Nicaragua: Veilig genoeg voor een onvergetelijke trip?

Nicaragua is over het algemeen een van de meest veilige landen in Midden-Amerika. Dit komt voornamelijk omdat het land relatief weinig last heeft van jeugdbendes. Het is over het algemeen dus een veilig land om doorheen te reizen, maar er zijn ook een aantal gebieden en situaties waarin je extra alert zal moeten zijn.

Zo zijn er verschillende wijken in de grote steden waar je beter niet kan komen. Maar ook alleen over straat na zonsondergang is geen echte aanrader als je Nicaragua bezoekt. Daarnaast zijn er ook nog een aantal veiligheidsregels voor het verkeer in het land.

Kortom, een land dat zeker veilig genoeg is voor een onvergetelijke rondreis, maar ook een land met een aantal veiligheidsregels waar je je zeker aan zal moeten houden.

Waar je precies op moeten letten hebben we voor je op een rij gezet!

Tip: Lees ook onze blog met alle tips voor Nicaragua!

Onveilig gebieden in Nicaragua

In de meeste delen van het land kan je veilig reizen en genieten van al het moois dat Nicaragua te bieden heeft, maar er zijn helaas ook een aantal gebieden en plekken waar je beter niet kan komen.

Zo maken in de volgende gebieden kleine gewapende bendes de wegen onveilig:

 • de noordelijke Triangulo Minero (mijnendriehoek);
 • de Noord Atlantische Autonome Regio (R.A.A.N.);
 • in en rond de steden Siuna, Rosita en Bonanza.
 • Reis niet na zonsondergang in deze gebieden.

Let ook op in de volgende gebieden voor criminaliteit:

 • Autonome Regionen aan de Atlantische kust (R.A.A.N. en R.A.A.S.). Vooral buiten de steden en in bosgebieden;
 • Corn Island en Little Corn Island. Loop niet alleen op het strand;
 • berggebieden in de gebieden Jinotega en Matagalpa. Er is hier weinig politie aanwezig;
 • de grote steden Managua, Granada en Leon;
 • in de toeristische plaatsen aan het strand (San Juan del Sur);
 • de grensovergang van en naar Costa Rica.

De verkeersveiligheid in Nicaragua

In ons eigen land zijn de wegen in 99% van de gevallen erg veilig te noemen, maar dit is natuurlijk niet in alle landen het geval. In Nicaragua is het niet altijd even goed gesteld met de veiligheid als het gaat om het verkeer.

Wegen en auto’s zijn vaak niet goed verlicht en lastig te zien in de donkere avonduren. Ook ander verkeer (fietsers, motorrijders etc.) zijn in veel gevallen moeilijk te zien door een gebrek aan goede verlichting. Als je een auto gaat huren is het daarom ook goed om hier rekening mee te houden als het donker begint te worden.

Het kan voorkomen dat je toch betrokken raakt in een ongeval. Verplaats na het ongeval nooit de (huur)auto, maar laat deze gewoon staan op de plek waar je terecht bent gekomen na het ongeval. Het verplaatsen van een auto zorgt ervoor dat je automatisch schuldig wordt bevonden, helaas ook als je niets aan het ongeval kon doen.

Daarnaast zijn er nog een aantal veiligheidsregels voor bij het reizen met de auto:

 • Neem geen onbekenden mee.
 • Houd ramen en deuren van de auto gesloten, zeker bij een stoplicht.
 • Wees extra voorzichtig tijdens het rijden na zonsondergang.

Reizen met een auto door Nicaragua is goed te doen, maar het vraagt duidelijk een extra stukje aandacht van je!

Checklist voor Nicaragua

vinkje Ontdek de beste accommodaties.
vinkje Je kan helaas niet overal met Euro betalen. Bestel lokaal geld eenvoudig online.
vinkje Leer meer over je bestemming met een reisgids.
vinkje Ontdek je bestemming met een huurauto.
vinkje Je bestelt de handigste reisartikelen gemakkelijk online.

Persoonlijke eigendommen

Extreem geweld, grote ontvoeringen en gewelddadige bendes komen in Nicaragua zelden voor, maar er zijn wel een aantal kleine gevaren en irritaties die je reis negatief kunnen beïnvloeden.

Het is in Nicaragua extra van belang om je persoonlijke eigendommen en spullen goed in de gaten te houden. Zakkenrollers zijn – zeker op grote plekken waar veel mensen komen – erg actief. Draag je spullen daarom ook altijd dicht bij je en verlies je bagage niet uit het oog.

In bussen, in uitgaansgelegenheden, maar ook op straat komen deze berovingen voor. Het is daarom ook een aanrader om op deze plekken extra op je hoede te zijn.

Tip: Zorg dat je een reisverzekering hebt voor je gaat reizen!

Blijkt het toch dat je te maken hebt gehad met een beroving? Doe dan zeker aangifte bij de politie. Dit is niet alleen voor de verzekering, maar vaak is de dader ook al bekend bij de politie en kan deze meteen worden opgepakt.

Nog één laatste tip als het gaat om je persoonlijk eigendommen: Maak vooraf alvast een scan van je paspoort, bankpas, creditcard en al het andere wat van groot belang is. Mail deze vervolgens naar je zelf, zodat je altijd nog een kopie hebt en niet compleet met lege handen staat!

Tip: Het gebruik van TSA slotjes maakt het voor dieven lastiger om bij je spullen te komen.

Gebruik maken van taxi’s en het openbaar vervoer

Een auto huren is natuurlijk een handige optie om door het land heen te reizen, maar een taxi of het openbaar vervoer is in Nicaragua ook een goed alternatief. Vooral de taxi’s zijn erg handig om te reizen binnen steden.

Taxi’s zijn in het land over het algemeen erg veilig. De taxi’s in Managua zijn hier helaas een uitzondering op, en het is goed om op deze plek extra alert te zijn. Betrouwbare taxi’s in Managua hebben een ID-kaart van de chauffeur voor de voorruit liggen of aan de taxi hangen. Ook zijn de taxi’s van de luchthaven zelf, of van het grote winkelcentrum veilig.

Twijfel je toch of een taxi wel echt veilig is? Vraag het dan eerst aan een van de locals, zij kunnen je vaak zonder problemen vertellen welke taxi je het beste kan gebruiken.

Reizen met de bus is in Nicaragua ook zeker veilig te noemen. Hetzelfde geldt voor de wegen in het land. Het is in het openbaar vervoer wel een aanrader om extra op je persoonlijke spullen te letten, dit natuurlijk in verband met de zakenrollers waar we het eerder over hebben gehad!

Taxi’s en openbaar vervoer zijn dus absoluut veilig genoeg om mee door het land te reizen, maar uiteraard zal je iets alerter moeten zijn als je er gebruik van maakt.

Tropische stormen en orkanen in Nicaragua

Nicaragua is een land waar het meestal erg lekker weer is. De temperaturen zijn aangenaam en de omstandigheden zijn perfect voor een mooie reis. Het land heeft echter ook te maken met een regenseizoen en de daar bij behorende tropische stormen en orkanen.

In de maanden juni tot en met oktober is dit seizoen actief en komen er dus regelmatig flinke stormen en regenbuien voor. In sommige gebieden vaak iets heftiger dan in andere gebieden.

Een ander bijkomend nadeel van al deze regenbuien zijn de overstromingen die zich voordoen. Grote overstromingen maken het vaak onmogelijk om te reizen. Bovendien zijn de grote stormen en orkanen vaak ook nog een gevaar voor de veiligheid.

Dit probleem kan natuurlijk eenvoudig uit de weg worden gegaan door te kiezen voor een andere periode in het jaar. Het is echt een aanrader om je reis te plannen buiten de maanden juni tot en met oktober. Al is het alleen maar voor het ontwijken van de enorme regenbuien!

Conclusie veiligheid Nicaragua

Nicaragua is duidelijk een land dat absoluut veilig genoeg is om door heen te reizen. De meeste steden en gebieden zijn voorzien van goede veiligheidsmaatregelen en ook grote ontvoeringen komen in het land nagenoeg niet voor. Bovendien zijn er relatief erg weinig (jeugd)bendes actief in Nicaragua.

Toch zijn er ook een aantal zaken waar je goed op moet letten. De verkeersveiligheid is niet op alle plekken in het land even goed geregeld. Daarnaast zijn zakkenrollers erg actief, vooral op plekken waar veel mensen komen. Extra goed op je persoonlijke eigendommen letten is daarom ook echt een must.

Tenslotte heeft Nicaragua nog te maken met een regenseizoen met tropische stormen en orkanen. Vooral het grote aantal neerslag dat in de maanden juni tot en met oktober neerdaalt op het land zorgt regelmatig voor overstromingen. Het reizen wordt je door deze overstromingen nagenoeg onmogelijk gemaakt. De beste keuze is dan ook om je reis te plannen buiten dit rumoerige seizoen.

Een land waar je veilig door heen kan reizen dus, maar wees op bepaalde plekken en situaties net even iets alerter dan je normaal zou zijn!

Aanbevolen reizen:

Reisartikelen
koffer-icon

Bestel de handigste Sunflake reisartikelen
Vliegen
vliegtuig-icon

Vliegtickets v.a. €75? Vind de goedkoopste vliegtickets
Valuta
valuta-icon

Je kan helaas niet overal met de Euro betalen. Bestel eenvoudig de lokale valuta online

Bekijk de best verkochte reisartikelen

(7) 9.9914.99
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

Beste reistijd Belize, Eilanden, Stranden en Natuur

De beste reistijd Belize is in de maanden november tot en met april. Tijdens deze [...]

Beste reistijd Uruguay, Montevideo en Stranden

De beste reistijd Uruguay is in de maanden november tot en met maart. Tijdens deze [...]

Beste reistijd Lissabon, de Taag en kleurrijke gebouwen

De beste reistijd Lissabon is in de maanden mei tot en met september, gedurende het [...]

Beste reistijd Florida, zon strand en shoppen

De beste reistijd Florida is in de winter- en lentemaanden, tussen december en mei. Tijdens [...]

Beste reistijd Israël – Oude Schatten én Moderne Pracht

Wanneer in het jaar is het de beste reistijd Israël te ontdekken? In dit artikel [...]

Beste reistijd Sri Lanka – van Witte Stranden tot Olifanten

De beste reistijd Sri Lanka is lastig te bepalen, want ondanks dat het land 1,5 [...]

Beste reistijd Taiwan – Prachtige Natuur en Stranden

De beste reistijd Taiwan is afhankelijk van waar je naar op zoek bent voor jouw [...]

Beste reistijd Aruba – Zwemmen in de Zee op het Feesteiland

De beste reistijd Aruba is in de lente en in de winter. Dit komt doordat [...]

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1675 reviews.