Let op! Wildkamperen in Nederland: Nieuwe regels in 2020.

De regels omtrent wildkamperen in Nederland zijn recent (2020) veranderd. In dit artikel gaan we in op het nieuwe besluit van Staatsbosbeheer en kijken we waar we dan toch nog ons tentje zouden kunnen opzetten.

Wildkamperen in Nederland sinds juni 2020 verboden.

Goedkoop, uniek en vooral de rust. Dat is wat wildkamperen zo aantrekkelijk maakt. Waarom dan ook niet wildkamperen in ons eigen Nederland?

Het klinkt zo verleidelijk en voor Corona was het zelfs nog hier en daar toegestaan. Maar helaas, wildkamperen is in Nederland sinds 1 juni 2020 echt overal ten strengste verboden.

Het einde van paalkamperen

Wildkamperen is in Nederland altijd al verboden geweest. In tegenstelling tot veel andere landen in Europa kom je in Nederland zelfs met een bivak niet legaal weg.

Om de fanatiekelingen toch een mogelijkheid te geven had Staatsbosbeheer de bekende paalkampeerplekken ingericht.

Deze plekken waren een droom voor de wildkampeerder, maar zijn de afgelopen jaren helaas te ernstig misbruikt, waardoor Staatsbosbeheer besloten heeft ze definitief te ontmantelen.

Van toiletpapier en ander afval, open vuur en teveel mensen en tentjes; het misbruik van de paalkampeerplekken liep de spuigaten uit.

Handhaving bleek onmogelijk voor Staatsbosbeheer, met het tijdelijke sluiten van de paalkampeerplekken wegens Covid-19 is dan ook besloten het sluiten definitief te maken.

Paalkampeerplek
Ongewijzigde foto van Pimvantend (Creative Commons licentie)

Stiekem wildkamperen in Nederland?

Het is zo verleidelijk. Je tentje opzetten een eindje van het pad af. Wie maakt dat nu uit? Hoe groot is de kans dat je betrapt wordt?

Grote kans of niet, het is toch echt af te raden je geluk te beproeven: Als je wordt betrapt krijgt je zonder blikken of blozen een bekeuring van €500 per persoon.

Ja, je leest het goed, per persoon, met z’n 2-en betaal je dan voor 1 nachtje €1000… Daar kun je heel wat nachtjes voor en kleine boeren- en natuurcampings staan.

Logisch ook wel. De natuur in Nederland is schaars. En gezien het ernstige misbruik van de plekken waar het wildkamperen wel was toegestaan is het logisch dat Staatsbosbeheer hier streng optreedt.

Waar dan wel legaal ‘wildkamperen’ in Nederland?

Wat je wel kunt doen is je tentje opzetten in de tuin van je oom en tante. Of ouderwets bij een boer aanbellen en vragen of je in zijn weiland mag staan. Je zult verbaasd staan hoe vaak je nog een ja te horen zult krijgen.

Deze vorm van kamperen, wat eigenlijk een soort couchsurfing is, maar dan met je eigen tent, wordt ook wel ‘tuinkamperen’ genoemd. En gelukkig zijn er tegenwoordig ook AirBnB-achtige websites waar je online je tuinkampeerplekje kan vinden.

Willdkamperen bossen

Campspace

Campspace is dé plek om in Nederland een uniek kampeerplekje te vinden. Het is wel even zoeken, want veel kleine campings hebben het platform ook ontdekt en bieden hier ook hun kampeerplekken aan.

Op zich wel logisch, want, waar ga je naar het ‘toilet’ bij iemand in de tuin? Wel zo fijn als je host daar al aan heeft gedacht en een buitentoilet heeft voorzien.

Een eenvoudige douche en afwasplek is dan ook snel gemaakt en voor je het weet voelt het toch al meer camping dan wildkamperen.

Maar laat je hierdoor niet afschikken. Zo’n mini-camping heeft vaak maar plek voor 2 of 3 tenten, eigenlijk dus niet veel anders dan op de paalkampeerplekken. Iets meer luxe, dat wel, maar hoe erg vinden we dat eigenlijk?

Ook vind je op Campspace al kant en klaar ingerichtte tenten waar je in mag vertoeven, voor vaak hele schappelijke prijzen.

De beste manier om de echte tuinkampeerplekken van de kant en klare tenten te onderscheiden is simpelweg de prijs. Alles boven de €15 per nacht mag je van uit gaan dat je meer krijgt voor je geld. In de vorm van camping faciliteiten en/of een ingericht kampeermiddel.

Homecamper

Homecamper is vooral erg populair in Frankrijk, maar heeft sinds kort ook een paar listings in Nederland! Het zijn er niet veel, maar hier weet je vrijwel zeker dat je echt heel basic bij een particulier komt te staan.

Er zijn op het moment van schrijven van dit artikel nog maar 6 plekken in Nederland, maar hoe meer we er met z’n allen gebruik van gaan maken hoe sneller zo’n platform zich zal uitbreiden naar ons land. Dus aarzel zeker niet om hier 1 van de mooie aangeboden plekjes te boeken!

Kamperen bij de boer of op een natuurcamping

Het is niet hetzelfde. Dat weten we ook wel, maar vergis je niet in de charmes van een leuke boeren- of natuurcamping. Een warme douche ‘s avonds is toch ook wel lekker, net als een schoon wc.

Op veel kleine campings zijn er bovendien vaak gezellige vuurplaatsen voorzien, waardoor je zelfs die marshmallows uit kunt halen. Iets dat in de meeste gevallen in de zomer eigenlijk door heel Europa lastig is tijdens het wildkamperen.

Prijzen voor een tent-kampeerplekje zijn over het algemeen rond de €10 tot €15 euro, dus echt voor de prijs hoef je het eigenlijk ook niet te laten.

Toch uitwijken naar België of Duitsland

Als laatste optie als je echt wilt gaan wildkamperen zijn daar natuurlijk nog de bivakzones in België en Duitsland. In ons artikel over wildkamperen in Duitsland zetten we ze allemaal voor je op een rijtje.

Wildkamperen in Nederland: conclusie

Regels zijn regels en hoe lief je ook naar de boswachter zult lachen, die €500 boete per persoon is toch een risico dat wijzelf liever niet lopen. Gelukkig is het tuinkamperen steeds meer in opkomst en is een nachtje op een boeren- of natuurcamping ook zeker de moeite waard.

Wij trekken er ook dit jaar graag op uit in eigen land.

Welke tuin ga jij dit seizoen nog ontdekken?

Bekijk de best verkochte reisartikelen

Misschien vind je dit ook interessant?

De waardering van www.sunflake.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1510 reviews.
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]