Wildkamperen In Zweden? De Echte Reden Waarom Je Moet Gaan

De stilte, de rust, je eten koken op een kampvuurtje en je wassen in een spiegelglad helder meer. Dat somt in het kort wel op wat de aantrekkingskracht is van wildkamperen in Zweden.

Wildkamperen is niet voor iedereen weggelegd en als het idee van geen wc, douche en elektriciteit je afschrikt kun je misschien beter kijken naar alle prachtige (goedkope) kleine campings die Zweden rijk is en je kampeer avontuur voorzien van een paar moderne gemakken.

Klinken zinnen als ‘toilet with a view’, ‘het meer is de douche’ en een paar dagen geen telefoon, juist als een droom? Bij Sunflake hebben we al vele nachten in een tarpje onder de midzomer zon geslapen en snappen we je maar al te goed. Om te voorkomen dat je droom van een vakantie geen nachtmerrie vol muggen, beren en kwijtgeraakte spullen wordt hebben we voor jou de belangrijkste informatie en tips op een rijtje gezet.

(“Wacht, schreef je nu beren?!!” Ja, er zitten naast elanden in Zweden ook beren. En wolven. Daarover straks meer.)

Checklist voor wildkamperen in Zweden

vinkje Je kan helaas niet overal met Euro betalen. Bestel lokaal geld eenvoudig online.
vinkje Leer meer over je bestemming met een reisgids.
vinkje Ontdek je bestemming met een huurauto.
vinkje Je bestelt de handigste reisartikelen gemakkelijk online.
vinkje Organiseer je kleding met packing cubes
vinkje Al je kabels, opladers & elektronica organiseer je met onze kabel organizers.
vinkje Deze toilettas met haak is ideaal voor tijdens het wildkamperen
vinkje Je drankjes houd je makkelijk koud in een trendy koel rugzak. Cool he?

Het ‘allemansrecht’

Wildkamperen in Zweden is populair om twee hoofdredenen: Je hebt er in de zomer meestal heel goed weer én het is volkomen legaal. Eén van de belangrijkste rechten in Zweden (en Noorwegen) is het zogenaamde ‘allemansrät’.

In het kort komt het erop neer dat je altijd en overal het recht hebt om te zijn.

Zowel tijdens wandelingen en om te slapen. Ook het plukken van (eetbare) bessen, paddenstoelen en kruiden valt onder dit recht.

Samengevat komt het allemansrecht hierop neer:

 • Je hebt toegang tot al het land, behalve privé woongrond, binnen 70m van een bewoond huis en gecultiveerd land (denk akkers);
 • Je mag een tent opzetten;
 • Je mag bloemen, kruiden, (de meeste) paddenstoelen en bessen plukken;
 • Je mag op privé wegen rijden, tenzij een bord specifiek iets anders zegt;
 • Je mag zwemmen in alle meren;
 • Je mag op elk strand(je), als je maar uit de buurt blijft van privé woongrond;
 • Je mag vissen in de vijf grote meren en langs de volledige kustlijn. (Hierover straks meer.)

Zweden kamperen meer

Leave no trace

Het allemansrecht is een belangrijk onderdeel in de Zweedse (en Noorse) cultuur. Het is gebaseerd op een liefde en respect voor de rijke natuur in het land. Het is daarom belangrijk dat je dit recht niet misbruikt. Zuid Zweden begint steeds meer last te krijgen van ongewenst toerisme waardoor de kans bestaat dat het allemansrecht meer en meer beperkt gaat worden. Zorg dat jij geen reden bent voor overlast en houdt je aan het principe van ‘leave no trace’:

 • Laat nooit afval achter: géén kapotte tentstokken, blikjes, etensresten, sigarettenpeuken… Verzamel al je afval in een vuilniszak en deponeer het in een afvalbak zo gauw je weer in de bewoonde wereld bent. Bij Sunflake knopen we hem vaak aan de buitenkant van onze backpack, zodat onze bagage er niet naar gaat stinken.
 • Verniel geen natuur en pluk alleen de bessen, paddenstoelen, kruiden en bloemen die je echt nodig hebt.
 • Doof je vuur volledig bij vertrek. Controleer grondig dat er geen enkel gloeiend kooltje meer is in de vuurplaats.

Vuur is niet altijd toegestaan

Koken op een kampvuur is één van de grootste charmes van wildkamperen in Zweden.

Maar een open vuur is altijd een risico voor de natuur in de zomer. Met de grote bosbranden door de droogte van de afgelopen paar zomers zijn er in Zweden meer en meer verboden op open vuur aan het komen.

Helaas is er in Zweden geen officiële website waar je in één oogopslag kan zien of je ergens wel of geen vuur mag maken. Wel kun je online per kommune (soort gemeente) vinden of er een verbod op open vuur is. Op het Zweeds meteorologische instituut kun je alle weerwaarschuwingen vinden, waaronder dus ook op het vlak van vuurrisico.

bosbrand zweden

Mieren, muggen en knutjes

Niks mooiers dan een eekhoorntje die door je kamp scharrelt.

Helaas betekent de mooie natuur ook dat er heel veel insecten zijn. Tijdens het wildkamperen in Zweden ga je er zeker mee te maken hebben. Die comfortabel ogende bult dennennaalden? Dat is een mierenhoop, en schrik niet, de mieren in Zweden zijn toch echt een stukje groter dan in Nederland.

Mieren kunnen gemeen bijten en ook het mierenzuur dat ze rond sproeien is geen pretje. Uit de buurt blijven dus!

Maar bekender van de Scandinavische landen zijn natuurlijk de muggen en de knutjes. Juni/begin juli is het hoogseizoen van deze beestjes. Met een kampeerbusje heb je een veilige haven om je in terug te trekken, maar als je niet de hele dag opgesloten in je muffe tent wilt zitten is het af te raden in deze periode te gaan wildkamperen in Zweden.

Het meest natuurlijke middel tegen muggen en knutjes is rook. Als er dus open vuur is toegestaan is het dus zeker aan te raden af en toe wat groene bladeren op je vuurtje te werpen voor een mooi beschermend rookgordijn.

Ook houden muggen en knutjes niet van wind. Tijdens het kanoën of kajakken op de grote meren, of aan de kust, zul je dan ook niet gauw last hebben van deze wolken horror. Maar zo gauw de wind gaat liggen kun je maar beter dat vuurtje gaande hebben!

Natuurlijk kun je grijpen naar een muggenspray, maar naast dat je dan allerlei vergiffen op je lijf en in de natuur brengt is de bescherming minimaal en kun je beter geld uitgeven aan een goed muskietennet voor je tent, tarp en je gezicht.

Als laatste kunnen de echte woudlopers overwegen de methode van de Sami te hanteren: Ga een uur (of langer) in je nakie in een zwerm staan en laat je volledig lek prikken. De rest van het seizoen schijn je dan ‘immuun’ te zijn tegen de bulten en de jeuk… (Bij Sunflake hebben we het nog niet geprobeerd…)

Groot wild

Elanden

Naast het kleine ‘wild’ is Zweden natuurlijk bekend om haar groot wild.

Iedereen die naar Zweden komt hoopt natuurlijk een eland tegen het lijf te lopen. Toch is het aan te raden altijd op je hoede te blijven.

Een eland weegt algauw een kilootje of 600/700 honderd én kan behoorlijk onvoorspelbaar en agressief zijn. Bewonder een eland altijd van een afstand en geef ze de ruimte. Zorg dat je niet tussen moeder en kalf komt te staan en dat je loslopende hond de eland niet aanblaft en/of opjaagt. Als je met de auto rijdt blijf dan altijd alert; de meeste dodelijke ongelukken in Zweden gebeuren door een aanrijding met deze koning van het bos.

Mocht een eland besluiten je aan te vallen onthoudt dan dat deze behoorlijk blind is. Het beste wat je kunt doen is achter een boom of rots springen een een (felgekleurde) jas of tas een andere kant op te gooien.

Komt de eland toch jouw kant op; krul je dan op zodat je je torso, nek en hoofd beschermd en lig de aanval uit. Net als een koe is een eland vaak met één aanval wel klaar en zal je daarna met rust laten.

Eland wildkamperen

Wolven en Beren

Veel mensen beseffen niet dat zelfs in Zuid Zweden er al beren en wolven voorkomen. Dit is ook geen ramp omdat de beer en de wolf in Zweden zeer schuwe dier zijn. Een beer of wolf spotten in Zweden is dan ook eerder reden om jezelf te feliciteren dan om bang te worden. Een aanval van een eland is velen malen waarschijnlijker.

Het is echter niet onverstandig om toch wat beer en wolf maatregelen in acht te nemen bij het wildkamperen in Zweden. Laat bijvoorbeeld nooit etensresten rondslingeren in je kamp en bewaar zeker geen eten in je tent of tarp. Zorg dat je loslopende hond ten alle tijden onder appel en in het zicht is. Een hond zonder bescherming van zijn roedel (jij dus) is wel degelijk kwetsbaar voor wolven aanvallen.

Wildkamperen in Zweden met een net kamp

“Ieks! De pasta kookt over! Waar is nu dat hendeltje van mijn pannetje???” We zijn bij Sunflake de tel kwijt hoe vaak we die uitroep geuit hebben. Ook waren we het na de eerste wildkampeer reis beu hoe lang het duurde voordat we e-i-n-d-e-l-i-j-k onze rugzak op een logische en comfortabele manier hadden ingepakt.

Orde en netheid klinken als twee termen uit de jaren 60, maar zijn echt heel belangrijk om je aan te houden als je gaat wildkamperen in Zweden. Eenmaal in de natuur kun je niet snel kapotte of kwijtgeraakte spullen vervangen. Ook wil je bij noodsituaties snel bij je EHBO-kit, regenbroek of handschoenen kunnen.

Al je spullen ‘gewoon’ in je rugzak proppen is dus een slecht idee. Want niet alleen kun je dan niet snel bij je spullen tijdens het wandelen of kanoën, ook zit je dan met allemaal losse spullen als je eenmaal je kamp hebt opgezet. Waardoor je dus dat hendeltje van je pannetjes constant kwijt bent.

Het is daarom handig om je spullen mooi te sorteren en in verschillende kleinere tasjes te steken.

Zo pakken wij onze tas tegenwoordig met deze set packing cubes altijd als volgt in:

 • De grootste packing cube voor eten;
 • Een medium packing cube voor kookspullen;
 • Een kleine packing cube voor hout en vuurspullen;
 • Een kleine packing cube voor extra touw, haringen en snelbinders;
 • Een medium packing cube voor regenkleding, handschoenen en muts;
 • Een medium packing cube voor reservekleding;
 • Een toilettas met haak (zodat je hem aan een boom kunt hangen) voor toiletspullen en EHBO.

Ook raden we een set packing cubes aan om je kleding netjes georganiseerd te houden op vakantie.

Neem ook redelijk wat elektronica & kabels mee dan mag ook een kabel organizer niet ontbreken op jouw trip!

Aahhh… wij zijn ondertussen weer helemaal enthousiast om een volgend avontuur in te plannen!

Waar zullen we deze zomer heen gaan? Toch weer naar in Zweden? Of zullen we ergens anders wildkamperen in Europa? Wat zijn jouw plannen?

Reisartikelen
koffer-icon

Bestel de handigste Sunflake reisartikelen
Vliegen
vliegtuig-icon

Vliegtickets v.a. €75? Vind de goedkoopste vliegtickets
Valuta
valuta-icon

Je kan helaas niet overal met de Euro betalen. Bestel eenvoudig de lokale valuta online

Bekijk de best verkochte reisartikelen

(7) 9.9914.99
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

Beste reistijd Belize, Eilanden, Stranden en Natuur

De beste reistijd Belize is in de maanden november tot en met april. Tijdens deze [...]

Beste reistijd Uruguay, Montevideo en Stranden

De beste reistijd Uruguay is in de maanden november tot en met maart. Tijdens deze [...]

Beste reistijd Lissabon, de Taag en kleurrijke gebouwen

De beste reistijd Lissabon is in de maanden mei tot en met september, gedurende het [...]

Beste reistijd Florida, zon strand en shoppen

De beste reistijd Florida is in de winter- en lentemaanden, tussen december en mei. Tijdens [...]

Beste reistijd Israël – Oude Schatten én Moderne Pracht

Wanneer in het jaar is het de beste reistijd Israël te ontdekken? In dit artikel [...]

Beste reistijd Sri Lanka – van Witte Stranden tot Olifanten

De beste reistijd Sri Lanka is lastig te bepalen, want ondanks dat het land 1,5 [...]

Beste reistijd Taiwan – Prachtige Natuur en Stranden

De beste reistijd Taiwan is afhankelijk van waar je naar op zoek bent voor jouw [...]

Beste reistijd Aruba – Zwemmen in de Zee op het Feesteiland

De beste reistijd Aruba is in de lente en in de winter. Dit komt doordat [...]

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1675 reviews.