Wildkamperen in Zwitserland: Ja! of… toch nee?

Als we het wetboek over wildkamperen in Zwitserland zouden openslaan, zouden we pardoes al jodelend die kant op trekken.

Er staat namelijk nergens dat wildkamperen in Zwitserland verboden is. “Perfect!” Zou je denken. Helaas ligt de realiteit iets ingewikkelder en moeten we per afzonderlijke gemeente of ‘kanton’ kijken naar de juiste regels. En die blijken regelmatig het wildkamperen wel te verbieden. Handig…

Wanneer wildkamperen in Zwitserland altijd is toegestaan

Ondanks dat een kanton wildkamperen volledig kan verbieden zijn er een paar uitzonderingen waarin je altijd een bivak mag opzetten. Verwarrend? Eigenlijk niet. Deze uitzonderingen hebben te maken met de ruige natuur en de onmogelijkheid om officiële slaapplaatsen op tijd te bereiken.

Boven de boomgrens
Als je hoger dan 2000 meter boven zeeniveau bent, mag je altijd een bivak opslaan in Zwitserland. Maar doe dit niet zomaar. Kamperen in de bergen is niet voor beginners weg gelegd. Als je besluit van deze regel gebruik te maken, zorg dan dat je weet wat je doet en de nodige kennis en ervaring hebt. Of zorg dat je met een ervaren gids op pad bent.

Noodbivak
Hetzelfde geldt voor een noodbivak. Wordt je plots overvallen door slecht weer, of heb je een blessure waardoor je niet verder kunt? De politie zal je na redding niet een boete uitschrijven voor het opzetten van je tent.

Checklist voor jouw wildkampeer avontuur in Zwitserland

vinkje Leer meer over je bestemming met een reisgids.
vinkje Je bestelt de handigste reisartikelen gemakkelijk online.
vinkje Je kan helaas niet overal met Euro betalen. Bestel lokaal geld eenvoudig online.
vinkje Organiseer je kleding met packing cubes
vinkje Al je kabels, opladers & elektronica organiseer je met onze kabel organizers.
vinkje Deze toilettas met haak is ideaal voor tijdens het wildkamperen
vinkje Je drankjes houd je makkelijk koud in een trendy koel rugzak. Cool he?

‘Wild’kamperen met toestemming

Als laatste is het in Zwitserland altijd oké om je tentje of camper neer te zetten op privéterrein, mits je toestemming van de eigenaar hebt.

Lastig om voor elkaar te krijgen? Valt mee. Klop eens aan bij boerderijen met boerderij-winkeltjes. Als betalende klant zal de boer waarschijnlijk veel sneller ‘ja’ zeggen op de vraag of je een nachtje in het weiland mag staan. Op restaurant? Antwoord dan de ober dat je keuze voor wijn of water afhankelijk is of je mag ‘blijven slapen’. Immers, als het niet mag en je door moet rijden, zul je het toch echt bij water moeten houden…

AirBnB voor natuur kampeerplekken

En dan is er de website Nomady. Dit zou je kunnen vergelijken met een AirBnB voor (wild)kampeerders. Dit zijn betaalde back-to-basic kampeerplekken beschikbaar gesteld door particulieren.

‘Wild’kamperen op parkeerplaatsen met je camper

Over het algemeen mag je altijd met je camper of caravan op een rust- of parkeerplaats overnachten. Hierbij is het wel belangrijk dat de plek groot genoeg is voor je voertuig, je niet langer dan 48 blijft staan en er natuurlijk geen specifiek verbodsbord staat.

Op de website van de vereniging Wohnmobilland Schweiz vind je een mooi overzicht van alle camper parkeerplaatsen in Zwitserland. Inclusief een overzicht met alle faciliteiten. Denk aan een vers water kraan, winkel binnen 1000 meter, stroom en bijvoorbeeld afvalsortering.

Wanneer wildkamperen in Zwitserland nooit is toegestaan

Er zijn ook een paar plekken waar je nooit je tent zomaar mag opzetten. Ook hier snap je met logisch denken wel waarom dat zo is:

Natuurreservaten
Ben je al ooit een natuurreservaat tegen gekomen waar je zomaar je bivak mag opslaan?
Het Zwitsers nationaal park Wat natuurlijk hetzelfde is als een natuurreservaat.

Federale jachtzone
Wakker worden met een kogelgat in je tent is nu ook niet bepaald handig.

Wild rust zone
Waar het wild rust heeft, is geen plek voor de tweebenige gedomesticeerde wezens.

Plaatsen waar een algemeen toegangsverbod geldt
Want, hoe moet je daar überhaupt legaal binnen komen?

Wat zijn de regels van de afzonderlijke kantons?

Voor de meest recente en juiste informatie is het advies om ter plekke in te winnen. Dit kan bijvoorbeeld bij:

  • De geoportalen;
  • De jachtkantoren;
  • Het lokale toeristenbureau;
  • De verantwoordelijke jacht opziener;
  • De plaatselijke bewoners;
  • Lokale verbodsborden.

Als we ons dan algemeen gaan verdiepen in de regels van de afzonderlijke kantons vergaat ons het jodelen wel. De meerderheid van de kantons heeft namelijk toch een algemeen verbod op wildkamperen.

Hieronder de kantons verdeeld in verschillende groepen. En, zoals gezegd: voor alle kantons geldt dat de plaatselijke regelgeving altijd kan afwijken.

(Over het algemeen) verboden

Appenzell, Ausserhoden, Innerhoden, Basel Land, Basel Stadt, Genève, Glarus, Graubünden, Jura, Luzern, Nidwalden, Schaffhausen, Solothurn, St. Gallen, Thurgau, Waadt, Wallis, Zug.

(Over het algemeen) verboden, wel toegestaan op rust- en parkeerplaatsen

Bern, Tessin.

Soms wel, soms niet, informeer bij de gemeenten

Aargau, Freiburg, Neuenburg.

In principe toegestaan

Obwalden
Hier mogen we, voor 1 nacht, een bivak opslaan zolang we de algemene verbodszones vermijden en uiteraard geen overlast veroorzaken.

Schwyz
Buiten natuurbeschermings- en jachtgebieden niet strikt verboden, maar beschermingsdoelen van de natuur hebben altijd voorrang. Overnachten op rust- en parkeerplaatsen toegestaan.

Uri
Toegestaan, als je, je houdt aan de plaatselijke en landelijke voorschriften.

Zürich
Enkele overnachting in het bos, zonder extra voorzieningen toegestaan.

Conclusie: in theorie toegestaan, maar in praktijk bijna niet

Hoewel we in theorie dus mogen wildkamperen in Zwitserland, blijken we in praktijk op de meeste plekken toch naar een officiële camping te moeten verkassen of toestemming krijgen van een grond eigenaar.

Hoewel je natuurlijk altijd het ‘Heus, écht meneer de politie-agent, ik was verdwaald en dit is een noodbivak’ kunt proberen, is het toch aan te raden gewoon de regels te volgen en je romantische parkeerplekje op een andere manier te vinden.

Maar, met de machtige bergen overal om je heen is dat nu ook niet heel moeilijk, toch?
Wij krijgen na het schrijven van dit artikel en het zien van alle mooie foto’s op de verschillende bronwebsites toch erg veel zin om met zo’n uitzicht wakker te worden. Die packing cubes liggen al lang genoeg te verstoffen, zullen we ze toch alvast inpakken met Zwitserland in ons achterhoofd?

Reisartikelen
koffer-icon

Bestel de handigste Sunflake reisartikelen
Reisgids
reisgids-icon

Leer meer over je bestemming met een reisgids
Valuta
valuta-icon

Je kan helaas niet overal met de Euro betalen. Bestel eenvoudig de lokale valuta online

Bekijk de best verkochte reisartikelen

Misschien vind je dit ook interessant?

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 1528 reviews.
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]