10 tips hoe je wél comfortabel slaapt in hostels

Hostels zijn onvermijdelijk voor backpackers. Hostels zijn relatief goedkoop en zorgen ervoor dat je flexibel kunt rondreizen. Daarbij zijn hostels dé perfecte plek om andere backpackers tegen te komen en nieuwe vrienden te maken.

Slapen in een hostel kan ook oncomfortabel zijn, als je hier niet aan gewend bent en niet weet wat je moet verwachten. Als je nog nooit eerder in hostels hebt geslapen (tips voor de beste landen voor de eerste keer backpacken vind je hier), is het daarom slim om je goed voor te bereiden. Hostels kennen hun eigen etiquette en gebruiken. Je slaapt nu eenmaal met meerdere mensen samen, dus dan het is fijn als je weet wat je kunt verwachten. Zo heb je zo min mogelijk last van anderen en zij van jou.

Dit zijn de 10 beste tips voor als je voor het eerst een hostel hebt geboekt.

1. Oordopjes en slaapmaskers zijn onmisbaar

In een dorm heeft iedereen een eigen slaapritme. De een gaat vroeg naar bed, terwijl de ander tot diep in de nacht feest en dronken naar bed gaat. De een zet voor zonsopkomst de wekker, terwijl de ander tot aan het begin van de middag in bed blijft liggen.

En dan zijn er ook nog de snurkers.

Zorg er daarom voor dat je je oordoppen altijd bij de hand hebt, dan weet je zeker dat je niet wakker wordt van de geluiden van anderen. En met een slaapmasker ben je bestand tegen felle lichten, kamers zonder gordijnen en heen en weer lopende kamergenoten.

Slaapmasker hostel

2. Bouw je eigen cocon

Zelfs met een slaapmasker en oordoppen is het soms moeilijk om je af te sluiten en te vergeten dat je op een kamer met onbekende mensen ligt. De oplossing hiervoor is gelukkig simpel: sluit jezelf af door je eigen cocon te bouwen.

Klem de hoeken van een sarong of handdoek onder het matras van het bed boven je, waardoor je een gordijn voor je bed creëert. Zo voel je je minder bekeken en slaap je gegarandeerd fijner.

3. Neem slippers mee

Er zijn veel redenen waarom backpackers graag in een hostel slapen. Maar laten we eerlijk zijn, hygiëne is daar niet een van. Als je vaak backpackt heb je alle soorten hostels gezien: vieze gemeenschappelijke ruimtes, bedden met bed bugs en naar chloor stinkende gangen.

Met name de badkamer kan vies zijn. Een grote hoeveelheid mensen maakt dagelijks gebruik van de douches, daar is bijna niet meer tegenop te schoonmaken.

Voetschimmel ligt daarom al snel op de loer. En dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Gelukkig is er een oplossing: met badslippers ben je goed beschermd.

Reisflesjes 160

Tip: Neem kleine silicone reisflesjes mee als je gaat douchen, deze kan je vaak ook vullen bij verschillende hostels.

4. Neem hangslotjes mee

Wanneer je gaat backpacken heb je altijd waardevolle spullen bij je, zoals je paspoort, telefoon of laptop. En die wil je natuurlijk niet kwijt raken.

In hostels is er vaak weinig toezicht. Helaas gebeurt het wel eens dat in gemengde slaapzalen spullen worden gestolen.

Daarom is het verstandig om je waardevolle spullen in een kluisje te stoppen. Het is aan te raden om van te voren te checken of het hostel dat je boekt over kluisjes beschikt. En omdat er lang niet altijd hangsloten aanwezig zijn, is het aan te raden om die zelf mee te nemen. Zo kun je altijd jouw waardevolle spullen wegstoppen en kun je met een veilig en gerust gevoel in een hostel slapen.

Lees ook onze blog over TSA sloten.

hostel bedden

5. Neem een zaklamp mee

Vaak wordt na een bepaalde tijd het licht uitgedaan in een slaapzaal. Kom je dan later thuis en doe je het licht aan? Dan maak je iedereen wakker en zullen je kamergenoten zeker niet blij met je zijn.

Om dit te voorkomen is het verstandig om een zaklamp mee te nemen. Zo kun je ook ‘s avonds je pyjama in het donker vinden.

En mocht je nog even willen lezen in bed, dan heeft niemand daar last van als je dit met een zaklamp doet. Geen zaklamp bij je? De zaklamp van je telefoon werkt natuurlijk net zo goed.

6. Kruip in je eigen lakenzak

Hoewel je er vanuit kunt gaan dat je onder schone lakens komt te liggen in een hostel, is niet elke plek even schoon. Een lakenzak is de ideale oplossing. Je kunt in je eigen schone lakenzak onder de dekens liggen, zodat je veel fijner slaapt.

Lakenzakken zijn ideaal om mee te nemen. Omdat ze gemaakt zijn van een dun materiaal, kun je ze strak oprollen en voegen ze nauwelijks gewicht toe aan je backpack.

7. Op zoek naar vrienden?

Hostels brengen een aantal nadelen met zich mee, zoals twijfelachtige hygiëne en snurkende kamergenoten. Maar hostels hebben ook veel voordelen! Een hostel is de perfecte plek om mede-backpackers te ontmoeten.

Ben je op zoek naar nieuwe vrienden? In de gemeenschappelijke keuken of woonkamer raak je direct met andere reizigers aan de praat.

Vaak organiseren hostels wekelijks activiteiten zoals pubcrawls, hikes of spelletjesavonden. Sluit je aan bij een van de activiteiten en maak vrienden voor het leven.

Vrienden hostel

8. Kies een hostel dat bij jou past 

Elk hostel heeft een andere sfeer. Wil je slapen in een hostel waar je makkelijk vrienden maakt en waar veel gezamenlijke activiteiten worden gepland? Wil je tot diep in de nacht feesten? Of wil je liever met rust gelaten worden en op tijd naar bed? Het is aan te raden om van te voren goed uit te zoeken wat voor soort hostel je boekt.

Op Booking.com kun je reviews van andere mensen lezen. Hieruit kun je opmaken wat voor type reizigers het hostel heeft bezocht en wat zij erover te zeggen hebben.

Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk in een partyhostel terecht komt, wanneer je eigenlijk graag vroeg naar bed wilt.

9. Gezamenlijk koken

De gemeenschappelijke keuken is een van de leukste ruimtes van een hostel. Hier ontmoet je andere reizigers, kun je samen koken en wissel je de beste reistips uit. Ook kun je geld besparen door zelf te koken in plaats van uit eten te gaan.

Heeft het jouw voorkeur om zelf een goede maaltijd te koken in plaats van een pot noodles open te trekken? Dan is het aan te raden om altijd een plastic bakje met basisingrediënten bij je te hebben, zoals peper en zout, kruiden, bouillonblokjes, thee, koffie, pasta en rijst. Zo hoef je niet telkens weer een nieuwe voorraad aan te leggen en kun je koken alsof je thuis bent.

10. Geniet van de ervaring

Hoewel hostels zeker ook nadelen mee brengen, zijn er toch overwegend voordelen te noemen. Hostels horen nu eenmaal bij de backpackervaring. Ze geven je de flexibiliteit om te reizen hoe en wanneer je wilt. In hostels ontmoet je de leukste mensen en doe je ervaringen op die je niet meer zult vergeten.

Vergeet vooral niet om van de hostel ervaring te genieten. Erger je niet teveel aan andere mensen en stel je erop in dat met anderen op een kamer slapen nooit gelijk staat aan in je eentje in je eigen bed liggen. Wees tolerant naar je mede-backpackers toe en bereid je voor met de tips hierboven.

Als je eenmaal de hosteletiquette door hebt en met je nieuwe vrienden in de gezamenlijke ruimte een biertje drinkt, wil je misschien niet meer op een andere manier reizen.

Bekijk de best verkochte reisartikelen

-7%
Bestseller
Bestseller

Misschien vind je dit ook interessant?

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 1277 reviews.