Wildkamperen in Duitsland; het kan wél!

Net als in Nederland is wildkamperen in Duitsland verboden. Logisch ook wel, want in tegenstelling tot de Scandinavische landen hebben we hier meer mensen dan natuur en als iedereen overal z’n tent zou opzetten blijft er van die natuur helemaal weinig over. Gelukkig zijn ze in Duitsland ook wel weer heel erg verliefd op hun prachtige bossen en snappen ze dat we graag daar in ons eentje in een tentje de natuur in willen. Dus net als in Nederland zijn er in Duitsland bivakzones gemaakt.

(In Duitsland is er overigens een kleine maas in de wet waardoor je wél legaal kunt wildkamperen buiten de bivakzones. Hoe je dat doet vertellen we je aan het einde van dit artikel.)

Wildkamperen in Duitsland; de bivakzones.

Paalkamperen, bivakzone, wildkampeer plekken. In Nederland alleen hebben we al veel verschillende namen voor speciaal aangeduide plekjes waar je legaal mag wildkamperen.

In Duitsland worden vooral de termen Biwakplätze, Trekkingplätze en Naturzeltplätze en Wild Zelten gebruikt. Als je deze termen googeled kun je dus in het Duits meer informatie vinden, als je na dit artikel toch nog vragen hebt. (Lang leve Google translate!)

Wildkamperen Tip #1: Met het Wildkamperen Totaalpakket zorg je ervoor dat je optimaal kan genieten van jouw kampeertrip. Zorg voor rust & orde in jouw tent. Ontdek nu deze tijdelijke mega aanbieding (42% korting)

Wat is een bivakzone eigenlijk?

Een bivakzone is een plek in de natuur waar je legaal mag wildkamperen.

Vaak zie je op bivakzones ook extra faciliteiten die je natuurlijk midden in het bos niet zult aantreffen. Denk hierbij aan droogtoiletten, vuurplaatsen, een houten schuilconstructie en een afvalbak. De reden hiervoor is natuurlijk dat een bivakzone heel wat intensiever wordt gebruikt dat de 4 vierkante meter die je bij het echte wildkamperen lukraak uit gekozen hebt. Als iedereen rondom een bivakzone ergens in de bosjes zijn grote boodschap begint achter te laten zal de bivakzone al gauw van natuurparadijs in mesthoop veranderen.

Sommige bivakzones moet je ook voor betalen, dit doe je vaak vooraf online door je plek te reserveren. Bij eventuele controle kun je dan dus bewijzen dat je daar mag kamperen.

Het verschil tussen een klein natuurcampinkje en een bivakzone is dan soms ook klein. Het grootste verschil is dat je de bivakzone meestal volledig voor je alleen hebt (vooral als je kunt reserveren) en er natuurlijk geen campingeigenaren en receptie is.

Bij een natuurcamping zul je altijd andere mensen om je heen hebben, bij een bivakzone kun je ervaren wat het is om echt helemaal alleen met je tentje in het bos te liggen.

Wildkamperen bossen

Waar zijn de bivakzones in Duitsland?

In Duitsland zijn er publieke en particuliere bivakplekken.

De eerste zijn door de gemeente gemaakt, de tweede zijn ingericht door de eigenaren van het land. Het aantal van deze particuliere bivakzones is overweldigend, helemaal als je beseft dat deze plekken meestal gratis zijn, waar je in Duitsland voor de publieke kampeerplekken nog regelmatig iets moet betalen. Dat de Duitsers gastvrij zijn moge duidelijk zijn!

Checklist voor wildkamperen in Duitsland

Leer meer over je bestemming met een reisgids.
Organiseer je kleding met packing cubes
Al je kabels, opladers & elektronica organiseer je met onze kabel organizers.
Deze toilettas met haak is ideaal voor tijdens het wildkamperen
Je drankjes houd je makkelijk koud in 1 van onze cooltassen. Cool he?

Particuliere bivakzones in Duitsland

De particuliere bivakzones kun je vinden op 1nitetent.com voor heel Duitsland. Schlesweg-Holstein, de provincie net onder Denemarken en boven Hamburg heeft ook een eigen website waar ze speciaal particulière bivakzones verzamelen: wildes-sh.de

1nitetent

1nitetent.com is een soort couchsurfing website, maar dan voor kampeerplekjes. Het kunnen dus kampeerplekken zijn in het bos of in een weiland, maar er zitten zeker ook plekken bij gewoon bij mensen in de achtertuin. Het leuke van deze vorm van wildkamperen is dat je veel meer in contact komt met de lokale bevolking.

Jedermannsland

Op Jedemannsland vind je ook een mooi overzicht van honderden bivakplaatsen. Je kunt zoeken per provincie en krijgt dan direct mooie fotootjes en de exacte coördinaten te zien van de plekjes. Je kunt er ook mooi filteren op faciliteiten als een toilet, drinkwater, een vuurplaats en bijvoorbeeld of je er met de auto mag komen of niet.

Wildes-sh

Wildes-sh is specifiek van de provincie Schlesweg-Holstein en heeft op dit moment zo’n 20 plekken op hun website staan. De wildkampeerplekken hier zijn altijd op natuurplekken ingericht en zijn niet direct bij iemand in de achtertuin. Er zijn ook wat algemene regels, maar eigenlijk zijn dat regels waar je als wildkampeerder je eigenlijk altijd aan wilt houden. Denk aan regels als ‘leave-no-trace’, geen vuur zonder aangelegde vuurplaats, geen grote groepen en aankomen zonder auto.

Publieke bivakzones in Duitsland

De publieke bivakzones kun je online vinden (en reserveren) op afzonderlijke sites van de gemeentes zelf. Hieronder het overzicht van alle plekken, inclusief links naar de juiste websites met gedetailleerde informatie en de mogelijkheid je plekje te reserveren en te betalen waar dat moet.

Wildkamperen in Baden-Wurtemberg

 • Zwarte Woud – 6 bivakzones – reserveren & betalen

Wildkamperen in Bavaria

 • Spessart – 2 (zeer mooi ingerichtte) bivakzones – reserveren & betalen
 • Steigerwald – 10 bivakzones – reserven & betalen
 • Frankenwald – 1 bivakzone – reserveren & betalen
 • Altmühltal – 4 bivakzones – reserveren & betalen

Wildkamperen in Rheinland-Pfalz

 • Pfalz – 15 bivakzones – reserveren & betalen
 • Eifel – 6 bivakzones – reserveren & betalen
 • Soonwald – 4 bivakzones – reserveren & betalen

Wildkamperen in Saxony

Vrienden kamperen

Legaal wildkamperen in Duitsland

Zoals we al in het begin van het artikel even genoemd hebben is er in Duitsland een kleine maas in de wet waardoor je wel legaal kunt wildkamperen.

Je mag namelijk in Duitsland ten alle tijden ‘recreëren’ in de natuur.

Het is dus niet, zoals in Nederland, dat de toegang tot de natuur je ontzegt wordt tussen zonsondergang en zonsopgang.

Dat gezegd te hebben, mag je in Duitsland dus niet ‘kamperen’, wat specifiek wordt gezien als overnachten met een tent of kampeerbusje. Als je dus echt in bent voor avontuur mag je wél legaal wildkamperen in Duitsland onder de blote hemel op je slaapmatje in de slaapzak of mag je zelfs eventueel een tarp  opzetten.

Details

Per provincie zijn er wel rondom dit recht specifieke details geschreven. Het is dus wel aan te raden even online te zoeken of de streek die je in gedachten hebt speciale regulaties kent. De drie provincies waar, tijdens het schrijven van dit artikel, speciale regels voor gelden zijn:

 • Schleswig-Holstein en Hessen
  Je mag ’s nachts niet van het pad af in het bos. Dit betekent dat je dus wel je slaapmatje mag uitrollen op het wandelpad, maar dan is het natuurlijk de vraag of je dat wil. Natuur buiten het bos is wél ’s nachts vrij toegankelijk
 • Berlijn
  Naast een tent is het in Berlijn ook verboden ‘änliche Lagerstätten’ (vergelijkbare constructies) op te zetten in het bos. Daar valt een tarp uiteraard onder. De bivakzak zal waarschijnlijk een punt van discussie zijn, maar je mag dus nog steeds onder de blote hemel op je slaapmatje in de slaapzak de nacht doorbrengen.

Natuurgebieden

In de meeste natuurgebieden in Duitsland is overigens ook het recht om te bivakkeren, dus overnachten zonder tent, verboden. Uiteraard om de vaak beschermde flora & fauna van zo’n gebied te beschermen. Het is dus aan te raden om uit te zoeken wat de natuurgebieden en speciale regels zijn van de streek die je op het oog hebt. Op geodienste.bfn.de kun je eenvoudig vinden of je bestemming in een natuurgebied ligt en zo ja welke dit dan is.

Om te controleren of in dit natuurgebied bivakkeren ook verboden is voer je ‘[naam natuurgebied] Verordnung lagern’ (verordening kamperen) in op Google. Bijvoorbeeld ‘Flusslandschaft Elbe Verordnung lagern’. Krijg je een hit, dan is bivakkeren hier helaas ook verboden.

Conclusie

Ondanks dat het in Duitsland op het eerste gezicht verboden is om wild te kamperen heb je dus heel veel mogelijkheden om toch de nacht in de natuur door te brengen. Met de duizenden prachtige wandelpaden in Duitsland is wildkamperen een prachtige aanvulling op je natuurvitamientjes-boost.

Wij krijgen bij Sunflake alleszins weer de kriebels om op pad te gaan en hebben onze packing cubes al weer tevoorschijn getoverd. Deutsche Grundlichkeit is namelijk stiekem in je backpack ook wel heel erg fijn!

Reisgids
Leer meer over je bestemming met een reisgids

Bekijk de best verkochte reisartikelen

-17%
Bestseller
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 1201 reviews.