

Wildes-sh is specifiek van de provincie Schlesweg-Holstein en heeft op dit moment zo’n 20 plekken op hun website staan.

De wildkampeerplekken hier zijn altijd op natuurplekken ingericht en zijn niet direct bij iemand in de achtertuin.

Er zijn ook wat algemene regels, maar eigenlijk zijn dat regels waar je als wildkampeerder je eigenlijk altijd aan wilt houden. Denk aan regels als ‘leave-no-trace’, geen vuur zonder aangelegde vuurplaats, geen grote groepen en aankomen zonder auto.

Publieke bivakzones in Duitsland

De publieke bivakzones kun je online vinden (en reserveren) op afzonderlijke sites van de gemeentes zelf.

Hieronder het overzicht van alle plekken, inclusief links naar de juiste websites met gedetailleerde informatie en de mogelijkheid je plekje te reserveren en te betalen waar dat moet.

Wildkamperen in Baden-Wurtemberg

 • Zwarte Woud – 6 bivakzones – reserveren & betalen

Wildkamperen in Bavaria

 • Spessart – 2 (zeer mooi ingerichtte) bivakzones – reserveren & betalen
 • Steigerwald – 10 bivakzones – reserven & betalen
 • Frankenwald – 1 bivakzone – reserveren & betalen
 • Altmühltal – 4 bivakzones – reserveren & betalen

Wildkamperen in Rheinland-Pfalz

 • Pfalz – 15 bivakzones – reserveren & betalen
 • Eifel – 6 bivakzones – reserveren & betalen
 • Soonwald – 4 bivakzones – reserveren & betalen

Wildkamperen in Saxony

Vrienden kamperen

Legaal wildkamperen in Duitsland

Zoals we al in het begin van het artikel even genoemd hebben is er in Duitsland een kleine maas in de wet waardoor je wel legaal kunt wildkamperen.

Je mag namelijk in Duitsland ten alle tijden ‘recreëren’ in de natuur.

Het is dus niet, zoals in Nederland, dat de toegang tot de natuur je ontzegt wordt tussen zonsondergang en zonsopgang.

Dat gezegd te hebben, mag je in Duitsland dus niet ‘kamperen’, wat specifiek wordt gezien als overnachten met een tent of kampeerbusje. Als je dus echt in bent voor avontuur mag je wél legaal wildkamperen in Duitsland onder de blote hemel op je slaapmatje in de slaapzak of mag je zelfs eventueel een tarp  opzetten.

Details

Per provincie zijn er wel rondom dit recht specifieke details geschreven. Het is dus wel aan te raden even online te zoeken of de streek die je in gedachten hebt speciale regulaties kent. De drie provincies waar, tijdens het schrijven van dit artikel, speciale regels voor gelden zijn:

 • Schleswig-Holstein en Hessen
  Je mag ’s nachts niet van het pad af in het bos. Dit betekent dat je dus wel je slaapmatje mag uitrollen op het wandelpad, maar dan is het natuurlijk de vraag of je dat wil. Natuur buiten het bos is wél ’s nachts vrij toegankelijk
 • Berlijn
  Naast een tent is het in Berlijn ook verboden ‘änliche Lagerstätten’ (vergelijkbare constructies) op te zetten in het bos. Daar valt een tarp uiteraard onder. De bivakzak zal waarschijnlijk een punt van discussie zijn, maar je mag dus nog steeds onder de blote hemel op je slaapmatje in de slaapzak de nacht doorbrengen.

Natuurgebieden

In de meeste natuurgebieden in Duitsland is overigens ook het recht om te bivakkeren, dus overnachten zonder tent, verboden. Uiteraard om de vaak beschermde flora & fauna van zo’n gebied te beschermen. Het is dus aan te raden om uit te zoeken wat de natuurgebieden en speciale regels zijn van de streek die je op het oog hebt. Op geodienste.bfn.de kun je eenvoudig vinden of je bestemming in een natuurgebied ligt en zo ja welke dit dan is.

Om te controleren of in dit natuurgebied bivakkeren ook verboden is voer je ‘[naam natuurgebied] Verordnung lagern’ (verordening kamperen) in op Google. Bijvoorbeeld ‘Flusslandschaft Elbe Verordnung lagern’. Krijg je een hit, dan is bivakkeren hier helaas ook verboden.

Conclusie

Ondanks dat het in Duitsland op het eerste gezicht verboden is om wild te kamperen heb je dus heel veel mogelijkheden om toch de nacht in de natuur door te brengen. Met de duizenden prachtige wandelpaden in Duitsland is wildkamperen een prachtige aanvulling op je natuurvitamientjes-boost.

Wij krijgen bij Sunflake alleszins weer de kriebels om op pad te gaan en hebben onze packing cubes al weer tevoorschijn getoverd. Deutsche Grundlichkeit is namelijk stiekem in je backpack ook wel heel erg fijn!

Reisartikelen
koffer-icon

Bestel de handigste Sunflake reisartikelen
Reisgids
reisgids-icon

Leer meer over je bestemming met een reisgids
Huurauto
auto-icon

Ontdek je bestemming met een huurauto

Bekijk de best verkochte reisartikelen

-7%
Bestseller
BlauwBlauw
DonkerblauwDonkerblauw
GrijsGrijs
GroenGroen
RoodRood
ZwartZwart
(28) 24.9926.99
-16%
BESTSELLER
BlauwBlauw
MultiMulti
ZwartZwart
(18) 35.99
-24%
Bestseller
(5) Oorspronkelijke prijs was: 24.99.Huidige prijs is: 18.99.
-6%
Bestseller
BlauwBlauw
ZwartZwart
(18) Oorspronkelijke prijs was: 31.99.Huidige prijs is: 29.99.
(9) 9.9916.99
-14%
Bestseller
DonkerblauwDonkerblauw
GrijsGrijs
ZwartZwart
(8) Oorspronkelijke prijs was: 34.99.Huidige prijs is: 29.99.
-15%
(2) Oorspronkelijke prijs was: 26.99.Huidige prijs is: 22.99.
-14%
(4) Oorspronkelijke prijs was: 34.99.Huidige prijs is: 29.99.
BlauwBlauw
ZwartZwart
(7) 59.99
-43%
(2) Oorspronkelijke prijs was: 34.99.Huidige prijs is: 19.99.

Misschien vind je dit ook interessant?

Bespaar ruimte en minimaliseer stress: je koffer vacuüm inpakken

Het inpakken van een koffer kan een stressvolle ervaring zijn, vooral als je probeert om [...]

De ultieme inpaklijst: je koffer inpakken als een pro

Koffer inpakken ingewikkeld? Niet met deze inpaklijst! Met een goed georganiseerde inpaklijst kun je stress [...]

Kleine koffer inpakken? Pas deze 10 handige tips toe

Het inpakken van een kleine koffer kan een uitdaging zijn, vooral als je ervoor wilt [...]

Beste ski handschoenen: zo blijven jouw handen warm in de sneeuw

Een goed paar ski handschoenen is essentieel voor een fijne wintersport. Je wilt natuurlijk geen [...]

Beste ijskrabber: al het ijs van je raam binnen 1 minuut

Wanneer de dagen weer langer worden gaat de temperatuur helaas ook weer naar beneden. Binnen [...]

Ontdek de beste thermosfles om je drinken altijd op de ideale temperatuur te houden

Met de dalende temperaturen krijgen we er allemaal weer zin in: een lekkere kop koffie, [...]

De beste slaapmaskers voor een optimale nachtrust. Welke kies jij?

Lig jij ook wel eens hele nachten wakker zonder een oog dicht te kunnen doen? [...]

Beste kindercamera: schiet de leukste foto’s en filmpjes op vakantie

Met de beste kindercamera kan je kind de leukste foto’s en filmpjes maken. Op het [...]

De waardering van www.sunflake.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1826 reviews.