Wildkamperen in Schotland – 9 items die niet mogen missen op jouw inpaklijst

De magie van wildkamperen in Schotland

Als je ’s ochtends wakker wordt met de mistslieren langzaam weg dralend rond je tent snap je waarom wildkamperen in Schotland zo magisch is. Schotland, het land van Outlander, van mythen en sagen, van lochs, glenns, lairds, kelpies, Nessie, whiskey… en mannen in kilt natuurlijk. (Jamie Fraser, anyone?)

De grootste charme van wildkamperen in Schotland is natuurlijk dat het er volkomen legaal is. Gecombineerd met de gastvrijheid van de Schotten en de zin in een praatje is wildkamperen in Schotland gegarandeerd een succes.

Je moet alleen geen problemen hebt met het wisselvallige weer.

Het is handig om tijdens het wildkamperen in Schotland het Scandinavische gezegde ‘slecht weer bestaat niet, alleen maar slechte kleding’ ter harte te nemen. De Schotten grappen zelf dat je op een zomerse dag in Schotland alle seizoenen kunt meemaken: ’s ochtends wordt je wakker met vorst aan de grond, na een vrolijk kort lentebuitje wandel je in korte broek in de volle zomerzon om even later tijdens een herfststorm je lunch weg te kauwen.

Onder andere vanwege het weer is het belangrijk om je wildkampeer avontuur in Schotland goed voor te bereiden.

Naast je te verdiepen in de verschillende seizoenen met voor en nadelen is het belangrijk om je materiaal goed op orde te hebben. Bij Sunflake zetten we graag onze tent op tussen de heidestruiken van Caledonia en hebben we voor jou 9 items op een rijtje gezet die zeker niet in je rugzak mogen ontbreken als je gaat wildkamperen in Schotland.

1) Poncho of regenjas

Het weer is in Schotland is wisselvallig, heel wisselvallig.

De meest stabiele periode is overigens meestal in April. We hebben bij Sunflake zelf een keer kunnen zwemmen op tweede Paasdag, maar de kans op nachtvorst en zelfs sneeuw is in de Highlands dan zeker nog aanwezig. Investeren in een goede poncho of regenjas is voor wildkamperen in Schotland simpelweg cruciaal. Helemaal als je van plan bent te gaan hiken wil je niet in een goedkope regenjas weg zweten en na de regenbui net zo nat zijn als wanneer je geen jas had aangedaan.

Regenjas

Voor de hikers met rugzak is een poncho aan te raden omdat je deze het snelst aan en uit kan doen én je direct je rugzak beschermt tegen de regen. Zoals genoemd kan het weer in Schotland van geopende hemelsluizen binnen een half uur veranderen in strakblauwe lucht met zon en dan wil je die regenbescherming zo snel mogelijk weer uit hebben. Elke keer je rugzak op en af doen is, we spreken uit ervaring, geen pretje.

Daarnaast is een regenponcho multifunctioneel en kan hij in je kamp als extra zeiltje functioneren. Zet hem op in een lean-to voor een extra droge plek om onder te zitten of gebruik hem als extra grondzeil.

2) Regenbroek

Een regenjas of poncho alleen is niet voldoende. Naast dat de regen soms simpelweg horizontaal ‘valt’ ben je tijdens het wildkamperen de hele dag in de Schotse natuur. Dit betekent dat je ’s avonds bij je kampvuurtje vaak met natte grond te maken hebt en een goede regenbroek beschermt je dan tegen het vocht.

Bij Sunflake zijn we gek op regenbroeken voor fietsers. De ritsen aan de zijkant maken dat je de regenbroek aan en uit kan doen zonder dat je uit je stevige, grote wandelschoenen hoeft te stappen. Daarnaast hebben fiets regenbroeken vaak een verstevigd zitvlak wat wederom tijdens de kampvuur avonden (en ochtenden) erg praktisch is.

Wildkamperen Schotland-2

3) Een bivak zak

We blijven het noemen, maar een nat wildkampeer avontuur is simpelweg een nachtmerrie, dus jezelf voorbereiden op nattigheid blijft cruciaal.

Als je gaat wildkamperen met een bus of een stevige waterdichte tent is een bivak zak waarschijnlijk niet nodig, maar als je van plan bent echt ‘back to basics’ te gaan met een tarp is en bivak zak simpelweg onontbeerlijk als je niet ’s nachts wakker wilt worden in een natte slaapzak. Let er wel op dat je ook hier weer in een goede zak investeert, want net als met een goedkope regenjas kan condensvorming in de bivak zak zorgen dat je natter wakker wordt met zak dan zonder.

Checklist voor wildkamperen in Schotland

vinkje Leer meer over je bestemming met een reisgids.
vinkje Ontdek je bestemming met een huurauto.
vinkje Je bestelt de handigste reisartikelen gemakkelijk online.
vinkje Je kan helaas niet overal met Euro betalen. Bestel lokaal geld eenvoudig online.
vinkje Organiseer je kleding met packing cubes
vinkje Al je kabels, opladers & elektronica organiseer je met onze kabel organizers.
vinkje Deze toilettas met haak is ideaal voor tijdens het wildkamperen
vinkje Je drankjes houd je makkelijk koud in een trendy koel rugzak. Cool he?

4) Een 3 seizoenen slaapzak en mat

Ja, zelfs in hoogzomer kan er ’s nachts in de bergen vorst aan de grond voorkomen. Gecombineerd met eventueel vochtig weer is kans op onderkoeling tijdens het wildkamperen in Scotland niet onwaarschijnlijk. Hoewel ’s ochtends een pub met full Scottish breakfast nooit ver weg is, voorkom je beter om het ’s nachts te koud te hebben. Zorg dat je minimaal een slaapzak hebt met een comfort temperatuur van 0 °C.

Slaapzak

Je slaapzak kun je ‘upgraden’ door er een fleece-liner in te steken. Hiermee win je al gauw een paar graden aan warmte. Deze kunt je kant en klaar kopen of zelf maken van een goedkoop fleece deken.

Een low-budget methode voor een betere isolatie van je slaapmat is om een rolletje radiatorfolie in de bouwmarkt te kopen. Knip een strook af in de lengte van je slaapmat en leg deze op je mat, direct onder je slaapzak. Het folie reflecteert je lichaamswarmte terug waardoor je beter wederom een paar graden aan warmte wint.

5) Een muskietennet

Als je van plan bent in juni/juli te gaan wildkamperen in Schotland is een muskietennet een must.

Deze periode is het hoogseizoen van de muggen en knutjes en, geloof ons, die kunnen voor een echte hel zorgen.

Gelukkig mag je in Schotland vanwege het algemeen natte weer meestal open vuur maken waardoor je een beschermend rookgordijntje in je kamp kan aanmaken.

Dit neemt niet weg dat je ’s nachts beschermd wilt liggen en je eventueel ’s avonds al kunt terugtrekken achter de bescherming van een goed muskietennet.

Let erop dat het muskietennet fijn genoeg is om ook de knutjes tegen te houden, want die zijn misschien nog wel erger dan de muggen. Minimale mesh size om je tegen knutjes (midges in het engels) te beschermen is 900.

6) Waterfles en/of camel bag

Met bergstroompjes direct uit de grond is er veel water in Schotland drinkbaar.

Maar door de vele schapen en andere vormen van land en bosbouw is het onverstandig om water dat niet direct uit een bron komt te drinken.

Je kunt een waterfilter kopen om ook van andere waterbronnen te drinken, maar denk eraan dat zelfs de beste waterfilter chemische verontreiniging niet altijd kan filteren.

Aangezien je in Schotland nooit echt ver weg bent van bewoning is het op je wandeltocht vaak goed te doen om onderweg bij mensen thuis aan te bellen en te vragen of je jouw waterfles mag bijvullen. Het vraagt om een beetje planning en betekent dat je het best een extra waterfles of camelbag mee kunt nemen, zodat je langere periodes zonder water bij te vullen kunt overbruggen.

7) Packing cubes

Zoals voor elk wildkampeer kamp geldt; een georganiseerd kamp is een fijn kamp. Eenmaal in de natuur is het niet evident om kwijtgeraakte of beschadigde spullen te vervangen.

Goede zorg voor alles dragen is dus belangrijk. Al je spullen los in je rugzak steken is geen plan.

Eenmaal in je kamp slingert alles snel rond en dat wil je absoluut niet. De packing cubes van Sunflake hebben we speciaal hiervoor ontwikkeld.

Naast een net kamp is het handig om een zakje te kunnen pakken en direct alles voor één activiteit, zoals koken of je kamp opbouwen, bij de hand hebt.

Zo hebben wij bij Sunflake altijd een grote packing cube mee voor al het eten, een kleinere packing cube voor kook en vuurspullen, een speciale packing cube voor regenkleding en eventueel mutsen en handschoenen en natuurlijk een packing cube voor onze (reserve)kleding.

8) Reserve touw

Touw is altijd handig. Of het nu is om een extra scheerlijn van te maken als je storm verwacht of om je poncho op te zetten als extra schuilplaats, voor alles heb je touw nodig.

Hoewel die klos extra touw in het begin van je reis als een praktisch weg te stoppen object lijkt, is het na een paar dagen snel een chaos van losse stukken touw die in de knoop raken.

Bij Sunflake nemen we daarom vaak onze kabel organizer mee.

In de natuur hebben we dan misschien niet veel elektronische apparaten bij en hebben we weinig tot geen kabels, de kluwen touw komen ons snel de neus uit. Daarnaast is de kabel organizer ook een goede plek voor om onze GPS op te bergen. De kabel organizer is tegenwoordig bij ons een geliefd item tijdens het wildkamperen in Schotland.

Kabel Organizer

9) Whiskey

Oké, deze is misschien niet helemaal cruciaal tijdens het wildkamperen.

Maar zeg nu zelf, wat is er gezelliger dan ’s avonds aan het kampvuur met je reisgenoten een dram Aqua Vitae delen?

Een hele fles whiskey is misschien wat zwaar in je rugzak, maar stap voor je de natuur in gaat eens een toeristenwinkel binnen en koop een selectie mini-flesjes.

Kun je midden in de natuur ook nog eens je eigen mini whiskey proeverij houden: Slàinte!

Wanneer vertrek jij?

We hopen je met deze inpaklijst een goede start te hebben gegeven voor het inplannen van je volgende avontuur.

Of je nu met je kampeerbus door de Highlands gaat rijden, the Isle of Skye wilt bezoeken of besluit de West Highland Way of één van de andere prachtige lange afstandswandelingen te gaan stappen, een wildkamperen in Schotland gaat gegarandeerd magisch zijn.

Wij hebben onze backpack en packing cubes alvast weer tevoorschijn getoverd en kunnen niet wachten om weer die kant op te gaan. Wanneer vertrek jij?

Vliegen
vliegtuig-icon

Vliegtickets v.a. €75? Vind de goedkoopste vliegtickets
Reisartikelen
koffer-icon

Bestel de handigste Sunflake reisartikelen
Reisgids
reisgids-icon

Leer meer over je bestemming met een reisgids

Bekijk de best verkochte reisartikelen

Misschien vind je dit ook interessant?

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 1528 reviews.
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]